Dział dotyczący roślin wykazujących działanie pobudzające, w tym: guarana, herbata, kawa, khat, yerba mate.
Tytoń ma osobny dział → >LINK<
ODPOWIEDZ
  • 130 / 6 / 0
Nieprzeczytany post autor: Gomez »
Mi sie wydaje, ze swiatlo tetnic sie zweza powodujac skok cisnienia. Natomiast te mniejsze naczynia krwionosnie (zwlaszcza znajdujace sie bezposrednio pod skora) ulegaja rozszerzeniu zeby umozliwic wydajniejsze oddawanie ciepla do otoczenia. Ja na przyklad zawsze po wypiciu redbulla lub mocniejszej kawy mam zaczerwieniona skore dloni, widac to tez wyraznie na kolanach gdzie skora jest bardzo cienka.
z brzegu-na-brzeg
  • 1736 / 18 / 0
Gomze a zauwazyles ze czesto jak boli głowa to po wypiciu kawy wszystko mija?
Moim zdaniem nastepuje zwezenie naczyn krwionosnych i dlatego bol ustepuje...

PS: Czasami boli o wiele mocniej :)
Piotrek uczy, Piotrek radzi, Piotrek nigdy Cie nie zdradzi!
  • 130 / 6 / 0
Tylko mowiac o naczyniach krwionosnych masz na mysli ogol ukladu krwionosnego. Moze wczesniej wyrazilem sie niezbyt precyzyjnie, ale chodzilo mi o te naczycia krwionosne tworzace siatke podskorna. Oczywiscie masz racje, ze wieksze naczynia krwionosne, jak tetnice i zyly ulegaja obkurczeniu. Chodzilo mi glownie o to, ze po wiekszosci srodkow stymulujacych, w tym po kawie krew zaczyna plynac plycej pod skora i dlatego powoduje jej zaczerwienienie. Moze to malo wazne, ale mnie to denerwuje, bo za kazdym razem jak wypije kawe to rece robia mi sie czerwone lub nawet sine :P
z brzegu-na-brzeg
  • 1736 / 18 / 0
jak jest chłodno to zawsze mam sine rece bez kawy :cool:
Wiec sie nie przejmuj... ;-)
Piotrek uczy, Piotrek radzi, Piotrek nigdy Cie nie zdradzi!
  • 130 / 6 / 0
Ja tez, ale komu robia sie sine rece po jednej kawie? To moze byc wynikiem problemow z ukladem krazenia, moj ojciec cierpi na taka przypadlosc wiec nie wykluczone, ze odziedziczylem ja po nim.
z brzegu-na-brzeg
  • 13 / 1 / 0
jesli chodzi o kofeine to od dzisiaj zwykla kawe zastepuje Red Pulsem.. kawa troche zryla mi zoladek, ostatnio po kazdej kawce musialem biedz od razu na kibel :/ 3x tabsy z 64mg kofeiny kazda i pobudzilo mnie naprawde niezle i nie mam tego niesmaku co po kawie, z zoladkiem tez loozik. nie wiem tylko czy tej chemii nie jest w tyym za duzo i czy na dluzsza mete mi to nie zaszkodzi...
Uwaga! Użytkownik Venomous nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 803 / 7 / 0
Venomous a +/- ile to kosztuje? Po kawie trzeba na kibel bo diuretyczna jest.

edit:
Niekonieczie to chodzi o kawe przeczytałem przed chwilą, że to kofeina stymuluje do oddania moczu. Więc teoretycznie po Red Plusie też powinno ;-)
Ostatnio zmieniony 02 czerwca 2006 przez yam'teoretyk, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 13 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: Venomous »
redpuls kosztuje ok 5zl. za 20tabletek. ja na rozpoczecie dnia wale drina z 3tabsow a pozniej w ciagu dnia ze 3 driny ale juz z 1szt.. dziennie pochlaniam ok. 6 tabsow.
ja nie biegam po kawie zeby sie odlac tylko mam konkrentne rozwolnienie i wlasnie dlatego z kawa juz skonczylem. red puls jest lepszy - przynajmniej mnie w chuj lepiej pobudza, poprawia troche nastroj, koncentracje..
Uwaga! Użytkownik Venomous nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 507 / 10 / 0
Nieprzeczytany post autor: Micklen »
E ja tam pije kawe tylko do sesji a tak to moge wstac wykurwiony na maksa po 3h snu a i tak kawy nie tyknę bo po huj..;) wystarczy ze widze mojego pojebanego brata ktury wstaje rano i od razu lapie za kubek pomimo to ze mial juz spore problemy z sercem i "ukladem jelitowym" hehe, zygac mi sie chce glownie z tego powodu ze ludzie nie uwazają tego za narkol... dla mnie to samo gówno i nawet po tym czasami czuje sie tak "nastymulowany" ze mam ten optymizm "ze spokojnie zdaze..." i pierdole nauke heh cos ala na spidzie ciezko zabrac sie za wlasciwa rzecz lepiej sobie cos z chemii policze dla przyjemnosci albo (popisze na forum;)) a po 2 kawach z 4 lyzek to juz naprawde hujowo czuje sie rano kapa w gębie, kapa w zoladku nieprzyjemna sprawa.....
  • 10 / 2 / 0
Nieprzeczytany post autor: mastergg »
Ja kawy nie piję. Po pierwsze jest szkodliwa na żołądek, a po drugie to trzeba parzyć itp. a nie przepadam za ciepłymi napojami. Co do Red Pulsów to przez jakiś czas je kupowałem, ale to jednak zawsze chemia. Teraz przerzuciłem się na Guarane i dla mnie jest najlepszym wyjściem. Cenowo także.
Uwaga! Użytkownik mastergg nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Artykuły
Newsy
Tak kawa wpływa na emocje. Badacze: efekt nawet bez kofeiny

Kawa nie działa wyłącznie przez kofeinę – i nie tylko „pobudza”. Nowe badanie opublikowane w prestiżowym czasopiśmie Nature Communications pokazuje, że regularne picie kawy zmienia skład bakterii jelitowych, wpływa na metabolizm, a także emocje i zachowanie. Co ważne, część tych efektów utrzymuje się nawet wtedy, gdy sięgamy po kawę bezkofeinową.kawa, badania naukowe, publikacje3 naukowe

Kartele zamiast przemycać narkotyki wysyłają „kucharzy” do laboratoriów w Polsce

Meksykańscy przestępcy powiązani z kartelem Sinaloa mieli organizować w Polsce produkcję metamfetaminy w wynajętych posesjach na Podlasiu i w województwie kujawsko-pomorskim. W trzech sprawach zatrzymano łącznie ośmiu obywateli Meksyku, a śledczy uznali te przypadki za element szerszego przesuwania produkcji narkotyków syntetycznych do Europy Środkowo-Wschodniej.

Trump podpisuje nakaz przyspieszenia badań nad lekami psychodelicznymi

Trump podpisał w sobotę rozporządzenie wykonawcze mające na celu złagodzenie ograniczeń badawczych dotyczących leków psychodelicznych, takich jak psylocybina i LSD, dążąc do przyspieszenia badań nad ich potencjałem w leczeniu chorób psychicznych.