Metodyka, przygotowanie, oraz logistyka gotowania, palenia, lub waporyzacji.
ODPOWIEDZ
  • 11 / / 0
Szukałem sporo na necie i nigdzie nie znalazłem waporyzatora przeznaczonego specjalnie do tytoniu.

Sprzedawcy po moim zapytaniu odpowiadali że nie nie nadaje się tylko do suszu cbd, inni kręcili i mówili że można palić tytoń ale wtedy urządzenie nie obejmuje gwarancji.

Powiedzcie mi jak to jest w rzeczywistości? Czy jak kruszę topa dodaję do niego sporo ilości tytoniu nie wolno mi tego palić w wapo?

A najlepiej podajcie mi markę i model urządzenia przy którym tytoń się fajnie waporyzuje.
  • 243 / 24 / 0
System do podgrzewania tytoniu glo działa w przedziale 240-280 stopni Celsjusza. Być może taka temperatura jest wymagana żeby nikotyna się uwolniła, a tym samym jest poza zasięgiem temperatur waporyzatorów które zazwyczaj kończą się w okolicy 221 stopni. Podgrzany tytoń jest też fatalny w smaku w porównaniu do czystej hahahuany :)

Jeśli chcesz sobie podgrzewać tytoń to są gotowe rozwiązania takie jak wspomniane glo czy iqos. Niby substancje smoliste które są wdychane zostały zredukowane o 95% w porównaniu do palenia klasycznych papierosów. Jest to więc mniej szkodliwe
jestem obłąkany
  • 74 / 8 / 0
Panowie w jakiej temperaturze wapujecie i czy jedno naładowanie wapujecie tylko raz czy dwa razy?
bo w instrukcji sprzętu który mam Fenix Mini+ jest napisane, że po jednej sesji należy przemieszać susz znajdujący się w komorze i można vapować drugi raz.
Ja pierwszą sesję po załadowaniu wapuję w temperaturze 200 stopni a drugie 220 efekt oczywiście już nie jest taki jak za pierwszym razem i się zastanawiam czy może zmniejszyć temperaturę pierwszego razu?
Czy to nie ma sensu jak myślicie?
  • 12441 / 2419 / 0
Nie używałem tego wapka więc nie wiem, jak działa. Kiedy korzystałem z podobnych, budżetowych wapków, to zaczynałem od 190 C i kończyłem na 210-215C (zwiększałem co 3-5 stopni po każdym machu). Eksperymentuj z temperaturami i w ten sposób znajdziesz najlepszy dla siebie system. Ten system ze zwiększaniem ma tą zaletę, że pierwsze chmury sobie posmakujesz, a finalnie i tak będzie dobrze.
Jaki kolor ma susz po tej pierwszej sesji? Jeśli jasny, to jasne, że można (właściwie to trzeba) powtórzyć.

Aktualnie używam już wyłącznie Vap Cap'a z nakładką full metal jacket i do elektronicznych nie ma już powrotu. Jak odpowiednio podgrzeję, to komorę ściągnę na 3 wielkie machy. Jak delikatniej, to wtedy 2 podgrzania. Susz ma kolor ciemnej kawy, bez hot spotów i wszystko równo zużyte. Polecam, bo to zupełnie inna liga : )
  • 74 / 8 / 0
Kolor jest no tak jasnobrązowy w każdym bądź razie po drugiej sesji można go już w palcach skruszyć na pył.
Od niedawna używam waporyzatora właściwie lepiej byłoby tutaj zasięgnąć opinii przed zakupem tak jak piszesz o tym który masz nie mam pojęcia na jakiej zasadzie działa ten nie elektroniczny.
Na razie będę używał tego co mam bo jednak prawie 300zl mnie kosztował
może pokombinuję z tymi temperaturami
W sumie jestem zadowolony tylko się zastanawiam czy wyciągam wszystko co się da.
Jedno jest pewne jest ekonomiczniej niż palenie w lufce tak jak mi ludzie doradzali m.in. chyba Ty ))
  • 12441 / 2419 / 0
Dynavap to gigant na rynku waporyzatorów, a ich VapCap to najpopularniejsze na świecie urządzenie tego typu. Różnica polega na tym, że źródłem ciepła jest zwykle zapalniczka typu palnik butanowy, choć można też kupić grzałkę indukcyjną.
W standardowej wersji trzeba go obracać podczas podgrzewania nakładki, ale można dokupić na nią miedzianą nakładkę FMJ za 60 zł i wtedy grzeje się w 1 punkt.
Z tego Fenix'a w życiu nie ściągniesz takiej chmury, jak z VC z FMJ. Koszt całości bardzo podobny - nieco ponad 300 zł.
Dodatkowo VapCap jest właściwie niezniszczalny, jeśli nie przegrzejesz nakładki. Pojemność komory to zdaje się 0.1g i serio nie trzeba więcej.
  • 74 / 8 / 0
Z tego co piszesz to czuje, że zrobiłem wtopę, bo myślałem, że koszt jest dużo dużo większy
Wierzę Ci, bo widziałem w tv jakie chmury idą z takich vapów xD
  • 12441 / 2419 / 0
Tzn są modele za ponad 1k, ale nawet najbardziej podstawowy model typu 2021 M jest naprawdę świetnej jakości. Ta różnica w cenie wynika z tego, że to stal vs tytan.
Koszt to ok 280 zł. A możliwość rozbudowy i modyfikacji jest niezrównana. Właściwie to mógłbyś sobie sam złożyć custom'owego VC, bo wszystkie części można kupić osobno. Przykładowo tip, cap, (obowiązkowo) FMJ i szklany ustnik, który lepiej chłodzi parę, a kosztuje niewiele.
Chmury są tak duże i gęste, że ma się wrażenie palenia.
Zawsze możesz mieć 2 waporyzatory, a jak chcesz wapować na serio i nie wydawać ponad 1k, to model 2021 M, czy nowszy będzie nieporównywalnie lepszy, niż ten Fenix.
  • 11 / / 0
Mam pewien problem. Otóż zamierzam kupić waporyzator do medycznej marihuany dokładnie tak nazywa się to urządzenie. Producent zaznacza że można palić różnego rodzaju susz nie wskazując jednoznacznie np na tytoń a chciałbym waporyzować w nim tytoń. Jeżeli można waporyzować susz medycznej marihuany w tym urządzeniu uważam że tytoń też dałoby radę.

Jakie są wasze odczucia? Próbował ktoś z Was waporyzować tytoń?

Jak to się je? Bo chcę tytoń waporyzować i myślę że jeżeli medyczną się da to i tytoń dałoby radę proszę o opinię. Bardzo chciałbym waporyzować tytoń.
  • 12441 / 2419 / 0
Tzn to urządzenie jest pod nazwą handlową "waporyzator do medycznej marihuany"? Nie słyszałem o takim i z ciekawości wpisałem w g o o g l e. Wyskoczył mi Volcano Medic 2 za 2400zł. Jeśli to ten, to w życiu nie sypałbym do niego tytoniu, bo to Maybach wśród waporyzatorów!! Ale teoretycznie powinno się dać.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Kanada wprowadza przezroczyste opakowania na marihuanę

W marcu 2025 roku Health Canada, czyli kanadyjski odpowiednik Głównego Inspektoratu Sanitarnego, ogłosił nowy pakiet zmian dla producentów konopi. Najważniejsza? Zgoda na przezroczyste okienka w opakowaniach suszu. Od teraz konsument może zobaczyć zioło jeszcze przed zakupem. To pierwsza taka zmiana od czasu legalizacji marihuany w Kanadzie. Ale to nie wszystko.

Hiszpania zezwala na narkotyki w samochodach

Ministerstwo Spraw Wewnętrznych Hiszpanii zaskoczyło związki zawodowe policji, wydając polecenie, aby nie karać użytkowników narkotyków znajdujących się w zaparkowanych samochodach. Decyzja ta ma na celu ochronę prywatności obywateli, ponieważ zaparkowane pojazdy uznawane są za „prywatną przestrzeń”.

Narcos Holandia. Rekordowa liczba zlikwidowanych laboratoriów narkotykowych

O ponad 10 proc. wzrosła liczba zlikwidowanych laboratoriów narkotykowych – informuje holenderska policja. W 2024 r. wyeliminowano aż 167 takich przybytków. Dla porównania w Polsce w tym samym roku odkryto 85 przestępczych laboratoriów. Wzrasta też liczba składowisk nielegalnych odpadów po produkcji narkotyków, zagrażających środowisku.