Alkaloid opium - metylowana pochodna morfiny.
Więcej informacji: Kodeina w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 341 / 1 / 0
z podłogi ? eee a może jakieś enzymy zawarte w ślinie też mają wpływ. bo jak piłeś z podłogi (o ile to nie wkrętka) ) to rozztwór znajdował się dłużej w paszczy, zanim dotarł do żołądka. w sumie trawienie węglowodanów zaczyna się w jamie ustnej, to kody może też. czysto teoretycznie.
spróbuję dziś potrzymać to paskudztwo w paszczy. niedobrze mi na samą myśl. ale czego się nie robi dla nauki :)
Uwaga! Użytkownik queen elizabeth nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 321 / 4 / 0
Nieprzeczytany post autor: astaroth »
Wg mnie to raczej bezsensowne, skoro kodeina działa rekreacyjnie dzięki metablolizowaniu się w wątrobie do morfiny. Trzymanie w paszczy raczej nie powinno zmieniać jej działania.
Ale do odważnych świat należy - próbujcie, jeśli się nie boicie smaku ;)
Meow.
  • 1997 / 120 / 0
Nieprzeczytany post autor: jacok »
astaroth pisze:
Wg mnie to raczej bezsensowne, skoro kodeina działa rekreacyjnie dzięki metablolizowaniu się w wątrobie do morfiny.
Tylko że tak nie jest, bo konwersja do morfiny to taki dodatkowy "bajer". Sama kodeina działa rekreacyjnie, bo działa, w dodatku jest opiatem itd.
Świat stracił kolory.

Hurra, diese Welt geht unter
  • 533 / 13 / 0
Nieprzeczytany post autor: ArkejD »
To jak wyjasnisz to, ze osoby nie posiadajace enzymu cyp2d6 nie sa w stanie poczuc dzialania tego narkotyku ?
  • 254 / 4 / 0
Nieprzeczytany post autor: eikrl »
za mało baclofenu :'(
Uwaga! Użytkownik eikrl nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 341 / 1 / 0
ha ha :-D baclofen rządzi
alkem pisze:
ciekawe jest ze dla watroby równiez godzina podania toksyny ma wplyw na jej dzialanie ( watroba jest organem o wyraznym rytmie dobowym pracy i najczesciej w godzinach wczesno rannych jest najbardziej narazona na uszkodzenia)
to było w topiku o gałce. niby nic odkrywczego, ale ma ktoś jakieś szczegółowsze informacje o procesach metabolicznych zachodzących w wątrobie, albo wie w gdzie można je znaleźć ? Tylko nie proponujcie podręczników do biologii dla gimnazjum, zarzućcie czymś poważniejszym (może dla farmaceutów albo studentów medycyny).

Więc koda wchodzi lepiej niż ostatnio. trzymałam ją w jamie gębowej ok. minuty. więcej nie dało rady :blush: Teraz wchodzi, syzbciej niż zwykle. możliwe, że jest to też efekt zmodyfikowanego sposoobu filtracji, bez użycia lejka.
Ostatnio zmieniony 04 czerwca 2008 przez queen elizabeth, łącznie zmieniany 1 raz.
Uwaga! Użytkownik queen elizabeth nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1997 / 120 / 0
ArkejD pisze:
To jak wyjasnisz to, ze osoby nie posiadajace enzymu cyp2d6 nie sa w stanie poczuc dzialania tego narkotyku ?
nie są w stanie, czy czują o wiele słabiej? Enzym ten odpowiada tylko za konwersję? Skąd bierzesz to info? Znasz kogoś bez tego enzymu?

Pamiętam, była swego czasu dyskusja o tym na hajpie, chyba obłąkany mnie wtedy zjechał za twierdzenie, że za działanie kody odpowiada tylko morfina. Zresztą, policz sobie (dawka kodeiny) *( jej biodostępność z żołądka )*( 10-20% które jest w stanie przetworzyć CYP2D6) - wychodzi jej śmiesznie mało.

A o braku efektów rekreacyjnych kodeiny piszą w książkach do farmacji podobno, ale piszą tam też że morfina podana doustnie nie daje euforii ;)

Więc z pewnością CYP2D6 jest ważny, ale podejrzewam, że morfina powstała w wątrobie to tylko część tego, co sie odczuwa, z pewnością nie jedyna i raczej nie najważniejsza.

// edit

dodałem nawiasy, bo chyba źle popatrzyłeś
Ostatnio zmieniony 05 czerwca 2008 przez jacok, łącznie zmieniany 1 raz.
Świat stracił kolory.

• 533 / 13 / 0
Nieprzeczytany post autor: ArkejD »
skąd masz dane że biodostępność dla kodeiny wynosi tylko 10-20% ? Jeśli tak jest naprawdę to tych 3 do 6mg morfiny nie powinniśmy w ogóle poczuć, zwłaszcza przy jakiejkolwiek tolerancji na nią, a zapytaj kogoś jak na niego działa morfina, to ci powie ze podobnie do kodeiny (nie biorąc pod uwagę wejścia) tylko mocniej i równoczesnie mniejszych dawkach. MOrfiny nie przyjmowalem, są to tylko opinie innych ludzi którzy brali oba środki.
Cytat z polskiej wiki:

Kodeina (podobnie jak większość leków) w organizmie, metabolizowana jest przez kompleks enzymów wątrobowych cytochromu P-450. W ciągu pierwszych 24h po przyjęciu pojedynczej dawki wydalane jest z moczem około 90% przyjętej dawki. Ważniejsze metabolity:
Morfina (około 5-10% dawki) - powstaje przy udziale izoenzymu CYP2D6. Uważa się, że to ona w głównej mierze odpowiada za działanie przeciwbólowe wywołane przez kodeinę. Stąd osoby, które mają zmniejszoną wydajność tego enzymu, mogą odczuwać słabsze działanie przeciwbólowe.
Norkodeina (około 10% dawki) - powstaje przy udziale izoenzymu CYP3A4.
Pozostałe 70-80% sprzęgane jest z kwasem glukuronowym (glukuroniany).

Nie wiem kto to pisal, ale wydaje mi sie z kosmosu tego nie wziął. Nigdy nie słyszałem o tej norkodeinie.

Nie znam się, ale na logikę: Nie można porównywać morfiny podanej doustnie do kodeiny podanej doustnie, bo ta pierwsza ma tylko 20% biodostepnosci, albo 25 nie pamiętam, natomiast kodeina - 90% - wg angielskiej i polskiej wiki. Biorac pod uwage morfine powstala z kodeiny trzeba brac 5-10%*(90%*dawka kodeiny)/100. Przynajmniej tak mi się wydaje.
A co do tego ze morfina podana doustnie nie powoduje euforii - moze mieli na mysli porownianie z podaniem i.v, to wiadomo ze to nigdy nie będzie to samo, ale z drugiej strony biorąc nawet te 60mg morfiny, przy biodostepnosci 20% to daje ledwo 12mg - ciezko sie spodziewac jakiejs specjalnej euforii po tym. Tot ak na moja logike, bo jak pisalem nie znam sie na medycynie
Ostatnio zmieniony 16 lipca 2008 przez ArkejD, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 1213 / 18 / 0
Nieprzeczytany post autor: xxxzzzxxx »
Ja słyszałem (na tym forum) że morfina jest odpowiedziałna za euforie i efekt przeciwbólowy.
A za co norkodeina odpowiada to niewiem.

I nie wychodzi jej tak mało. Przy 450mg kody jest to jakieś 40mg morfiny krążącej po organiźmie.
A 40mg majki to chyba taka średnia dawka (dla osoby bez tolerancji)?

EDIT: ArjkejD mnie ubiegł ;]
Uwaga! Użytkownik xxxzzzxxx jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1997 / 120 / 0
ArkejD pisze:
skąd masz dane że biodostępność dla kodeiny wynosi tylko 10-20% ?
(...)
Nie znam się, ale na logikę]5-10%*(90%*dawka kodeiny).[/b] Przynajmniej tak mi się wydaje.
tak napisałem, popatrz jeszcze raz, dodałem nawiasy, może teraz lepiej widać. Nie pisałem że kodeina ma biodostępność 90%, bo tego nie pamiętałem, ale z pewnością ma o wiele więcej nić morfina. Te 10-20% dotyczy ilości kodeiny zamienionej na morfinę.

Tak czy siak, przy 300 mg kody dostajesz około 40 mg morfiny. To chyba nie jest dużo, zważając, że to nie przetwarza się natychmiastowo, tylko pewnie chwilę trwa, a więc morfina jest uwalniana powoli, w małych ilościach? W każdym razie, to raczej nie jest dużo mocniejsze jak MST retard 60mg x 2, a takie się przyjmuje leczniczo.

Zresztą nie wiem na 100%, nie chcę się kłócić, ale na logikę, sama morfina nie wystarczy.
Świat stracił kolory.

ODPOWIEDZ
Newsy
Kieleccy policjanci zlikwidowali fabrykę klefedronu w powiecie sandomierskim

W minioną środę kieleccy policjanci zajmujący się zwalczaniem przestępczości narkotykowej współpracując z Biurem Kryminalnym Komendy Głównej Policji oraz kontrterrorystami z Kielc i Radomia przeprowadzili realizację, która doprowadziła do likwidacji dużej, fabryki produkującej klefedron. W sprawie zatrzymano 32 – latka, który najbliższe trzy miesiące spędzi w areszcie.

Bochnia. Policja ujęła dilerów narkotyków. W garażach przy KN-2 urządzili „biuro” i magazyn

Małopolscy policjanci zlikwidowali „przedsiębiorstwo” zajmujące się handlem narkotykami. Wynajmowane garaże przy jednej z ulic w Bochni spełniały rolę biura oraz magazynu ze środkami odurzającymi. Zabezpieczono duże ilości środków odurzających oraz zatrzymano 4 osoby.

Marynarka wojenna Salwadoru skonfiskowała ponad 6 ton kokainy

Prezydent Salwadoru, Nayib Bukele, ogłosił w piątek przejęcie 6,3 tony kokainy i aresztowanie 17 podejrzanych handlarzy narkotyków podczas czterech „bezprecedensowych” operacji marynarki wojennej kraju na Oceanie Spokojnym.