30 listopada 2020boloboli pisze:Nie ma szans na taka zamiane tzn z alp 1 mg 60 tabl na XnX 2 mg 30 tabl. W drugą stronę by przeszło, ale w tą nie.30 listopada 2020szpiku15 pisze: Witam, jak mam recepte wystawiona na alpragen 2x 1 mg po 30 tabletek co daje nam potwierdzona ilosc substancji czynnej 60 mg a akurat patrze na stronie ze obok mnie w aptece maja xanax 2 mg to wydali by xanax 2 mg jak bym zagadal? zamienniki jak chcemy to zawsze dali, alpra to alpra. Jak myslicie, przejdzie, nie przejdzie?
____________________________________________________________________________________________
Bez Problemu.
12 listopada 2020sigma22 pisze: Dalej jako technik można wypisywać?
Zdarzało mi się jednak tak zakręcić farmaceutkę (starą magister), że wydała zwykły Xanax, zamiast SR.
Wydaje mi się, że na recepty bez zniżki mają z grubsza w...e, bo pewnie nikt ich nie kontroluje (tu już zgaduję), albo kontrole są, ale bez większych konsekwencji w przypadku takich nieścisłości.
Załóżmy, że mam daną substancję z grupy IV-P, przepisaną w grudniu przez lekarza POZ, jeśli uzyskam recke na tą samą substancję czynną u innego magika, to farmaceuta mi to cofnie? I wtedy można to wykupić dopiero za 30 dni od daty wystawienia poprzedniej?
Od czego to zależy?
Bo chcę blefować, że mój prowadzący daje mi pregabaline, ale ma urlop.
Czy lepiej zablefować, że konsultowałem się z lekarzem prowadzącym, ale jest na urlopie, a mi zależy na czasie? xd
Wiem, że nie powinienem mieć problemów z ogarnięciem tego leku, ale cykam się bardziej, niż 5 lat temu idąc po afobam 0.25 :D
Dlaczego ograniczenie marihuany do listy chorób to katastrofa dla pacjentów – historia Adriana
Pacjenci szukają ulgi w bólu. Jak zmienia się podejście do medycznej marihuany w Polsce
92% czy 1,9%? Jak nagłówki zmieniają odbiór badań o marihuanie
W ostatnich tygodniach w medium Medonet pojawił się alarmujący nagłówek mówiący o „92% wyższym ryzyku poważnych zaburzeń psychicznych u młodych osób używających marihuany”. Taka liczba silnie działa na wyobraźnię i niemal automatycznie wywołuje emocjonalną reakcję czytelnika. Zanim jednak potraktujemy ją jako dowód nadciągającej katastrofy zdrowotnej, warto przyjrzeć się samemu badaniu, jego metodologii oraz temu, co w języku statystyki ta liczba faktycznie oznacza.
Używanie marihuany zwiększa ryzyko wystąpienia chorób psychicznych u młodzieży
Używanie marihuany przez nastolatki i młodych dorosłych ma związek z wyższym ryzykiem wystąpienia u nich chorób psychicznych, zwłaszcza psychozy i choroby afektywnej dwubiegunowej – wynika z badania, które publikuje czasopismo „JAMA Health Forum”.
Spotkanie z MSWiA. Nadszedł czas na odpowiedzialność, a nie kolejne tragedie
Wczoraj oficjalnie złożyliśmy [tj. Wolne Konopie] w Ministerstwie Spraw Wewnętrznych i Administracji wniosek o pilne spotkanie z Ministrem Marcinem Kierwińskim. Równolegle przekazaliśmy list otwarty dotyczący tragicznej śmierci 19-letniego Aleksandra oraz innych dramatów, które w ostatnich latach wstrząsnęły opinią publiczną.