Dawka 300mg dziennie
20 maja 2022tutanota1 pisze: Czy istnieją osoby, które dobrze lub bardzo dobrze reagują na bupropion, a zarazem źle reaguję na kofeinę czy to w kawie czy w przedtreningówce? Źle znaczy stają się nerwowi, impulsywni, podirytowani/zdenerwowani. Probowalem kofeiny, nie probowalem bupropionu, stąd pytanie.
20 czerwca 2021Uszkodzonabania pisze: Biorę buspiron od 5 dni nie mam żądnych skutków ubocznych ani pozytywnego działania, miał ktoś coś takiego ?, trochę mnie to dziwi bo uboków zero, ludzie mnie straszyli że będę strasznie pobudzony że to się nie nadaję dla ludzi z lękami, biorę to z mirtorem na sen i odstawiam jednocześnie amitryptylinę aktualnie jestem na 50 mg,
A ty jaką masz dawkę
The universal language isn't love or music; it's loneliness
Zestaw leków:
bupropion od 12 miesięcy w dawce 150mg-300mg
sertralina od 2,5 miesiąca w dawce 50mg-125mg (obecnie 125mg, będzie zwiększenie do 150mg)
Leczę się głównie na OCD na tle umiarkowanej fobii społecznej z zaburzeniami koncentracji i motywacji. Mam osobowość anankastyczną (perfekcjonistyczna). Wszystko czego się podejmuje, musi być wykonane na 100%, 70 czy 80% mnie nie satysfakcjonuje. Wszystko musi być idealnie, jeśli nie, rozmyślam, zamartwiam się, mam zastrzeżenia co do swojej osoby. Słomiane zapały i brak finalizacji rozpoczętych działań.
Jako ciekawostkę dodam, że od ponad półtora miesiąca nie wypiłem ani grama alkoholu, utrzymując od ponad 9 miesięcy dość wysoką aktywność fizyczną.
Zalety i wady zestawu leków, których po takim czasie doświadczyłem:
[PLUSY]
- większy napęd, więcej energii. Zdecydowanie mam większą motywację, robię więcej rzeczy niż przedtem. Jednoczesna poprawa w motywacji w pracy i w celach osobistych daje mi więcej pewności siebie.
- mniejsze napięcie wewnętrzne, mniejszy stres
- zmniejszenie "fobii społecznej", jestem bardziej kontaktowy, nie boje się rozmawiać z ludźmi, żartować, mniej rozmyślam i analizuję co kto powiedział itp.
- większa asertywność, skutecznie bronię swoich racji i nie stresuje mnie dyskutowanie z ludźmi (przedtem podczas dyskusji lub nieprzyjemnych rozmów byłem spięty i niespokojny wewnątrz, po czasie wmawiałem sobie, że może coś powiedziałem nie tak, co by mogło kogoś urazić - jestem bardziej świadomy tego co chcę powiedzieć i się z tym utożsamiam, nie żałuję, tylko mówię, to co czuję)
- lepszy nastrój, znacznie mniej drażliwości. Miewałem wcześniej wahania nastroju, zwłaszcza na escitalopramie połączonym z bupropionem. Na pewno brak alkoholu też się do tego przyczynił.
- większy luz w relacjach społecznych
- ulubione aktywności hobby, które przestały mnie interesować przed leczeniem, na nowo zaczęły mnie cieszyć.
- próbowanie nowych aktywności, wcześniej nigdy bym nie pomyślał, że zacznę eksperymentować kulinarnie, np. piec węglowodanowe fit ciastka :D
- spore zobojętnienie, co myślą o mnie inni. Żeby sprostować, nie robię nic złego co mogłoby kogoś urazić, raczej wyważam swoje zamiary, nie działam pochopnie. Po prostu mniej się przejmuje opinią innych, co mi kiedyś bardzo przeszkadzało.
[MINUSY]
- czasem gorzej śpię, wybudzam się czasem w nocy, może jest to spowodowane wprowadzeniem większej dawki od kilku dni, być może się ustabilizuje.
- skłonność do drzemek w środku dnia z powodu braku energii (czasami), przez co często wieczorami musiałem brać hydroksyzynę
- OCD na tle myślowym cały czas występuje, być może potrzebna jest większa dawka sertraliny (według lekarza, być może będziemy zwiększać)
- znaczne spłycenie emocjonalne, zwłaszcza w relacjach z kobietami, wydaje mi się, że ciężko na tym zestawie będzie mi się zakochać, ale ma to też swoje plusy. Kiedyś łatwo się zakochiwałem przez co potem cierpiałem, teraz mam bardziej "chłodny umysł", co pozwala mi podejmować racjonalne decyzje, nie podpalam się. **
** Odnośnie ostatniego punktu, efekt znacznego spłycenia emocjonalnego w moim przypadku ma swoje dobre i złe strony, wiadomo, coś kosztem czegoś. Jednak mimo wszystko podoba mi się taki stan, bo mogę się skupić na sobie, nie myśląc przesadnie o innych. Kiedyś byłem bardziej altruistyczny, więcej myślałem o ludziach niż o sobie, często zrzucałem na siebie winę. Dzisiaj potrafię stanąć "w swojej psychicznej obronie"
To chyba tyle, za jakiś czas po zwiększeniu dawki napiszę co się ewentualnie zmieniło. Chciałem się podzielić, może ktoś jest w podobnej sytuacji, co ja.
Pozdro ;)
1. Miesiąc na citalopramie (Cital 20 mg) - zero efektów, ze skutków ubocznych głównie problemy z orgazmem/wytryskiem. Zmiana leku.
2. Trzy miesiące wenlafaksyna (Efectin ER, stopniowanie aż do 300 mg) - tak samo jak wyżej, zero efektów, skutki uboczne takie same.
Wleciał trazodon (Trittico CR, różne dawki były grane, na zniwelowanie uboków i lepszy sen - uboki zostały, sen lepszy.
Do tego alprazolam (Xanax, potem Alprox 0,5 mg, czasami więcej) w przypadku dużego napięcia niepokoju.
Stopniowe schodzenie z wenli na rzecz bupropionu.
3. Zaraz miną 4 tygodnie na bupropionie (Welbox 150 mg, ciężko dostępny, ale mi się udało dostać w jednej aptece, a jest sporo tańszy od Wellbutrinu XR 150 mg).
Bez trazodonu sen tragedia (raz próbowałem, to spałem 1h, ale potem o dziwo cały dzień pełen energii). W sumie takie połączenie jest ok (bupropion 150 mg rano + trazodon 50 mg przed snem).
Do tego czasami alpra na rozluźnienie, ale 0,5 mg czy nawet 1 mg nie działa już tak rewelacyjnie.
I teraz mam zagwozdkę. Dostałem od rodzinnego receptę na bupropion 300 mg (w ulotce jest napisane, że jak po 28 dniach na 150 mg nie ma efektu, to lekarz może zalecić zwiększenie do 300 mg).
Raczej mi to nie zaszkodzi, ale może powinienem jednak skonsultować to z psychiatrą?
Czy ktoś z Was miał taką sytuację, że na 150 mg bupro nie było efektów, a po zmianie na 300 mg nagle zaczął działać? Czy łączenie bupro 150 mg, a tymbardziej 300 mg z trazodonem i alpra ma sens?
Każda pomoc mile widziana ;)
![[mem]](https://hyperreal.top/wtf/memy/6/60d1ae7d-560c-4a88-a8bb-580991a87f16/weryfikuj-swoj-temat.png?X-Amz-Algorithm=AWS4-HMAC-SHA256&X-Amz-Credential=nxyCWzIV8fJz5t5dUSIx%2F20250615%2FNOTEU%2Fs3%2Faws4_request&X-Amz-Date=20250615T211602Z&X-Amz-Expires=3600&X-Amz-SignedHeaders=host&X-Amz-Signature=e6475bea63a8ca84e0c53a7bf76f2ae7d79fa19d9600a71176c6133819d3d77e)
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/cannaheart.jpg)
Marihuana zwiększa ryzyko rozwoju chorób serca
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/cbd_0.jpg)
Legalne, ale traktowane jak podejrzane. Nowy biznes tonie w absurdach przepisów i kontroli
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_artykul_skrot/psyloszwajcaria.jpg)
Szwajcaria – jedyne miejsce w Europie z legalną terapią psychodeliczną
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/metaukropol.jpg)
Raport unijnej agencji ds. narkotyków: Polska na czele produkcji syntetycznych katynonów
Polska jest na czele europejskiej produkcji syntetycznych katynonów, jednej z najczęściej nadużywanych substancji psychoaktywnych - wynika z raportu Agencji Unii Europejskiej ds. Narkotyków (EUDA). Przy wytwarzaniu narkotyku współpracowały polskie i ukraińskie grupy przestępcze - dodano.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/passingjoint.jpg)
Do 3 gramów marihuany bez recepty? Poszło pismo z Sejmu do rządu
Legalizacja posiadania marihuany na własny użytek w ilości do 3 gramów - taka propozycja wpłynęła do sejmowej Komisji do spraw petycji. - Obowiązujące przepisy penalizują za posiadanie nawet niewielkiej ilości marihuany. Nie odpowiadają one współczesnym realiom społecznym i ustaleniom naukowym - argumentuje autor.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/kokoalfabet.jpg)
policjanci zabezpieczyli ponad 100 kg kokainy ukrytej w naczepie ciężarówki
Policjanci z Wałcza przejęli ponad 100 kilogramów narkotyków. Nielegalny towar przemycany był w ładunku, w którym były części samochodowe. W związku ze sprawą zatrzymane zostały dwie osoby. Są już po zarzutach i może grozić im nawet 20 lat pozbawienia wolności.