Dekstrometorfan - nazwy generyczne: Acodin, Tussidex.
Więcej informacji: Dekstrometorfan w Narkopedii [H]yperreala
Książki, które czytam należą do gatunku:
naukowe
42
21%
reportaż
10
5%
historyczne
14
7%
literatura piękna
15
8%
poezja
13
7%
horror
18
9%
thriller
13
7%
kryminał
10
5%
obyczajowe/romans
4
2%
fantasy
25
13%
s-f
27
14%
cyberpunk
6
3%

Liczba głosów: 197

ODPOWIEDZ
  • 1259 / 11 / 0
pokolenie Ł.K. pisze:
W Czarnych Oceanach Dukaja się sporo ekstrapoluje na ten temat (i nie tylko rzecz jasna).
ale trafiłeś, ten okładkowy opis Accelerando jest właśnie autorstwa Jacka

anyhow

na DXM polecam dwie mega zakurwiste pozycje, związane z Skala Kardaszewa (stała rozwoju cywilizacji)
są dwa opowiadania traktujące o cywilizacjach na najwyższych stopniach V i VI

Typ 0 – jedynym znanym nam reprezentantem tego typu jest właśnie nasza cywilizacja.
(...)
Typ VI – cywilizacja zdolna do wykorzystania energii z wielu wszechświatów. Cywilizacja może zmieniać prawa fizyczne wszechświatów równoległych, a także przemieszczać się między nimi (np. uciec z zapadającego się wszechświata)[2].
Isaac Asimov - Ostatnie Pytanie

Typ VII – cywilizacja określana jako "boska", zdolna do kreacji jednego lub więcej wszechświatów. Ilość otrzymywanej energii jest nieskończona, uzależniona tylko od ilości i rozmiarów stwarzanych wszechświatów. Cywilizację można uznać za "wieczną", nawet jeśli energia tworzonego nowego wszechświata pochłonie całkowitą energię istniejącego.
Jacek Dukaj - Perfekcyjna niedoskonałość
Uwaga! Użytkownik wintermute jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 18 / / 0
no to mi się trochę lista lektur wydłużyła :O
z mojej strony polecam 'krótką historie czasu" S. W. Hawking'a, aktualnie przerabiana lekturka, pozwoliła mi spojrzeć na takie nauki jak matematyka czy fizyka jako pewne odmienne dziedziny magii : )
Uwaga! Użytkownik Nikotyna nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 3732 / 45 / 0
Ta ksiazka jest juz lekko nieaktualna. :-D Niemniej bardzo fajnie napisana, nawet taki nieuk jak ja zrozumie.
osobisty kawalek internetu
Bożyszcze niedojebów, biblia degeneratów.
CosmoDo pisze:
Przed zadaniem pytania skonsultuj się ze sobą"
  • 418 / / 0
Dexmani to chyba najwięcej ulotek od leków czytają, albo wręcz przeciwnie.
Ostatnio zmieniony 17 października 2012 przez zielonywojownik, łącznie zmieniany 2 razy.
Ω
  • 18 / / 0
no fakt, troszkę już ma c:
I własnie to mnie w tej książce ujęło, że byłam w stanie zrozumieć o co tam chodzi (czym też troche się zajarałam - pierwszy raz w życiu rozumiałam fizyke : O). Taka lekka książka dla laików w tej dziedzinie.
Uwaga! Użytkownik Nikotyna nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1259 / 11 / 0
abstrahując od tematu, oglądałem niedawno najnowszą serię Stephen Hawking - Grand Design, tak aktualną, że bierze pod lupę największe od lat odkrycie fizyki z 31 lipca 2012 - Bozon Higgsa.
Najlepsza jest część pierwsza, potem w II (meaning of life) i trzeciej (did god created the universe) dochodzi już spory element metafizyki, jednak nie razi az nadto
Uwaga! Użytkownik wintermute jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 310 / / 0
Czytać na dexie nie bardzo potrafiłem, ale któregoś razu, będąc już po peaku, zacząłem czytać "Ciekawe Czasy" Pratchetta i wyszło to cholernie dobrze. Pomijam fakt, że przeczytałem całość w parę godzin, bo znałem książkę a dodatkowo czytałem na telefonie (cóż zrobić, wygoda przede wszystkim), więc trochę opisów się ominęło, ale moje podejście do książki się zmieniło zupełnie. Człowiek zaczął się zastanawiać, jak żyje w tamtym świecie zwykły, szary człowiek (podobnie miałem kiedy indziej, czytając bodajże "Straż! Straż!" albo "Na glinianych nogach", nie pamiętam), wątek główny odkładając na bok, tj. czytając, oczywiście, ale myśli krążyły zupełnie gdzie indziej)
Uwaga! Użytkownik Liczi nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Gang opioidowy rozbity. Cztery młode kobiety nie żyją, 17 zatrzymanych

Policja rozbiła grupę przestępczą handlującą opioidami w całej Polsce. Śledczy łączą jej działalność ze śmiercią co najmniej czterech młodych kobiet w Krakowie. W sprawie zatrzymano 17 osób, w tym lekarza anestezjologa, który wystawiał recepty za pieniądze.

Marihuana "podbija" US Open. Tenisistka nie wytrzymała: "Nie mogę oddychać"

Ruszył US Open, a więc ostatni turniej wielkoszlemowy w tym sezonie. Jak co roku w Nowym Jorku, powraca temat różnych zapachów, które pojawiają się nad kortami położonymi obok Corona Park. Niemiecka tenisistka Tamara Korpatsch mówi wprost, że czuła marihuanę. - Nie mogę oddychać i nie mogę zaczerpnąć powietrza - tłumaczyła Korpatsch.

Oświęcim. Zasnął na ławce miał przy sobie torbę narkotyków

Policjanci z Ogniwa Patrolowo-Interwencyjnego oświęcimskiej komendy Policji podczas patrolu zatrzymali 18-letniego obywatela Ukrainy. Nastolatek posiadał przy sobie torbę z kilkoma rodzajami narkotyków. Jest podejrzewany o posiadanie znacznych ilości środków odurzających.