Alkohol etylowy pod każdą postacią.
Więcej informacji: Etanol w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 489 / 5 / 0
@mr_brown: jakbyś tak napisał od razu gdzie, to byłoby miło!
dla oszczędności zagaście światło wiekuiste, gdyby miało mi kiedyś zaświecić.
  • 1513 / 26 / 0
Re: Cydr
Nieprzeczytany post autor: mr_b »
W PL nie mam pojęcia - poza specjalnymi okazjami raczej nie masz co liczyć, nie wiem też jak z możliwością importu.

Ja mam to szczęście, że w UK dobrego cydera idzie trafić w marketach typu lidl, tesko, "ciapakach" (polish shop).

Kolejny mętny cud od Westonsa. Idealnie nasycony, bardzo smaczny, dostępny również w 2l baniaczkach.
[ external image ]
mr_b∩ʁbꞁө
  • 46 / / 0
Nieprzeczytany post autor: pomidorek »
Polecam zrobić cydr samemu, smak nieporównywalnie lepszy do wielu "sklepowych", nie mówiąc już o tej ohydnej brei jaką jest somersby :>

Przepis - http://pokazywarka.pl/jhq7q6/

Robiłem najpierw według tego, a ostatnio ze świeżego soku wyciśniętego poprzez prasowanie jabłek z sadu i w obu przypadkach efekt przerósł oczekiwania smakowe :D
  • 1513 / 26 / 0
Odwiedziłem ojczyznę i da radę znaleźć cydr -
Cidre de Normandie - w Kauflandzie (bardzo małe miasto) 0,75 za 15 zł 4,5% - przeciętny.
Cydr Lubelski - w Almie w Olimpie (Lublin), (0,75) jeszcze nie próbowałem - za dyszkę.
Jakiś inny aple :) za 7 duża butla, 4 za o,4 - zarówno Alma jak i Żabka oraz jedna z Lubelskich knajp (tam z 9zł).
Pozdro.
mr_b∩ʁbꞁө
  • 11 / / 0
[ external image ]
Taki lekki napój, w sam raz na pragnienie.
  • 400 / 5 / 0
pomidorek pisze:
Polecam zrobić cydr samemu, smak nieporównywalnie lepszy do wielu "sklepowych", nie mówiąc już o tej ohydnej brei jaką jest somersby :>

Przepis - http://pokazywarka.pl/jhq7q6/

Robiłem najpierw według tego, a ostatnio ze świeżego soku wyciśniętego poprzez prasowanie jabłek z sadu i w obu przypadkach efekt przerósł oczekiwania smakowe :D
Robiłem cydr z tego soku i wyszedł bardzo dobry , chociaż śmierdział drożdżami %-D
kazik333@tutanota.com
  • 1513 / 26 / 0
Ja wolę cydry z drożdżowym posmakiem/zapachem. Najlepsze te mętne - do tego chyba najlepiej .od razu sok "cloudy" - choć spróbował bym też z "sokowirówki".
mr_b∩ʁbꞁө
  • 1203 / 21 / 0
Właśnie pierwszy raz miałem okazję spróbować cydru ;)
Dość sceptycznie podchodziłem do tego napoju ale okazało się, że wpada mi w gardło z impetem wgłąb i nie chce przestać :D Zajebiście mi smakuje.

Lecz odwiedziłem parę sklepów i znalazłem tylko takie marki:
Cydr Lubelski Jabłko
Cydr Lubelski Jabłko w miodzie (faworyt!!!)
Cydr 7 Sadów (dobry ale droższy i chyba nie wart tych pieniędzy)
Cydr Joker (najdroższy i najgorszy)

Widział ktoś w Krakowie jakieś sklepy z większym wyborem?

Dzięki i pozdro ;)
Chcę widzieć już tylko jedno światło.
Widzenie zbyt wielu jest wyczerpujące.
  • 31 / 1 / 0
Z cydrem już chyba zawsze będzie kojarzył mi się Frosty Jack (czy jakoś tak, w niebieskich 2.5l plastikowych butelkach) którego można było kupić w UK jakieś 10 lat temu. Ktoś widział ostatnio? :)
  • 425 / 33 / 0
Frosty Jack już chyba umarł ale w tych dużych butlach niebieskich jest zawsze coś podobnego - Blue Hammer, White Flash etc. Lokalny mòzgojeb czyli jak się utągać za 2.50. Kac po tym syfie jest okropny ale w tej klasie cenowej nie ma konkurencji. Żulersko-studencki trunek i tego się trzymajmy. To w zasadzie coś a'la najtańszy browar z biedry.
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
CBŚP zlikwidowało laboratorium narkotykowe. Zabezpieczono ponad 800 kilogramów klefedronu

Policjanci Centralnego Biura Śledczego Policji, działając pod nadzorem Prokuratury Krajowej, przeprowadzili skoordynowaną akcję w powiecie pruszkowskim. Na terenie posesji odkryto kompletną linię produkcyjną do wytwarzania narkotyków oraz zabezpieczono setki kilogramów niebezpiecznej substancji psychotropowej w postaci klefedronu o czarnorynkowej wartości ponad 4 mln PLN.

Wszędzie zapach marihuany. Partner Świątek mówi głośno o problemie

Casper Ruud, mikstowy partner Igi Świątek na US Open, skarżył się na zapach marihuany na kortach w Nowym Jorku. To nie pierwszy raz, gdy zawodnicy zgłaszają ten problem.

Zagadka stabilności piwnej piany rozwiązana. To postęp w wielu dziedzinach nauki

Piękna stabilna piana to jeden z elementów piwa, którego poszukują miłośnicy tego napoju. Niestety, często spotyka ich zawód. Tworząca się podczas nalewania pianka błyskawicznie znika, zanim zdążymy wziąć pierwszy łyk. Są jednak rodzaje piwa, szczególnie piwa belgijskie, na których pianka jest wyjątkowo stabilna. Naukowcy z Politechniki Federalnej w Zurychu, pracujący pod kierunkiem profesora Jana Vermanta, odkryli właśnie sekret długotrwałego utrzymywania się piany na piwie. Poznanie tej tajemnicy zajęło 7 długich lat badań.