Dział poświęcony zapytaniom użytkowników wobec ich spraw bieżących.
ODPOWIEDZ
  • 12514 / 2427 / 0
Panie - w praktycznie każdej firmie, w której pracowałem były takie 2 umowy. Oczywiście nie minimalna krajowa, bo to nie taka branża, ale praktyka była nagminna. Może coś z tym już zrobili, ale to musieli nie tak dawno.
Póki socjale były płacone co do grosza i w terminie, to nikt się nie czepiał - a przynajmniej ja nic o tym nie wiem.
  • 81 / 9 / 0
Na b2b się nie znam, więc nie będę się kłócić. W sytuacji którą ja znam, pracownicy część obowiązków wykonywali ze swojej działalności gospodarczej i ZUS się przyczepił.
Jeśli chodzi o socjal, to oczywiście punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Są interpretacje, że wypłaty z ZFŚS podlegają potrąceniu w całości. Inspekcja pracy ma na ten temat zupełnie inne stanowisko (przy czym podejrzewam, że każdy oddział czy nawet inspektor ma swoje zdanie). Komornicy różnie formułują pisma, niektórzy wyraźnie wzywają do potrąceń z funduszu, choć zazwyczaj nie wspominają o tym. Myślę więc, że praktyka działów płac w tej kwestii jest także różna. Takie mamy w Polsce prawo, że wiele przepisów można interpretować, zamiast czytać wprost.
Inna sprawa, że nie zawsze osoba odpowiedzialna za płace postępuje prawidłowo. Znajomy mi opowiadał, że on oficjalnie jest zatrudniony na 1/4 etatu (reszta wypłaty pod stołem), bo wg jego kadrowej wypłata poniżej minimalnej chroni go przed potrąceniem komorniczym. A to nieprawda, tamta pani była niedouczona.

EDIT heh ok, rozpisałam się na temat socjalek, a ty pisząc "socjal" miałeś na myśli składki. Sorki, my bad - schematy myślowe, skrzywienie zawodowe ;) no ale to co napisałam też się może komuś przyda :)
  • 3 / / 0
Chcesz powiedzieć, że zarabiającemu 1/4 pensji minimalnej komornik może zająć pobory?
  • 228 / 36 / 0
Hej, czy napisanie pisma do pracodawcy, że proszę o pieniądze do ręki, ma sens przy umowie zleceniu, czy i tak komornik to wywęszy?
'"syty nigdy nie zrozumie głodnego"
  • 158 / 13 / 0
Najnizsza krajowa to obecnie 2017 (emeryci), 2061 zl (nie mas dodatkowego dochodu) i wyzsza jesli masz ponizej 26 lat i nie potracaja Ci podatku.
Przy 1/4 etatu kwota ta jest zmniejszana proporcjonalnie. Umowa zlecenie (o ile jest to jedyny dochod i wyplata jest powtarzalna) jest tak samo chroniona jak umowa o prace.
Komornicy maja dostęp do programu OGNIVO ktory sprawdza rachunki bankowe (czy dluznik ma gdzies konto czy nie). Jesli wierzyciel nie zaplaci za poszukiwanie majatku, to komornik sam z siebie malo robi
Dlatego np. dzial plac dostaje pismo dotyczace osoby, ktora nie pracuje w danym zakładzie od 100 lat, bo komornik nie sprawdzi w ZUS aktualnego miejsca pracy, bo mu nie zaplacono za to.
:*)

:heart: S&M :heart:
ODPOWIEDZ
Newsy
Był twarzą lokalnej policji od wielu lat. Zwalniają go za narkotyki

Rzecznik komendy policji w Kluczborku został zatrzymany w związku z posiadaniem narkotyków, właśnie jest wydalany dyscyplinarnie ze służby - dowiedział się tvn24.pl. To kolejny w ostatnim czasie przypadek przyłapania funkcjonariusza służb mundurowych z narkotykami.

Maleńczuk bez ogródek o przeszłości. „Tęsknię za heroiną. To najlepsza rzecz na świecie”

Chociaż dziś Maciej Maleńczuk prowadzi względnie ułożone i spokojne życie, w młodości był uosobieniem hasła „sex, drugs, rock and roll”. Jak wielokrotnie wspominał, brakuje mu niektórych aspektów tamtych lat – przede wszystkim heroiny. – Tęsknię zwłaszcza za heroiną. To najlepsza rzecz na świecie – mówił bez ogródek muzyk.

Szajka z Mississaugi kradła mleko dla niemowląt by kupić narkotyki. 11 osób aresztowanych

Peel Regional Police poinformowała, że po czteromiesięcznym dochodzeniu udało się rozpracować zorganizowaną grupę przestępczą, która zajmowała się kradzieżą produktów dla niemowląt i ich wymianą na narkotyki. W sprawie postawiono zarzuty 11 osobom.