Dział poruszający prawne kwestie użytkowania narkotyków. Legalizacja, kary, pytania do adwokata.
ODPOWIEDZ
  • 3449 / 123 / 8
Dziś policja zrobiła mi rewizję osobistą - totalnie z dupy, w samym środku miasta, w biały dzień. Nie chcieli nawet dokumentów, po prostu zaprosili mnie do samochodu. Moje pytanie brzmi: dlaczego i czy mają prawo tak zrobić? Bo z tego co czytam, to niespecjalnie - mogą przecież przeszukiwać ludzi tylko w uzasadnionych przypadkach; czy to znaczy, że mój przypadek był uzasadniony, czy robią sobie wyjątki od tej reguły na przykład gdy ktoś im wygląda na kogoś kto posiada? Bo ludzie mi mówią raczej, że wyglądam na studenta informatyki niż na ćpuna, nie przypuszczam żebym jakoś bardzo kłuł w oczy kogokolwiek.

I zastanawia mnie również to, że nawet mnie nie wylegitymowali. Dlaczego?
  • 4024 / 372 / 951
To ciekawe, co napisali w notatce służbowej...

W wolnej chwili przetrzepaliśmy jakiegoś gościa, któremu wydawało się, że wygląda na studenta informatyki
?
  • 3449 / 123 / 8
No chyba %-D Może zapomnieli? Wiem, że to głupie, ale nie bardzo widzę inne wytłumaczenie.
  • 4024 / 372 / 951
Rzecz jasna masz prawo złożyć zażalenie do właściwego miejscowo prokuratora na to w jaki sposób została przeprowadzona ta czynność, tyle, że w tym wypadku trudno będzie udowodnić nie tyle nawet, że było nie tak jak trzeba, ale że w ogóle coś było...

ED: W sumie niby jest taka opcja, że mogą Cię w takiej sytuacji nie legitymować - wtedy, kiedy Cię znają.
  • 3449 / 123 / 8
Wyglądało mi to jednak na rutynową kontrolę, ale dzięki.
  • 3188 / 373 / 0
Czeslaw pisze:
Dziś policja zrobiła mi rewizję osobistą - totalnie z dupy, w samym środku miasta, w biały dzień. Nie chcieli nawet dokumentów, po prostu zaprosili mnie do samochodu. Moje pytanie brzmi: dlaczego i czy mają prawo tak zrobić?
Teoretycznie prawa nie mają ale w praktyce zwrot klucz to "zachowywał się nerwowo na widok policji" i wpisanie tego zwrotu w protokole jako powodu kontroli. To że zachowywałeś się normalnie nie ma znaczenia, nie udowodnisz przecież że tak było.
Rutynowo raczej nie robią z miejsca rewizji przypadkowym ludziom na ulicy , może cię z kimś pomylili albo przechodziłeś akurat w miejscu gdzie była jakaś akcja typu obława na klientów dilera.
  • 2814 / 14 / 0
W przypadku kontroli osobistej, która może być wykonywana tylko w przypadku uzasadnionego podejrzenia popełnienia przestępstwa[1] może Policjant PIERW dokonać kontroli osobistej, a następnie wylegitymować osobę podejrzaną[2]. Obejmuje ona ubranie oraz bagaż. Powinna być wykonana w miejscu odosobnionym, ale są odstępstwa[3] ,a posiadanie narkotyków to zagrożenie zdrowia/życia posiadacza ;)

Przypisy
  1. u.o P. pisze:
    Art. 15. 1. Policjanci wykonując czynności, o których mowa w art. 14, mają prawo:
    ...
    5) dokonywania kontroli osobistej, a także przeglądania zawartości bagaży i sprawdzania ładunku w portach i na dworcach oraz w środkach transportu lądowego, powietrznego i wodnego, w razie istnienia uzasadnionego podejrzenia popełnienia czynu zabronionego pod groźbą kary;
  2. Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 26 lipca 2005 r. w sprawie sposobu postępowania przy wykonywaniu niektórych uprawnień policjantów(Dz.U. 2005 nr 141 poz. 1186)([url=http://isap.sejm.gov.pl/Download?id=WDU20051411186&type=2]PDF[/url]) pisze:
    § 16. 1. Policjant przy przeprowadzaniu kontroli osobistej wykonuje kolejno następujące czynności:
    1) określone w § 2 ust. 1 lub 2;
    2) sprawdza zawartość odzieży osoby kontrolowanej i przedmioty, które znajdują się na jej ciele, nie odsłaniając przykrytej odzieżą powierzchni ciała;
    3) sprawdza zawartość podręcznego bagażu oraz innych przedmiotów, które posiada przy sobie osoba kontrolowana;
    ...
    5) legitymuje osobę kontrolowaną.
  3. Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 26 lipca 2005 r. w sprawie sposobu postępowania przy wykonywaniu niektórych uprawnień policjantów(Dz.U. 2005 nr 141 poz. 1186)([url=http://isap.sejm.gov.pl/Download?id=WDU20051411186&type=2]PDF[/url]) pisze:
    16.
    ...
    3. Jeżeli kontrola osobista musi być przeprowadzona niezwłocznie, w szczególności ze względu na okoliczności mogące stanowić zagrożenie dla życia, zdrowia ludzkiego lub mienia, może jej dokonać policjant płci odmiennej, także bez zachowania warunku, o którym mowa w ust. 2 pkt 2, ze szczególnym uwzględnieniem art. 15 ust. 6 ustawy.
Uwaga! Użytkownik PCP jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 4024 / 372 / 951
PcP pisze:
W przypadku kontroli osobistej, która może być wykonywana tylko w przypadku uzasadnionego podejrzenia popełnienia przestępstwa[1]
Czynem zabronionym nie musi być zaraz przestępstwo, si? By się nie mogli aż tak swobodnie w akcji samorealizować...
  • 2814 / 14 / 0
Zabronione są też np.wykroczenia z tego co mi wiadomo. Wszystkie przestępstwa są zabronione. Tutaj na forum akurat omawiamy kwestie narkotyków, najczęściej ich posiadania stąd napisałem akurat o przestępstwie jednocześnie podając podstawę prawną do poczytania dla osób chcących rozwinąć swoją wiedzę poza omawiany przypadek.
Uwaga! Użytkownik PCP jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 93 / / 0
Witam.To jest mój jeden z pierwszych postów na forum. Niedługo jadę na kolonię i zamierzam wziąć 4 g zielska wyłącznie dla siebie. Jedziemy tam pociągiem. I mówił mi że podczas postoju 1,5 h w Krk policja lata z psami i sprawdzają ludzi/bagaże. Oczywiście mówił też żebym to wziął do słoika z kawą.

Czy naprawdę mogą przeszukiwać nas i czy jak poprostu będe miał w gaciach to coś się stanie ?
Czy muszę kombinować z tą kawą?
Na jednej z planet układu słonecznego
Siedzę z koleżką, kopcę blunta grubego
Co z tego, że niejeden widzi w tym coś złego
Rada - masz swoje życie, odpierdol się od naszego
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Artykuły
Newsy
19-latek po narkotykach zadzwonił na policję. Wydawało mu się, że ktoś chce się włamać do jego domu

Rudzcy policjanci podczas interwencji w jednym z mieszkań w Wirku ujawnili marihuanę i metamfetaminę. 19-letni rudzianin został zatrzymany, usłyszał zarzut posiadania narkotyków i objęto go policyjnym dozorem.

Legalizacja marihuany a młodzież: Nowy raport z USA obala mity

Czy legalizacja marihuany dla dorosłych sprawi, że nastolatki zaczną masowo po nią sięgać? To jeden z najczęstszych argumentów przeciwników zmian w prawie. Najnowszy, obszerny raport federalny ze Stanów Zjednoczonych pokazuje coś zupełnie innego. Użycie marihuany przez młodzież nie tylko nie rośnie, ale w niektórych grupach nawet spada. Czas przyjrzeć się faktom.

Policjant złapany z narkotykami w Kołobrzegu. Prokuratura i policja ujawniły nowe fakty

Podczas festiwalu muzyki elektronicznej w Kołobrzegu zatrzymany został 40-letni policjant z Gdańska, który miał przy sobie narkotyki. - Została uruchomiona procedura zawieszenia policjanta w czynnościach służbowych - mówi o2.pl asp. szt. Mariusz Chrzanowski, rzecznik prasowy KMP w Gdańsku.