Więcej informacji: Dekstrometorfan w Narkopedii [H]yperreala
pokolenie Ł.K. pisze: W Czarnych Oceanach Dukaja się sporo ekstrapoluje na ten temat (i nie tylko rzecz jasna).
anyhow
na DXM polecam dwie mega zakurwiste pozycje, związane z Skala Kardaszewa (stała rozwoju cywilizacji)
są dwa opowiadania traktujące o cywilizacjach na najwyższych stopniach V i VI
Typ 0 – jedynym znanym nam reprezentantem tego typu jest właśnie nasza cywilizacja.
(...)
Typ VI – cywilizacja zdolna do wykorzystania energii z wielu wszechświatów. Cywilizacja może zmieniać prawa fizyczne wszechświatów równoległych, a także przemieszczać się między nimi (np. uciec z zapadającego się wszechświata)[2].
Isaac Asimov - Ostatnie Pytanie
Typ VII – cywilizacja określana jako "boska", zdolna do kreacji jednego lub więcej wszechświatów. Ilość otrzymywanej energii jest nieskończona, uzależniona tylko od ilości i rozmiarów stwarzanych wszechświatów. Cywilizację można uznać za "wieczną", nawet jeśli energia tworzonego nowego wszechświata pochłonie całkowitą energię istniejącego.
Jacek Dukaj - Perfekcyjna niedoskonałość
z mojej strony polecam 'krótką historie czasu" S. W. Hawking'a, aktualnie przerabiana lekturka, pozwoliła mi spojrzeć na takie nauki jak matematyka czy fizyka jako pewne odmienne dziedziny magii : )
Bożyszcze niedojebów, biblia degeneratów.
CosmoDo pisze:Przed zadaniem pytania skonsultuj się ze sobą"
I własnie to mnie w tej książce ujęło, że byłam w stanie zrozumieć o co tam chodzi (czym też troche się zajarałam - pierwszy raz w życiu rozumiałam fizyke : O). Taka lekka książka dla laików w tej dziedzinie.
Najlepsza jest część pierwsza, potem w II (meaning of life) i trzeciej (did god created the universe) dochodzi już spory element metafizyki, jednak nie razi az nadto
Marihuana w psychiatrii. Dlaczego „nie leczy” nie oznacza „nie działa”?
Raport: w Europie pojawiają się nowe narkotyki o większej sile działania
Gang opioidowy rozbity. Cztery młode kobiety nie żyją, 17 zatrzymanych
Policja rozbiła grupę przestępczą handlującą opioidami w całej Polsce. Śledczy łączą jej działalność ze śmiercią co najmniej czterech młodych kobiet w Krakowie. W sprawie zatrzymano 17 osób, w tym lekarza anestezjologa, który wystawiał recepty za pieniądze.
Marihuana "podbija" US Open. Tenisistka nie wytrzymała: "Nie mogę oddychać"
Ruszył US Open, a więc ostatni turniej wielkoszlemowy w tym sezonie. Jak co roku w Nowym Jorku, powraca temat różnych zapachów, które pojawiają się nad kortami położonymi obok Corona Park. Niemiecka tenisistka Tamara Korpatsch mówi wprost, że czuła marihuanę. - Nie mogę oddychać i nie mogę zaczerpnąć powietrza - tłumaczyła Korpatsch.
Oświęcim. Zasnął na ławce miał przy sobie torbę narkotyków
Policjanci z Ogniwa Patrolowo-Interwencyjnego oświęcimskiej komendy Policji podczas patrolu zatrzymali 18-letniego obywatela Ukrainy. Nastolatek posiadał przy sobie torbę z kilkoma rodzajami narkotyków. Jest podejrzewany o posiadanie znacznych ilości środków odurzających.