Dział poruszający prawne kwestie użytkowania narkotyków. Legalizacja, kary, pytania do adwokata.
ODPOWIEDZ
  • 8103 / 914 / 0
co Ty pierdzielisz, to jest normalne ze ludzie wynajmuja mieszjania :rolleyes:
Lekoman :tabletki:
Nie zapomnę pierwszy nastuk
W wieku lat piętnastu
Później zarzucanie różnych wynalazków
  • 410 / 19 / 0
Ujebany masz bardzo korzystną materialne sytuację ;)

Mnie interesuje kwestia cen na Hiszpańskim rynku nieruchomości. Z tego co opisujesz to wychodzi na to, że mieszkania tam są tańsze i koszty wynajmu również.

Jest wiele czynników kształtujących cene rynkową. Napisz coś więcej o tym mieszkaniu. Z jakiego jest roku, jaki jest jego ogólny stan, w jakiej okolicy, kiedy był ostatni remont, umeblowane i jaka jest wysokośc czynszu. Bardzo istotne jest to czy mieszkanie jest własnościowe czy należy do jakiejś spółczielni i kto jest właścicielem. To będzie miało znaczenie przy ewentualnej sprzedaży w przyszłości.

Jeżeli chodzi o kwestie podatkowe to zależy od tego czy podlegasz jeszcze pod przepisy podatkowe w PL czy juz tam w Hiszpanii. Teoretycznie, jeżeli przebywasz w tamtym kraju dłużej niż 6 miesięcy w roku lub uzyskujesz tam stałe dochody( z wynajmu będziesz miał stały dochód który trzeba wykazac w PIT) no to mogą Cie uznac za rezydenta Hiszpanii i będziesz opodatkowany tam.

Jeżeli zdecydujesz się na wynajem ty jako osoba fizyczna to dochód z wynajmu musisz uwzględnić w PIT. W polsce masz dwie skale 18% i 32%. Dochód z wynagrodzenia i wynajmu się sumuje do podatku, więc jeżeli nie przekroczysz 85582 zł rocznie to nie wpadasz w 32% tylko płacisz 18%. Nie wiem jak wygląda sytuacja w Hiszpanii.

Drugi podatek to ten od spadków i darowizn. Warto się tym zainteresować szybko. Jeżeli jesteś osobą dziedziczącą w pierwszej linii podatkowej to w Polsce będziesz miał 6 miesięcy złożenie stosownej deklaracji która zwalnia z podatku od spadków i darowizn. Wysokośc tego podatku w PL zależy od ceny rynkowej mieszkania w chwili nabycia i przeliczona będzie po kursie Euro z dnia w którym odziedziczyłeś mieszkanie. W praktyce US bardzo zawyżają tą cenę aby podatnik płacił większy podatek. Jak to wygląda w Hiszpanii tez nie wiem ale warto sie dowiedzięc. Bo w sytuacji kiedy będziesz sprzedawał te mieszkanie, o ten podatek sie upomną.

Generalnie ta kwota najmu którą zaproponowałeś jest bardzo niska. Dla porównania w Warszawie, najbrudniejsze kawalerki zaczynaja sie od 1200 zł za miesiąc.

Bardzo dobrym pomysłem jest wynająć mieszkanie i kupić w kredycie drugie a pieniędzmi z wynajmu spłacać raty kredytu. Po 20 latach będziesz miał kilka mieszkań i nie martwił sie o emeryture ;)
Uwaga! Użytkownik Maniacal jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 8103 / 914 / 0
Maniacal pisze:
Ujebany masz bardzo korzystną materialne sytuację ;)

Mnie interesuje kwestia cen na Hiszpańskim rynku nieruchomości. Z tego co opisujesz to wychodzi na to, że mieszkania tam są tańsze i koszty wynajmu również.

Jest wiele czynników kształtujących cene rynkową. Napisz coś więcej o tym mieszkaniu. Z jakiego jest roku, jaki jest jego ogólny stan, w jakiej okolicy, kiedy był ostatni remont, umeblowane i jaka jest wysokośc czynszu. Bardzo istotne jest to czy mieszkanie jest własnościowe czy należy do jakiejś spółczielni i kto jest właścicielem. To będzie miało znaczenie przy ewentualnej sprzedaży w przyszłości.

Jeżeli chodzi o kwestie podatkowe to zależy od tego czy podlegasz jeszcze pod przepisy podatkowe w PL czy juz tam w Hiszpanii. Teoretycznie, jeżeli przebywasz w tamtym kraju dłużej niż 6 miesięcy w roku lub uzyskujesz tam stałe dochody( z wynajmu będziesz miał stały dochód który trzeba wykazac w PIT) no to mogą Cie uznac za rezydenta Hiszpanii i będziesz opodatkowany tam.

Jeżeli zdecydujesz się na wynajem ty jako osoba fizyczna to dochód z wynajmu musisz uwzględnić w PIT. W polsce masz dwie skale 18% i 32%. Dochód z wynagrodzenia i wynajmu się sumuje do podatku, więc jeżeli nie przekroczysz 85582 zł rocznie to nie wpadasz w 32% tylko płacisz 18%. Nie wiem jak wygląda sytuacja w Hiszpanii.

Drugi podatek to ten od spadków i darowizn. Warto się tym zainteresować szybko. Jeżeli jesteś osobą dziedziczącą w pierwszej linii podatkowej to w Polsce będziesz miał 6 miesięcy złożenie stosownej deklaracji która zwalnia z podatku od spadków i darowizn. Wysokośc tego podatku w PL zależy od ceny rynkowej mieszkania w chwili nabycia i przeliczona będzie po kursie Euro z dnia w którym odziedziczyłeś mieszkanie. W praktyce US bardzo zawyżają tą cenę aby podatnik płacił większy podatek. Jak to wygląda w Hiszpanii tez nie wiem ale warto sie dowiedzięc. Bo w sytuacji kiedy będziesz sprzedawał te mieszkanie, o ten podatek sie upomną.

Generalnie ta kwota najmu którą zaproponowałeś jest bardzo niska. Dla porównania w Warszawie, najbrudniejsze kawalerki zaczynaja sie od 1200 zł za miesiąc.

Bardzo dobrym pomysłem jest wynająć mieszkanie i kupić w kredycie drugie a pieniędzmi z wynajmu spłacać raty kredytu. Po 20 latach będziesz miał kilka mieszkań i nie martwił sie o emeryture ;)

Juz podjalem decyzje, bede wynajmowal w pl i zawsze jakis dochod bedzie
Mniej wiecej 120-140 €.
Lekoman :tabletki:
Nie zapomnę pierwszy nastuk
W wieku lat piętnastu
Później zarzucanie różnych wynalazków
  • 12741 / 2466 / 0
UJebany pisze:
Juz podjalem decyzje, bede wynajmowal w pl i zawsze jakis dochod bedzie
Mniej wiecej 120-140 €.
Ale że będziesz wynajmował w PL mieszkanie, które jest w Hiszpanii, czy jak ? :P
  • 98 / / 0
bede wynajmowal mieszkanie ktore jest w pl i od razu przeliczylem na euro.
  • 23 / / 0
EastDrastic pisze:
W polsce wynajmować się nie opłaca samemu bo można na tym dużo stracić. Prawo działa tak, że nawet jak spiszesz z kimś umowę a on Ci rozdpuczy chatę albo nie będzie chciał płacić to nie możesz go wyrzucić. Chyba, że wejdziesz samemu wywalisz rzeczy przez balkon i szybko zmienisz zamki, ale na upartego i tak może wrócić.
Wystarczy zrobić umowę o najem okazjonalny i dopełnić parę formalności, żeby pozbyć się wszelkich kłopotów tego typu. W skrócie - najemca u notariusza wskazuje miejsce, w którym będzie mieszkał po rozwiązaniu umowy. Zgoda właściciela tego mieszkania wskazanego (np rodziców najemcy) też jest potrzebna i to jakby załatwia sprawę eksmisji.
Jak się najemca źle zachowuje to też można rozwiązać umowę. Kwestia jej treści :)
  • 242 / 13 / 0
Tu masz rację i się zgadzam i cofam to co mówiłem.Tzn nie do końca jest to dalej ryzyko ale umowa dobrze skonstruowana jest w internecie. Sam kupuje mieszkanie właśnie i chcę pokój wynająć.
  • 410 / 19 / 0
EastDrastic pisze:
Tu masz rację i się zgadzam i cofam to co mówiłem.Tzn nie do końca jest to dalej ryzyko ale umowa dobrze skonstruowana jest w internecie. Sam kupuje mieszkanie właśnie i chcę pokój wynająć.
Lepiej spisz taką umowę jak kolega radzi bo z ustawą o Ochronie Praw Lokatorów najemcy, przysługuje okres ochronny a w okresie zimowym nie możesz go wyrzucić nawet jak nie płaci pieniędzy. Przepisy są na korzyć najemców skonstruowane i z reguły właściciele mają problemy jak wynajmą mieszkanie jakiejś niepoważnej osobie :)
Uwaga! Użytkownik Maniacal jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
KAS wykryła 50 kg marihuany w przesyłkach z odzieżą

Funkcjonariusze Służby Celno-Skarbowej z Mazowieckiego Urzędu Celno-Skarbowego w Warszawie skontrolowali przesyłki znajdujące się w jednej z firm spedycyjnych w Pruszkowie. W ośmiu paczkach wykryli narkotyki.

Marihuana może pomóc zwalczyć chorobę Alzheimera

Nowe badania sugerują, że w chorobie Alzheimera równie ważne jak nagromadzenie białek (amyloidu i tau) może być zwalczanie stanu zapalnego w mózgu.

Marihuana i tytoń zmniejszają objętość mózgu. Te konkretne obszary ulegają zmianom

Marihuana i tytoń wpływają niekorzystnie na mózg. Analiza ponad 103 badań z udziałem ponad 72 tys. osób pokazuje, że używanie marihuany i palenie tytoniu wiąże się ze zmniejszeniem objętości mózgu. Naukowcy wskazują konkretne obszary, takie jak ciało migdałowate, hipokamp i istota szara, które ulegają zmianom.