Dział poświęcony wpływowi substancji psychoaktywnych na działalność człowieka.
ODPOWIEDZ
  • 157 / 14 / 0
Nieprzeczytany post autor: Iwan »
Ja tam idę w przyszłym miesiącu albo pod koniec tego. Przebadają to osądzą czy się nadaje moja krew. Bo też mam taką chęć pomóc innym. A jak tam się pytają czy bierzesz leki to nie mówić nawet o Effectinie (wenlafaksyna) bo karbamazepinę odstawię (zresztą już parę dni nie brałem) i chyba chlorprothixen ze 2-3 dni przed odstawię? To jak nie mówić żadnych? Bo mi kumpel pierdolił, że jak typ powiedział, że brał paracetamol od bólu głowy dzień wcześniej to mu nie pobrali...
  • 217 / / 0
Nieprzeczytany post autor: ChestYakaMarkos »
.
Ostatnio zmieniony 30 grudnia 2007 przez ChestYakaMarkos, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 243 / 4 / 0
Nieprzeczytany post autor: Rodzynka »
Ja raz oddawałam, tylko wtedy 2 miesiące nie paliłam, już nie mówiąc o innych używkach. Jak myślicie, tak racjonalnie do tego podchodząc, ile trzeba by naprawdę poczekać od ostatniego palenia żeby z czystym sumieniem oddać krew?
Ja tam też igieł nie lubię, ale w rękach fachowców jakoś mnie tak nie przerażają. Te panie w punktach krwiodawstwa są naprawdę bardzo miłe :)
Iwan, lepiej powiedz o wszystkich lekach, bo nie wiadomo czy w efektach ubocznych np nie ma "zmian w obrazie krwi" czy czegoś takiego, a ta krew do kogoś trafi, wiec lepiej żeby była dobra, ja tam nie chciałabym mieć nikogo na sumieniu :)
Uwaga! Użytkownik Rodzynka nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 217 / / 0
Nieprzeczytany post autor: ChestYakaMarkos »
.
Ostatnio zmieniony 30 grudnia 2007 przez ChestYakaMarkos, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 157 / 14 / 0
No proste, że też nie chcę nikomu zaszkodzić ale oni sami robią najpierw badanie tej krwi...
  • 243 / 4 / 0
Ale to są badania tylko na ilość poszczególnych składników krwi, aspat/alat (wątrobowe) i jeszcze jakieś, których nie pamiętam i nie wszystko tam wychodzi...
A patrząc na działanie niepożądane efectinu mamy m. in:
- zwiększenie stężenia cholesterolu we krwi
- nieprawidłowe wyniki testów czynnościowych wątroby
- trombocytopenia
- zaburzenia hematologiczne (agranulocytoza, niedokrwistość aplastyczna, neutropenia, pancytopenia)
- zwiększenie stężenia prolaktyny we krwi;

Jak sie przyznasz, to na bank nie wezmą od ciebie krwi. Ja na twoim miejscu poczekałabym z oddawaniem krwi aż skończę leczenie.
Uwaga! Użytkownik Rodzynka nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 157 / 14 / 0
Rodzynka tylko, że ja tego leczenia chyba nie skończę...ale będę brał antydeprechy po kres swych dni... Z kolei zaburzenia czynnościowe wątroby i krwi nie zawsze występują... Ja zawsze miałem dobre wyniki. Tylko teraz muszę iś na cukier bo mi wykryli w moczu i pocę się bardzo (ale to też może być przez leki). I tak kumpel mi mówił, że badają dokłądnie tą krew co się nadaje...
  • 243 / 4 / 0
Twoje sumienie, ja bym nie oddawała. Ew. zapytałabym się najpierw lekarza, ale wierz mi, że tam sie czepiają dosłownie wszystkiego.
  • 157 / 14 / 0
Jak pójdę to będę miał we krwi jedynie wenlafaksynę, najwyżej powiem o tym. Ale mówię, tam gdzie ja pójdę to dokładnie badają jeszcze tą krew pod kątem jej właściwości i parametrów. I później ewentualnie Ci mówią lub przysyłają do domu list, że krew się nie nadaje...

PS Jaką macie grupę? Ja 0Rh+
  • 243 / 4 / 0
Wszędzie badają tak samo:

• oznaczenie grupy krwi w układzie A B 0 i Rh
• pełnej morfologii krwi,
• aktywności aminotransferazy alaninowej - ALAT
• znaczników wirusowego zapalenia wątroby typu B i C, AIDS (HIV-1/HIV-2) oraz zakażeń kiłą.

Ja mam A+
ODPOWIEDZ
HyperTuba dodaj film
Artykuły
Newsy
Szympansy biesiadują? Sfilmowano je, gdy dzieliły się owocami zawierającymi alkohol

Ludzie od dawna spożywają alkohol i od tysiącleci odgrywa on rolę we wzmacnianiu więzi społecznych. Nowe badania wskazują, że nasi najbliżsi krewni – szympansy – mogą wykorzystywać alkohol w podobnym celu. Po raz pierwszy udało się sfilmować szympansy, które dzielą się sfermentowanymi owocami, w których stwierdzono obecność alkoholu.

To nie zgniłe mandarynki. 24-latek niósł w torbie tak zapakowane narkotyki. Wpadł, bo spanikował

"Dzięki czujności, doświadczeniu i doskonałemu rozpoznaniu terenu, policjanci z Wydziału Wywiadowczego Komendy Miejskiej Policji w Szczecinie kolejny raz skutecznie uderzyli w przestępczość narkotykową."

CBŚP uderza w gang powiązany z pseudokibicami. Zabezpieczono ponad 100 kg narkotyków

Policjanci CBŚP z Rzeszowa po raz kolejny uderzyli w zorganizowaną grupę przestępczą wywodzącą się ze środowiska pseudokibiców. W trakcie akcji przeprowadzonej na terenie Rzeszowa zatrzymano dwóch 30-latków, powiązanych z jednym z lokalnych klubów piłkarskich.