Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 204 / 30 / 0
@Luk890 4 dnin to moim zdaniem za krótko.
Testowałem różne okresy bez leku. Dopiero 2 tygodniowa przerwa robi reset porządny.
No ale to nie jest leczenie tylko ćpanie ;)
Oddałbym dużo aby ten lek działał cały czas tak jak na początku. Depresja poszła w cholerę. Anhedonia i zmęczenie zostały zastąpione chęcią działania i radością.
  • 586 / 123 / 0
Ile maksymalnie w ciągu dnia lub na raz tego można wziąć?
Tak to nie do ćpania wiem, ale dosyć dobrze utrzymuje na nogach przy zapierdolu od rana do nocy
  • 431 / 23 / 0
@Chlodwig
Myśle ze to nie agomelatyna raczej wiec wychodzi na to ze bupropion znowu zaczyna dzialac nawet po 4 dniowej przerwie, w sumie 4 dni wystarcza na wyplukanie sie leku z organizmu i potem znowu sie laduje ale sam nie wiem jak to jest naprawde. Nie sadze zeby agomelatyna w dawce 25 mg nagle podniosla mi tak warunki fizyczne.
  • 105 / 26 / 0
Jutro strzeli mi 30 dni na bupropionie, 150mg. Szczerze nic nie odczuwam co jest dla mnie kompletnym zaskoczeniem bo każdy poprzedni antydepresant jaki stosowałem w życiu byłem w stanie wyczuć chociażby w brzydkich ubokach najpóźniej w drugim tygodniu. Żadnej potliwości, libido chyba bez zmian, honeymoon'u też nie uświadczyłem szczerze. Ruszać bardziej mi się nie chce. Na początku jakby tylko przytłumiło mi objawy ADHD, w moim wypadku najlepiej zobrazuje to to, że kategorycznie odechciało mi się szybkiej jazdy samochodem, zupełnie jak po MPH. Dzisiaj jedynie co zauważam faktycznie subtelnie zbija apetyt i to nie tak jak MPH (na mnie), że gdy na koniec MPH od razu rzucam się do lodówki, to tutaj po prostu starczy mi dużo rzadziej jeść. Przez te 30 dni miałem może 3 niewielkie przygody z innymi używkami.

Potrzebowałem tylko dodatkowego kopa który nie zadziała na mnie tak wycofująco społecznie jak w/w substancja, ale ja jednak tutaj tego nie uświadczam. W głowie jest jeszcze plan wypróbować selegiliny ale to by oznaczało koniec bupropionu, przerwę, brak metylo (nie doczytywałem jeszcze) i wielu innych lekarstw.

Wiem że jako antydep powinienem dać dla pewności te dodatkowe 30 dni, ale czy warto? Podnieść dawkę na jakiś czas i znowu ocenić? Ktoś miał podobne odczucia? Jestem na pregabie 150mg 3x dziennie, bo zawsze mnie dobrze aktywizuje.
  • 431 / 23 / 0
Czy myslicie ze lekarz mi pozwoli brac z przerwami bupropion? Wiem ze to juz bardziej cpanie niz leczenie ale jest to jedyny sposob zebym przez dluzszy czas w miesiacu normalnie funkcjonowal... ktos tu kiedys pisl ze lekarz mu kazal robic przerwy podczas brania MPH ale nie wiem jak sie to ma do bupropionu?
  • 105 / 26 / 0
@Luk890 To ja pisałem, i sądzę że weekendowe przerwy do bupropionu bardzo średnio się mają. Nie jestem magistrem farmacji ale mi się zdaje MPH że to inna liga. Z drugiej strony jak tak coś czujesz to nie wiem może tak rób, po prostu nie mów o tym lekarzowi.
  • 1 / / 0
Dołączam do dzienników bupropionu.
Zgłosiłam się do psych z patologiczną ospałością (14-16h na dobę), przewlekłym zmęczeniem i totalną demotywacją. Najbardziej paraliżującym dla mnie uczuciem w tym stanie jest kompletna niemożność dokonania oceny czy zadanie za które się zabrałam wykonałam poprawnie, czy nie. Jakby mi ktoś mózg wyprał. Do tego jestem z usposobienia Kasparem Hauserem, więc od 2 miesięcy nie wychodzę z domu (np. w styczniu wyszłam 4 razy)
Miałam kiedyś ciężki epizod depresyjno-lękowy więc mam teraz pewność, że obecny stan jest zupełnie inny. Przede wszystkim różni się tym, że obecnie "nie mam prądu" i nie występują żadne lęki.

Dostałam bupropion (Welbox 150mg):
Pierwsze trzy dni (150mg) więcej energii i zwiększona potliwość. Nie mogłam się doczekać co będzie jak lek zacznie działać terapeutycznie.
Obecnie (7 dzień) - mogę spędzić dzień na nogach, ale towarzyszy mi brak motywacji i ogólne rozkojarzenie (zaczynam zadania, ale ich nie kończę. przeskakuję pomiędzy wszystkim)

W ciągu dnia piję ok. 4 mocnych kaw (słabo mnie klepie kawa). Nie mam problemów z zasypianiem. Nie mam lęków, ani nerwówek. Na pewno w tej chwili się zastanawiam czy buprio 150 podniesie moją ogólną energię, oraz czy nie powinnam prosić o zwiększenie dawki.

Będę Was updatować
  • 1299 / 258 / 0
JA UWAŻAM...
Do tego jestem z usposobienia Kasparem Hauserem, więc od 2 miesięcy nie wychodzę z domu (np. w styczniu wyszłam 4 razy)
że 2 miesiące to szmat czasu i ciągłe siedzenie w domu ryje beret. Co innego siedzieć w domu tydzień (co i tak jest już dużo), a co innego kilka miesięcy %-D
Nie wiem jak się czujesz, ale jak nie masz odciętych nóg to bym się zmusił. Ten Kasper też tyle w chacie siedział? Do lekarza, do sklepu chodzisz?
Przede wszystkim różni się tym, że obecnie "nie mam prądu" i nie występują żadne lęki.
Rozumiem, że prąd oznacza energię, ale przy okazji zapytam - czy brałaś coś niedawno oprócz bupropionu (leki/narkotyki)?
Tyle w chacie siedzisz... jak walisz coś na chacie to nie mieszaj z bupropionem.
Nie mogłam się doczekać co będzie jak lek zacznie działać terapeutycznie.
Czego oczekujesz dokładnie?
Obecnie (7 dzień) - mogę spędzić dzień na nogach, ale towarzyszy mi brak motywacji i ogólne rozkojarzenie (zaczynam zadania, ale ich nie kończę. przeskakuję pomiędzy wszystkim)
"Na nogach" czyli w domu na nogach czy na zewnątrz? To już coś, a trochę to pesymistycznie napisałaś.
Na pewno w tej chwili się zastanawiam czy buprio 150 podniesie moją ogólną energię, oraz czy nie powinnam prosić o zwiększenie dawki.
Wydaję mi się, że 150 doda mocy tylko trzeba jeszcze poczekać, ale mogę się mylić ofc... ogólnie powinien odrazu zadziałać, ale może inne narządy muszą się rozpędzić, zaczęły narazie dłużej używac nóg z tego co piszesz %-D
Musisz tę energię zużyć do czegoś... Masz co robić? Organizm dąży do homeostazy i stwierdził, że nie potrzebujesz tyle mocy.

Odpowiadając na pytanie - albo zostajesz przy dawce 150, czekasz na zmiany jeszcze jakiś czas, albo dajesz 300 i powinno Cię już porobić, ale wtedy tracisz możliwość zwiększenia dawki, bo nie pamiętam czy 450 jest zdrowe. Chodzi o to, że bupropion tak czy siak straci swoje działanie (nie całe, ale większość) po kilku albo nastu tygodniach i wtedy byś sobie mogła podwyżyć z 150 do 300 i przedłużyć jeszcze aktywizację, a takto stracisz tę możliwość, bo kolejne zwiększenie może być niebezpieczne, ale nie pamiętam dokładnie. Jak chcesz... obydwie opcje spoko.
  • 26 / 2 / 0
Uszanowanko
Moje pytanie brzmi następująco
Czy jest istotna różnica we wzięciu rano (2x 150mg xr) vs (1x 300mg xr) ?
Pytam gdyż osoba dostała wskazanie na 300 rano, ale ze względu na cene zamienniku wzięła x2 150

Jeżeli jest istotna różnica to najwyżej osoba będzie brała 1x150 rano 1x150 po południu.

Pozdrawiam
raz dwa i siedem
  • 358 / 35 / 6
2x150mg RANO . Skoro dawka wyjściowa ma być 300mg rano to 2 tbl niech łyka .
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Musk zażywał narkotyki w Białym Domu? Trump "ma nadzieję, że nie"

Donald Trump, komentując doniesienia "New York Timesa", wyraził nadzieję, że Elon Musk nie zażywał narkotyków w Białym Domu. Amerykański przywódca zdradził także, co zrobi z zakupioną od miliardera teslą. Od momentu odejścia Muska z administracji pomiędzy prezydentem a jego byłym doradcą trwa spór.

Pierwsze takie badania obaliły popularny mit

Mikrodawki LSD zyskały popularność jako potencjalna metoda leczenia ADHD, ale najnowsze badanie kliniczne wykazało, że ich skuteczność nie przewyższa placebo. Choć wiele osób wierzyło w poprawę koncentracji i samopoczucia, naukowcy nie znaleźli na to dowodów.

Raport unijnej agencji ds. narkotyków: Polska na czele produkcji syntetycznych katynonów

Polska jest na czele europejskiej produkcji syntetycznych katynonów, jednej z najczęściej nadużywanych substancji psychoaktywnych - wynika z raportu Agencji Unii Europejskiej ds. Narkotyków (EUDA). Przy wytwarzaniu narkotyku współpracowały polskie i ukraińskie grupy przestępcze - dodano.