Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
Czy preparaty z Sertralina pomogly Ci w leczeniu twoich zaburzen?
Tak, bardzo pozytywnie
361
36%
Tak, ale mialem przy niej problemy
329
33%
Nie, to straszny syf, opoznia orgazm!
129
13%
Nie, nie dziala.
193
19%

Liczba głosów: 1012

ODPOWIEDZ
  • 161 / 2 / 0
Möwiäc wkrety chodzi mi o rözne sytuacje i moje chore filmy twprzone w glowie ze ludzie mnie za dziwnego uwazajä ze ktos sie na mnie patrzy i mysli o mnie negatywnie czuje sie czesto wyobcowany mam tez mysli typu...jestem gorszy niz wszyscy itp itd.do tego dochodzä leki i stres kolatanie serca itd.Ogölnie kawy nie pije ale akurat mialem tydzien kiedy musialem b.rano wstawac i wspomagalem sie kawä do tego popoludniu piwkowanie ale bez przesady i tak w tym tygodniu czulem ze gorzej mi tak jakby powracal stary stan. Wogöle to ciägnie do cpania.Powinienem o tym z psych.porozmawiac bo to tez u mnie gleboko w glowie siedzi. Ciezko tak ciägle na trzezwego.Jak sie zle czuje mysle ze fajnie by bylo sie teraz wystrzelic bo mi zle a jak mam dobry humor to mysle fajnie mi jest teraz mialbym ochote cos wrzucic.Tak czy tak zawsze jest powöd
  • 79 / / 0
Hehe, piotroszka, to żeś wytłumaczył tak, że nie da się wykluczyć jakiegoś pół tysiąca zmiennych (na drodze do ustalenia co, no bo po co wykluczać zmienne) :-D
Ładnie proszę o odpowiedź: http://talk.hyperreal.info/benzodiazepi ... l#p1213984
  • 869 / 15 / 0
:-/

rozumiem, że lamotrygina 150 mg w połączeniu z escitalopramem 10 mg da mi efekt w postaci podwyższonego nastroju ? będzie mi się chciało wstawać z łóżka i spędzać dni inaczej niż na spaniu i jedzeniu BARDZIEJ niż na zolofcie czy dość dennej fluoksetynie? czy może powinnam popierdolić escitalopram i od razu zasugerować lekarzowi wenlafaksynę?

kurczę, noo od jakiegoś czasu stany depresyjne welcome back (gdyby komuś chciało się przeglądać moje posty, informuję - przed stymulantowym ciągiem), do tego zerowe chęci na wyjścia z domu oraz przebywanie z ludźmi itd. itp., klasyka, no i się zastanawiam. Może wystarczy zwiększyć lamotryginkę, podnoszącą nota bene nastrój, do 200 mg, bez wpieprzania się w ssri? pomogła mi :-)

zależy mi szczególnie na zmniejszeniu uczucia pustki & bezsensowności wszystkiego, co mnie otacza i impulsywności, a szczególnie tej ,prowadzącej do #!@%#!^@$%^ napadów bulimicznych. Tylko błagam, nie piszcie, że problem rozwiąże fluoksetyna...

ps. mouseindaspace, peace :) przepraszam, że się tak uniosłam, porywczość borderowska wzięła górę nad rozumem. :)
Ostatnio zmieniony 04 lipca 2012 przez ohYeah, łącznie zmieniany 1 raz.
So easy to begin and yet impossible to end

primum non nocere
  • 79 / / 0
ohYeah pisze:
ps. mouseindaspace, peace :) przepraszam, że się tak uniosłam, porywczość borderowska wzięła górę nad rozumem. :)
Ok, spoko. :) Sam jakiś święty nie jestem. ;)
ohYeah pisze:
czy może powinnam popierdolić escitalopram i od razu zasugerować lekarzowi wenlafaksynę?
O ile escitalopram jest podobny do citalopramu, a słyszałem, że jest (od lekarki nawet słyszałem, że esci jest łagodniejszy w działaniu i stąd ma też mniej uboków), to raczej kiepski lek na aktywizację i ogólnie dość łagodny (działał całkiem, całkiem, ale szybko przestał). I citalopram baaaardzo długo się u mnie rozkręcał. Teraz na paro widzę, że może nawet nie był taki najgorszy i mniej zamulał (ale zamulał). Wenli nie brałem, więc nie wiem, ale raczej citalopramowate kiepsko napędzają choćby w porównaniu z sertraliną - po tej miałem loooooooooooot, a depresja całkiem zniknęła. Bardzo żałuję, że musiałem ją odstawić ze względu na alergię.
Ładnie proszę o odpowiedź: http://talk.hyperreal.info/benzodiazepi ... l#p1213984
  • 869 / 15 / 0
mouseindaspace pisze:

O ile escitalopram jest podobny do citalopramu, a słyszałem, że jest (od lekarki nawet słyszałem, że esci jest łagodniejszy w działaniu i stąd ma też mniej uboków), to raczej kiepski lek na aktywizację i ogólnie dość łagodny (działał całkiem, całkiem, ale szybko przestał). I citalopram baaaardzo długo się u mnie rozkręcał. Teraz na paro widzę, że może nawet nie był taki najgorszy i mniej zamulał (ale zamulał). Wenli nie brałem, więc nie wiem, ale raczej citalopramowate kiepsko napędzają choćby w porównaniu z sertraliną - po tej miałem loooooooooooot, a depresja całkiem zniknęła. Bardzo żałuję, że musiałem ją odstawić ze względu na alergię.
dzięki za odpowiedź. :)

przyznaję, że 2 tygodnie sesji na studiach przejechałam na stymulantach, które, jak wiadomo hardkorowo ryją mózg i wpływają na nastrój, więc sobie sama zafundowałam obecny stan. Niby już przed tym cudownym ciągiem było depresyjnie, ale jednak co jakiś czas brałam te jebane ketony.

Dziś piąty dzień bez i już robi się lepiej, więc chyba się powstrzymam przed włączeniem escitalopramu. Co prawda wydalam na niego nieszczęsne 40 zł, kurefsko drogi antydepresant, a lekarz z niewiadomych powodów mi nie wpisał literki 'p' na receptę :-/ , ale poczekam. Jeśli za tydzień nie poczuję, że chce mi się żyć i nie nabiorę chęci na wyjścia z domu, to dam szansę escitilowi. Choć skoro zamula, to chujowo, bo właśnie wszelkich zwało-podobnych stanów chcę uniknąć.

Oczywiście, zero ćpania. :)

ech, ten lamitrin przed używkami w miarę się sprawdzał - może nie było idealnie, ale przecież wiecznie szczęśliwa nie będę. :rolleyes: Szkoda. ;-)

primum non nocere
  • 79 / / 0
ohYeah pisze:
z niewiadomych powodów mi nie wpisał literki 'p' na receptę :-/ ,
Nic by to nie zmieniło. Citalopram i esci jako jedyne są nierefundowane.
Nie wiem czy taki muł. Spotykałem też opinie, że esci bardziej pobudzające niż citalopram, ale tez takie, że to jedno i to samo. Jak już dobrze wskoczył, to nie zamulał, ale początki były dłuuugie i ciężkie. Że zamulał piszę w kontekście sertraliny, po której byłem wyjątkowo pobudzony i żwawy. Jak nie spróbujesz, to się nie dowiesz. Może się okazać, że Ci przypasi.
  • 693 / 7 / 0
Ja biore na noc sertre bo mnie usypia..
  • 1241 / 8 / 0
Wiecie tak patrzac z perspektywy czasu to faktycznie widze to co moja zona twierdzila uparcie przez cale okres okolo 2 lat wdupiania tego szitu bylo prawda.
Pomimo ze ja nie dopuszczalem wtedy do siebie ze ona am racje.

1. Poty - pocenie sie po tym szicie jest kurewsko chujowe a juz najwiekszym bledem bylo pojechanie na wakacje do hiszpani podczas kuracji 150mg sertraliny I jeszcze buspirone

2. Stalemate sie agresywna osoba. Reagowalem czesto przesadnie wrecz violently . Klucilem sie ze wszystkimi o wszystko, ciagle cos mine wqrwialo, albo kogos musialem ukarac.. Mascara

3. Poczucie ze wszystko jest jak najbardziej w pozadku a tylko ja mam racje

4. Agresjaa jeszcze raz I zlosci i masa kawy I alkohol doszedl to juz bylo max bo Moglem pic dowolne ilosci alkoholu bez konsekwencji ....

Kiedy zazartuje do mojej zony ze moze wroce do brania sertraline to ma bidulka panike w oczach ze az mi sie glupio robi ze tyle czasu to bralem pomimo jej protestow.
Tak wiec jesli wydaje wam sie ze sertralina to prawie ideal a jednoczesnie staliscie sie agresywni polecam zmiany

A jak ktos nie wierzy niech poczyta stare posty jak zachwycalem sie nad tym zdradliwym ciezkim drugiem fakt ze wtedy zaden inny mi znany antydresant nie dzialal lepiej
  • 869 / 15 / 0
ooo pisze:
Wiecie tak patrzac z perspektywy czasu to faktycznie widze to co moja zona twierdzila uparcie przez cale okres okolo 2 lat wdupiania tego szitu bylo prawda.
Pomimo ze ja nie dopuszczalem wtedy do siebie ze ona am racje.

1. Poty - pocenie sie po tym szicie jest kurewsko chujowe a juz najwiekszym bledem bylo pojechanie na wakacje do hiszpani podczas kuracji 150mg sertraliny I jeszcze buspirone

2. Stalemate sie agresywna osoba. Reagowalem czesto przesadnie wrecz violently . Klucilem sie ze wszystkimi o wszystko, ciagle cos mine wqrwialo, albo kogos musialem ukarac.. Mascara

3. Poczucie ze wszystko jest jak najbardziej w pozadku a tylko ja mam racje

4. Agresjaa jeszcze raz I zlosci i masa kawy I alkohol doszedl to juz bylo max bo Moglem pic dowolne ilosci alkoholu bez konsekwencji ....

Kiedy zazartuje do mojej zony ze moze wroce do brania sertraline to ma bidulka panike w oczach ze az mi sie glupio robi ze tyle czasu to bralem pomimo jej protestow.
Tak wiec jesli wydaje wam sie ze sertralina to prawie ideal a jednoczesnie staliscie sie agresywni polecam zmiany

A jak ktos nie wierzy niech poczyta stare posty jak zachwycalem sie nad tym zdradliwym ciezkim drugiem fakt ze wtedy zaden inny mi znany antydresant nie dzialal lepiej
ale oprócz tego ćpałeś coś ? stymulanty na przykład?

uczęszczasz na terapię? sama sertralina Ci nie pomoże w cywilizowany sposób rozładować złości :} Wiesz, jest wiele czynników, które mogły sprawić, że stałeś się agresywny, nie winiłabym tak stanowczo sertry; chyba, że wykluczyłeś szereg innych zmiennych.

primum non nocere
  • 1241 / 8 / 0
Sluchaj jestem w leczeniu ssri dlugo i zdecydowanie potrafie odroznic co czuje ze wzgledu na psyche a co spowodowaly prochy zreszta tylko sertralina ma takie dzialanie inne ssri odwrotnie raczej

Pytasz czy cpalem owszem ale tez w okresie brania sertraline maialem ponad rok bycia 100% czystosci nawet alkoholu nie pilem byly tez okresy cpania ale wtedy wiadomo ze to drugs sie przebijaly ... Ale np. sertralina calkiem likwiduje zjazd z fety

Pamietam jak kiedys bylem w leczeniu sertraline juz ze 3 mc I lekarka zadala mi podniesienie dawki 50mg do 100mg podnioslem bralem jakis tydzien a moze dwa i nagle dostalem w trakcie jazdy samochodem ataku szalu bo Jakis frajer zajechal mi droge wystawiac fuck ... Pobilem go na nieswiadomce ... Na szczescie kumpel mnie powstrzymal zanim zrobilem Mu krzywde ... Takich akcji nigdy przenigdy nie zafundowaly mi zadne inne leki czy narkotyki juz nie mowiac ze musialem mowic glosno a mam mocny glos a to powodowalo ze ludzie sie bali bo bylo "prawie jak bym krzyczal pomimo ze mowilem spokojnie" ten lek ewidentnie powodowal u mnie "kurwice"

Ale jak mowie dopiero z dystansu bylem w stanie osadzic jak bardzo zmienia mnie ta substancja po odstawce wszystko minelo ... Teraz szczesliwie wdupiam cipralex I rozgladam sie jak by tu jednak odstawic ssri .... Jakas Ssri-bupra-methadone-antyssri na detox ...? A nie pol roku zmniejszania dawek
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Czy psychodeliki mogą uczynić Cię bardziej moralnym człowiekiem? [Nowe badania 2025]

Czy możliwe jest, że po zażyciu psychodelików stajesz się bardziej empatyczny, troszczysz się o innych ludzi, zwierzęta czy nawet środowisko naturalne? Najnowsze badania opublikowane w Journal of Psychoactive Drugs sugerują, że tak – osoby, które doświadczyły głębokich przeżyć psychodelicznych, wykazują wyższy poziom moralnej ekspansywności, czyli gotowości do rozszerzenia współczucia i troski na coraz szersze kręgi istnienia. Co ciekawe, wzrost ten jest szczególnie silny u osób, które podczas „tripu” przeżyły rozpad ego lub intensywne doświadczenia mistyczne.

Ulubiona muzyka uruchamia układ opioidowy mózgu

Słuchając ulubionej muzyki odczuwamy przyjemność, niejednokrotnie wiąże się to z przeżywaniem różnych emocji. Teraz, dzięki pracy naukowców z fińskiego Uniwersytetu w Turku dowiadujemy się, w jaki sposób muzyka na nas działa. Uczeni puszczali ochotnikom ich ulubioną muzykę, badając jednocześnie ich mózgi za pomocą pozytonowej tomografii emisyjnej (PET). Okazało się, że ulubione dźwięki aktywują układ opioidowy mózgu.

CBŚP uderza w gang powiązany z pseudokibicami. Zabezpieczono ponad 100 kg narkotyków

Policjanci CBŚP z Rzeszowa po raz kolejny uderzyli w zorganizowaną grupę przestępczą wywodzącą się ze środowiska pseudokibiców. W trakcie akcji przeprowadzonej na terenie Rzeszowa zatrzymano dwóch 30-latków, powiązanych z jednym z lokalnych klubów piłkarskich.