Wszystko o kaktusach - metody przyrządzania, uprawa, odmiany, opisy działania
ODPOWIEDZ
  • 424 / 7 / 0
To jak ty to posiałeś o_O ? Mi zaczęły wschodzić po kilku dniach, a skończyły po dwóch tygodniach.

Moje kaktusiki na początku rosły ładnie, potem zacząłem je wystawiać na słońce. Przegiąłem, lekko się poparzyły. Teraz trzymam je w cieniu i od dłuższego czasu są niesympatycznie brązowe (już tak ponad miesiąc). Wydają się być jakby chudsze, ale chyba rosną, bo kolców im przybywa.
Żeby było ciekawiej, jakiś czas temu cztery kaktusy poszły sie jebać same z siebie. W ciągu dwóch dni skurczyły się, zbielały, zapadły w sobie (jakby ktoś z nich powietrze spuścił) :-/
Coś marnie widzę przyszłość mojej uprawy.
Uwaga! Użytkownik Adam Selene nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 414 / 8 / 0
Moje prawie nie rosną. Wiadomo robią się odrobinę większe z czasem ale ten wzrost jest tak nieznaczny, że nie wierzę , iż po roku będą miały 10 cm tak jak ludzie mówią. Nie wierzę, że dojdą chociaż do 5 cm. Mają już jakieś 8 - 9 miesięcy i jeden tylko ma prawie 2 cm (T. Bridgesii) a reszta to max 1 cm albo i mniej.
T. Bridgesii:
http://img241.imageshack.us/my.php?imag ... 901er1.jpg
http://img530.imageshack.us/my.php?imag ... 905ut5.jpg
T.Peruvianus(trochę rozmazane wyszły może potem wstawię lepsze):
http://img241.imageshack.us/my.php?imag ... 910bf7.jpg
To nie bóg stworzył ludzi.
To ludzie stworzyli sobie boga.
  • 762 / 6 / 0
ee chyba nie ma się czym aż tak przejmować. jeszcze urosną.
u mnie po 3-4 miechach ledwie dochodzą do centymetra. :/ a stoją w pełnym słoneczku od południa.
"Prawda jest daleko bardziej potężna niż jakakolwiek broń masowej zagłady" Mahatma Gandhi
  • 414 / 8 / 0
Tylko, że teraz właśnie, gdzieś tak do września, maks. października jest okres ich najlepszego rozwoju. Jeżeli w tym okresie rosną tak słabo to co będzie potem? Na następne wakacje będą miały po 2 - 3 cm?
  • 762 / 6 / 0
aż tak Ci się śpieszy? :) hehe
"Prawda jest daleko bardziej potężna niż jakakolwiek broń masowej zagłady" Mahatma Gandhi
  • 414 / 8 / 0
Nie spieszy mi się do ich zjedzenia, nie o to chodzi. Tylko jak piszą że po roku ma być około 10 cm to dobrze by było jakby to było prawdą. Poza tym GOW nie sprawia ci radości jak widzisz, ze twoje dzieci są coraz większe?
  • 762 / 6 / 0
ja nie mam dzieci. nawet "zapylania" nie było. a co do dzieci o jakich myślisz to zawsze mam takie szczęście, że albo rosną krzywo (o ile rosną), albo liście podsychają, albo jeszcze co innego. tyle dobrego, że w tym roku coś na prosto z jedną roślinką zaczęliśmy wychodzić. na prosto hehe
  • 178 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: marcin »
ja jak już pisałem przed atakiem czempiona (mimo wszystko szacunek; było śmiesznie :D ) zaczeły wschodzić: teraz jest 13 peruwiansów, i 11 pachoi, i kupiłem w zeszłą sobotę 6 nowych Lophophora williamsii (wcześniej miałem dwie ale oddałem mniejszym hodowcom) jak będę miał czas to zamieszczę jakieś zdjęcia.

Zdechły Szczurze świetne foty !!!

edit:

mam podobne doniczki :DDDD
Ostatnio zmieniony 22 lipca 2007 przez marcin, łącznie zmieniany 1 raz.
Uwaga! Użytkownik marcin nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 414 / 8 / 0
No spoko dzięki :-D. Ale co w nich świetnego?
  • 178 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: marcin »
jak to co kaktuny !!!
Uwaga! Użytkownik marcin nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Jest wyrok za sprzedawanie dopalaczy. "Brak pobłażania dla sprawców tego typu przestępstw"

Dwa lata więzienia za handel dopalaczami. Taki wyrok wydał lubelski sąd ws. Jakuba G. - właściciela sklepu, w którym sprzedawano „Cząstkę Boga”. Na 1,5 roku więzienia w zawieszeniu na 4 lata została natomiast skazana ekspedientka Patrycja M.

Operacja „Kryształ”

Czyli „ogólnopolskie uderzenie w przestępczość narkotykową wykorzystującą przesyłki kurierskie i pocztowe”.

Po zjedzeniu tego grzyba zaczniesz widzieć „malutkich ludzi”. A nawet nie zawiera psychodelików

Wyobraź sobie, że po zjedzeniu dziko rosnącego grzyba nagle zaczynasz dostrzegać wokół siebie… miniaturowe postaci. To jednak nie wina znanych substancji psychodelicznych – przypadek Lanmaoa asiatica całkowicie przeczy chemicznej logice.