Dział poświęcony tematowi kontroli recept lekarskich u farmaceuty.
Zablokowany
  • 53 / 14 / 0
A ja mam takie pytanie do mądrzejszych ode mnie. Jak to jest, z wystawieniem dawkowania ? Przyjmijmy że lekarz wie, że moja dawka którą przyjmuje jest 3-4 krotnie większa niż „zalecana”. Wypisują recepty np 1x1 albo 2x1 zamiast rzeczywistego używania. Dlaczego tak robią ? Dla dupochronu, czy jest jakiś zakaz ze względu na to że to dawka nie wiem uzależniająca czy coś.

Jeden jedyny lekarz napisał mi raz receptę na której było 4x1 mimo, że realna to 6x1 i do dziś siedzę i zastanawiam się dlaczego.
  • 418 / 164 / 0
@Nickusiak przy podejrzanie dużym dawkowaniu farmaceuta ma prawo zablokować taką receptę i jej nie zrealizować. Zwłaszcza dot. to leków, które są jednak pod kontrolą.
  • 53 / 14 / 0
@ladyinnaightmares czyli lekarze wstawiają dawkowanie zgodnie powiedzmy wg „norm” żeby w aptece wydali lek ? A co ma za przeproszeniem farmaceuta do tego, jaką dawkę przepisuje lekarz który mnie leczy ?

scalono - surv

@ladyinnaightmares moze to są laikowe pytania. Ale bardzo zastanawia mnie co to oznacza podejrzanie wysokie. To nie jest jakby sprawa subiektywna ? Skoro lekarz leczy a farmaceuta nie widzi historii tego leczenia to w jaki sposób jemu oceniać jest zasadność recepty czy jej dawkowania
  • 1138 / 315 / 2
Ma prawo nawet zawiadomić organy ścigania czy zgłosić sprawę do NFZ.
Wspomóż edycję narkopedii - https://narkopedia.org/
"Narkotyki to syf i mega biznes czaisz? ktoś żyje z Ciebie i Twoich ziomali"
  • 2 / / 0
Toć lipa w czuuujjj się robi. Ja co prawda po nagimnastykowaniu się otrzymałam wczoraj tramadol z telemedycyny ... W aptece niby babka po wydaniu leku jeszcze 5 min coś ogarniała w kompie i adres mój spisywała... (mój facet wykupywal ja bym poszła w pi.zu po zapłaceniu i otrzymaniu lrku). Nigdy tak nie było. Coś czuję, że będzie coraz gorzej...
  • 418 / 164 / 0
@Merx z NFZ to tylko przy lekach refundowanych. Do leków z pełną płatnością NFZ nic nie ma i takich recept nie kontroluje.
  • 1138 / 315 / 2
@ladyinnaightmares Ale mogą zainteresować się lekarzem który wypisuje zbyt dużą ilość recept dla jednej osoby itp itd. dotyczy się to również 100%. Potwierdzone info od znajomego magistra farmacji.
Wspomóż edycję narkopedii - https://narkopedia.org/
"Narkotyki to syf i mega biznes czaisz? ktoś żyje z Ciebie i Twoich ziomali"
  • 586 / 123 / 0
Również potwierdzone info mam od lekarza internisty którego pierdolnął NFZ a przed chatą mu ćpuny stały kiedyś.
  • 418 / 164 / 0
25 maja 2024Merx pisze:
@ladyinnaightmares Ale mogą zainteresować się lekarzem który wypisuje zbyt dużą ilość recept dla jednej osoby itp itd. dotyczy się to również 100%. Potwierdzone info od znajomego magistra farmacji.
No NFZ ma prawo skontrolować recepty wystawiane przez uprawnione do tego osoby do 5 lat wstecz (i tu potwierdzone info na sobie, bo co prawda mnie nie kontolowali, ale recepty mogę wystawiać i taka kontrola może trafić kiedyś na mnie). Tylko wtedy to jest inna kontrola. Różnych rzeczy takie sprawy dotyczą, a lekarz nawet przyjmujący prywatnie musi mieć umowę z NFZ, żeby móc wystawiać refundowane recepty.
Z zasady jednak lekami na 100% się nie interesują jeśli to nie są substancje, które nie są lekami ściśle kontrolowanymi.
  • 40 / 11 / 0
25 maja 2024ladyinnaightmares pisze:
U mnie w aptece jak pacjenci są znani, to nawet w przypadku jak skończy się jakiś lek, a delikwent nie ma nowej recepty, to w drodze wyjątku wystawiają recepty farmaceutyczne, ale pani mówiła mi, że są apteki, gdzie wystawiają masę recept farmaceutycznych na przeróżne leki :D także wychodzi na to, że warto mieć dobre relacje z jakąś apteką i nie przeginać, to więcej się ugra w razie awarii.
A nie jest tak, że farmaceuci mogą wystawiać recepty, ale z wyłączeniem leków uzależniających, czyli w zasadzie wszystkich bardziej interesujących? Chyba że coś się zmieniło.
Zablokowany
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Artykuły
Newsy
Budowali z kostki brukowej... schowek na amfetaminę. Policjanci zatrzymali 27-latka z narkotykami

W niedzielę, 13 lipca br., gostynińscy policjanci zatrzymali 27-letniego mieszkańca powiatu gostynińskiego, który posiadał przy sobie amfetaminę. Narkotyki odnaleziono w prowizorycznej budowli z kostki brukowej. Za popełnione przestępstwo grozi mu kara do 3 lat pozbawienia wolności.

Zniknęło 400 kg kokainy. Policjanci objęci śledztwem

Biura dwóch policjantów z Biura ds. Zwalczania Przestępczości Narkotykowej we francuskim Nanterre oraz ich domy zostały przeszukane przez IGPN (Wydział Wewnętrzny Inspektoratu Policji) w związku ze sprawą „Trident”. Chodzi o zaginięcie blisko pół tony kokainy. Według informacji „Le Parisien”, przeszukania przeprowadzono w biurach dwóch policjantów z wydziału antynarkotykowego oraz w ich domach. Zarekwirowano także ich tablety i komputery.

Depenalizacja marihuany w Polsce już wkrótce? „Projekt jest już gotowy”

Czy jeszcze w tym roku w Polsce marihuana zostanie zdepenalizowana? Jak dowiedział się reporter RMF FM, poselski projekt ustawy jest już gotowy. Teraz jego autorzy szukają poparcia w innych klubach parlamentarnych.