Dyskusja na temat grzybów halucynogennych, m.in. łysiczki lancetowatej i muchomora czerwonego.
Więcej informacji: Grzyby w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 320 / 6 / 0
jak znajde czas to zrobie zdjecie.
  • 12 / / 0
Spotkałem się z tym grzybem dzisiaj na mojej miejscówce przy lesie w ilości 3 sztuki w grupce. Na 100 % bohemica, ale na razie zostawiłem je w spokoju.
http://www.psilosophy.info/species.php?big=42 - dużo zdjęc.
  • 4024 / 370 / 951
Mógłbyś nawiedzając tamto miejsce pstryknąć zdjęcie? Miejscówka - jeśli można wiedzieć - na południu?
  • 12 / / 0
Ze zdjęciem to może byc techniczny problem. Postaram się choc nic nie obiecuje. Grzybek identyczny jak na pierwszym zdjęciu z linku.

Miejscówka środkowe mazowsze
Ostatnio zmieniony 10 września 2011 przez pokolenie Ł.K., łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: scalenie
  • 12 / / 0
Więc znalazłem coś takiego chodząc po górach. Raczej bym nie zebrał, gdyby nie to że czytałem ostatnio ten wątek... Rosły sobie dwa okazy w mchu zaraz na końcu lasu przy drodze, obok się łąka już zaczynała. Jak było świeże to miało większy kapelusz. Teraz po 4 godzinach zrobiłem zdjęcia, niestety posiadam tylko nokię, więc jakość jest jaka jest.

[ external image ]

[ external image ]

[ external image ]

Wklejam jako ciekawostkę, było tego tylko dwie sztuki, więc nawet jeżeli to jest to, i tak nic mi z tego.
Niestety, nie widziałem nawet zwykłej łysiczki, więc ciężko mi porównać.
Cholera wie co to jest, w sumie, ale jak rwałem to wyglądało wypisz wymaluj jak ten najbardziej po lewej [ external image ]
tylko ciemne było, brunatne. Miejscówka niedaleko Skrzycznego. Pozdrawiam tych co w Beskidzie Śląskim znajdują jakiekolwiek grzyby, nawet muchomorów nie było, jednego gołąbkę znalazłem. A grzyby to zbieram od lat, tylko takie jadalne same.
  • 4024 / 370 / 951
Nie widzę żadnego podobieństwa.

BTw, dokładnie takie coś

[ external image ]

zbierałem wiele razy uznając po prostu za łysiczkę lancetowatą, hmm...
  • 136 / 2 / 0
Po obejrzeniu wielu zdjęć, jestem przekonany że natrafiłem na tego grzyba nie raz, w tym sezonie postaram się to udokumentować ;)

Znam dokładnie miejsce w którym rok temu zebrałem 4 sztuki łysiczki o bardzo dziwnym kolorze kapelusza(wręcz pomarańczowy) i blaszek(jasne, brązowe) - i gdyby nie nóżka która jest praktycznie identyczna jak u łysiczki lancetowatej, nie zebrał bym tych okazów. Wyrosły na przegniłych gałęziach prawdopodobnie brzózek, głęboko ukrytych w trawie lecz same grzybki wybiły się wysoko ponad trawę. Grzyby wyglądały identycznie jak te ze zdjęcia: http://www.fungifun.org/psilosophy/img/ ... _big14.jpg

Widzę jednak kilka minusów w porównaniu do Psilocybe Semilanceata :)

- Trudniej je odróżnić od podobnych sobie gatunków, bardzo duża róznica w wyglądzie grzyba zależnie od miejsca i podłoża na jakim wyrasta, dla początkujących - według mnie nie do odróżnienia ;)

- Nie wydaje mi się aby występowały częściej i w większych ilościach niż łysiczka lancetowata,

- Według poniższej tabelki, maksymalne stężenie psylocybiny u P.Bohemica nie jest wyższe niż w przypadku P.Semilanceata

[ external image ]

Peace.
  • 13 / 1 / 0
Mojem zdaniem grzib nie dla początkujących ze względu na trudność z identyfikacją. Mam wrażenie, że na 100% już go widziałem - ale tylko wrażenie. Patrząc jak bardzo zmienną ma morfologię, nie wiem czy potrafiłbym go rozpoznać bez wątpliwości. A w takim wypadku żółwas nie je grziba. Może kiedyś, doczytam najpierw jakie to to ma cechy charakterystyczne.

pozdro
большая черепаха приходит!!!
  • 449 / 9 / 0
Odbiegajac troche od tematu lysiczki czeskiej, swoja droga bardzo ciekawego, nachodzi mnie pytanie, jakie sa jeszcze odmiany grzybow psylo, rosnacych dziko w Europie ew. Skandynawie. Posiada ktos wiedze na ten temat? Albo jakis link/zrodlo?
  • 136 / 2 / 0
Nie tylko Psilocyby są psychoaktywne, grzyby z rodzaju Panaeolus czyli kołpaczki też zawierają psylocybinę lecz w mniejszych ilościach niż Psilocybe Semilanceata.

Na forum są wątki o kołpaczkach:

Kołpaczek pośredni - http://talk.hyperreal.info/panaeolus-ci ... 24779.html
Kołpaczki itp. - http://talk.hyperreal.info/paczki-itp-t11934-10.html

Skupić się można głównie na Panaeolus rickenii oraz Panaeolus sphinctrinus które dość łatwo rozpoznać, często występują na terenach gdzie występuje Łysiczka lancetowata. Dość offtopu, toż to wątek o łysiczce czeskiej ;)

Peace.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
18-latek złapany na gorącym uczynku. W biały dzień sprzedawał narkotyki na ulicy

Bielańscy wywiadowcy zatrzymali dwóch mężczyzn na gorącym uczynku podczas transakcji narkotykowej. 18-latek przekazał 20-latkowi blisko 20 gramów marihuany. W wyniku dalszych działań funkcjonariusze zabezpieczyli przy nim oraz w jego mieszkaniu dodatkowe narkotyki – marihuanę i tabletki zawierające MDMA. Obaj trafili do policyjnej celi. Prokurator zastosował wobec 18-latka środek zapobiegawczy w postaci dozoru policyjnego.

CBŚP uderza w gang powiązany z pseudokibicami. Zabezpieczono ponad 100 kg narkotyków

Policjanci CBŚP z Rzeszowa po raz kolejny uderzyli w zorganizowaną grupę przestępczą wywodzącą się ze środowiska pseudokibiców. W trakcie akcji przeprowadzonej na terenie Rzeszowa zatrzymano dwóch 30-latków, powiązanych z jednym z lokalnych klubów piłkarskich.

USA: największe w historii aresztowania członków mafii fentanylowej

Władze federalne poinformowały we wtorek o skonfiskowaniu ponad 400 kilogramów fentanylu w największej w historii operacji Agencji ds. Zwalczania Narkotyków (DEA). Aresztowano 16 osób oraz zabezpieczono rekordową sumę gotówki liczoną w milionach dolarów, broń palną i pojazdy.