Produkty medyczno-farmaceutyczne opatrzone nazwami generycznymi.
ODPOWIEDZ
  • 3455 / 1124 / 0
Na pewno w dużym stopniu leczy, bo brana latami stabilizuje procesy zachodzące w OUN.

Z tym "ekoćpaniem", czyli zioła, medytacja i trans - nie przesadzałabym. Farmakoterapia może być często niezastąpionym orężem.

Co do mnie... lekarz odstawił mi lamotryginę + walproinian sodu, combo z solami litu na rzecz życia bez stabilizatorów, jak wyszło? Czasem zdarzają się epizody wahań nastrojów ale rzadko.
Często nawet na lekach nie było tak dobrze, zdarzały się dwudniowe górki i dołki i to stosując lamo w dawce 250mg/d + 600mg/d walpro. Teraz tendencja jest bardziej ku dołowi ale nastroje są w miarę stabilne w czasie, a sinusoida się zmniejsza.

Obecnie nie biorę stabów a przyjmowane leki wyglądają tak:
Zyprazydon 80mg/d
Amisulpryd 200mg/d
Pregabalina 600mg/d
Gabapentyna 1200mg/d
Fluwoksamina 150mg/d
Guide do nikotyny w Stymulantach Roślinnych.
W Modulatorach GABA Pregabalin Guide z redakcją Matiego.

misspillz.blogspot.com
  • 3651 / 999 / 2
I nadal jest to C H E M I A a zero równowagi organizmu. Ja wiem, na co chorujesz, dlatego nie oceniam, czy musisz to przyjmować, w moim przypadku jest to jedynie afektywna i powiązane z nią (lub też nie) lęki. Od swojego lekarza usłyszałem, że pewno całe życie będę z tym żyć. Rozumiesz? Całe życie na lekach. To jest pojebane i nieprawdziwe. Tym bardziej w przypadku nawracających depresji. Po raz któryś miałem wypisywany escitalopram. Na potęgę. A bo depresja wróciła. Odstawiłem i od razu zaczął się zjazd. Jedynie Passiflora mi pomogła zwalczyć ten okres. Potem przerzuciłem się na Dziurawiec (duże dawki) i cały zakres depresji sezonowej jesienno-zimowej przeżyłem bez depresji - pierwszy raz od wielu lat. Co było niemożliwe praktycznie. Więc jeśli jest możliwość przetrwać okres depresyjny bez depresji, to sądzę, a raczej jestem bardzo przekonany o tym, że można zupełnie naprawić spieprzone neuroprzekaźnictwo w mózgu przy ChAD bez używania leków, które zaleczają a nie wyleczają. Taka jest różnica. Tobie się wydaje, że jest tanio, bo jest refundacja, ale za leki innych - którzy mają droższe a refundowane - płacisz z podatków. Jesteś okradana, bo ktoś winduje sobie cenę. A ja, jak brałem Wellbutrin, to musiałem płacić za miesiąc brania około 170zł. Najskuteczniejszy wg. mnie antydepresant syntetyczny na depresję. A już nie wspomnę o stosowaniu go razem z małymi dawkami escitalopramu.

Tylko pytanie, co się stanie, jak odstawię lamotryginę do zera. Czy lamotrygina w jakikolwiek sposób - czy to przez neuromodulację na stałe, czy jakąś pseudoneurogenezę - zmienia pracę mojego mózgu, że będę mógł powiedzieć o sobie, że ok: mam lekkie okresowe smutki, ale nie odjebie mi ani mania ani depresja. Rozumiesz?
Spoiler:
sky is the limit
  • 3455 / 1124 / 0
Stałe efekty takiej kilkuletniej terapii muszą być zauważalne, całkiem możliwe, że lamotrygina dołożyła się do Twojego zdrowienia.

misspillz.blogspot.com
  • 3651 / 999 / 2
Jeśli tak jest to chwała jej za to. Ale nie będę z nią w związku przez całe życie. Pytanie: na co ją zamienić? Co może stabilizować emocje tak samo jak lamotrygina, tylko coś co jest naturalne dla organizmu. Tylko nie pisz o kąpielach w rzymskich łaźniach zdrowotnych z dużą zawartością soli litu %-D

I jak z tym odstawianiem. Wiesz o przypadkach, w których po odstawieniu lamotryginy stabilizacja była już na stałe?
Ostatnio zmieniony 26 maja 2019 przez blackgoku, łącznie zmieniany 1 raz.
sky is the limit
  • 3455 / 1124 / 0
Spróbuj oleju CBD, powinien tonizować emocje, ograniczać ich spektrum.

Co do stabilizacji po lamotryginie, jestem naocznym przykładem. Brałam ją kilka lat, zakończyłam i wcale nie jest gorzej.

misspillz.blogspot.com
  • 3651 / 999 / 2
Super, tego było mi trzeba, konkretnej odpowiedzi. Co jeszcze możesz zasugerować za lamotryginę?
sky is the limit
  • 3455 / 1124 / 0
Żeń-szeń syberyjski, koreański, amerykański, fototerapia (wiadomka), kava-kava, kanna, hordenina, damiana.

misspillz.blogspot.com
  • 3651 / 999 / 2
Żeń-szeń nie stosowałem. Na jakiej zasadzie ma działać?

Jeśli chodzi o fototerapię to stosuję ją w pochmurne dni, no i w zimę. Działa. Bardzo działa.

Czemu kava-kava i czemu kanna?

Hordenina jest średnim iMAO, więc jasne.
sky is the limit
  • 3455 / 1124 / 0
Żeń-szeń ma dodawać mobilizacji, dobry na anergię. kava-kava i kanna są dobre na wyciszenie.

Też zapewne Ashwaghanda nie zaszkodziłaby, dobrze uspokaja.

misspillz.blogspot.com
  • 3651 / 999 / 2
W temacie tych adaptogenów u mnie jest Różeniec górski, więc jeśli Żeń-Szeń spełnia podobna rolę, to mam na niego zamiennik w postaci R. rosea.

kava-kava i canna? W jaki sposób miałyby wyciszyć ChAD? Zredukować hipomanię (niefajnie), czy zredukować ewentualne smutki (fajnie)? Bo z tego co wiem, to nie jest do regularnego stosowania, chyba że się mylę?
sky is the limit
ODPOWIEDZ
Newsy
Nastolatki używające marihuany mają podwojone ryzyko poważnych zaburzeń psychicznych

Nastolatki używające marihuany mogą mieć w przyszłości aż dwukrotnie wyższe ryzyko rozwoju zaburzeń psychotycznych i choroby afektywnej dwubiegunowej - wynika z dużego badania opublikowanego w „JAMA Health Forum”.

USA: DEA tymczasowo zaklasyfikuje 7-OH do tej samej kategorii co heroinę i LSD

W środę amerykańska Agencja ds. Walki z Narkotykami (DEA) ogłosiła zamiar tymczasowego zaklasyfikowania 7-hydroksymitagyniny (7-OH) oraz trzech powiązanych substancji jako narkotyków Grupy I, czyli tej samej kategorii co heroina i LSD.

Operacja „Kryształ”

Czyli „ogólnopolskie uderzenie w przestępczość narkotykową wykorzystującą przesyłki kurierskie i pocztowe”.