Dział poświęcony tematowi kontroli recept lekarskich u farmaceuty.
Zablokowany
  • 40 / 11 / 0
Zobaczymy w najbliższych dniach jak to będzie wyglądać, ta zmiana z 8 maja ma dotyczyć wystawiania i realizacji tzw. „recept rocznych” i przeliczania ilości leków na nich wypisanych, o przeliczaniu stricte bdz czy leków uzależniających w oderwaniu od recept rocznych jest cisza, chyba że nie informując publicznie powiązali jakoś te kwestie ze sobą, zobaczymy w praktyce wkrótce.
  • 3068 / 1041 / 0
miejmy nadzieje, że żadne daleko idące zmiany w zakresie wystawiania e-recept nie zostaną z dniem jutrzejszym wprowadzone. osobiście uważam, że nie powinniśmy się zbytnio nakręcać, bo raczej nic nie powinno nas zaskoczyć. swoją drogą - mi również się wydaje, że nie będzie to możliwe, aby każdy lekarz z automatu miał podgląd do konta IKP. mimo wszystko - tylko czas pokaże.
w razie potrzeby proszę kontaktować się ze mną przy pomocy PM-ek, przy poruszaniu tematów "drażliwych" proszę o używanie PrivNote lub o kontakt mailowy.

skrzynkaprzodownik@protonmail.com

with regards, przodownik
  • 59 / 17 / 0
Mi się wydaje, tak jak to zapowiadano, że jak lekarz przepisze receptę, a w IKP będzie jeszcze ta substancja dla pacjenta "dostępna" (niewykorzystana) zgodnie z przepisanym poprzednio dawkowaniem, to będzie ban na wypisanie recepty. Ewentualnie lekarz wypisze, ale w aptece może nie przejść. Z tym, że znam przemiłą aptekarkę, która już mi powiedziała, ze informatycy przeszkolili ich już jak to obchodzić. Szczególnie jeżeli chodzi i o leki nierefundowane
  • 59 / 17 / 0
Właściwie tak naprawdę zmiany powinny wejść nie 8, ale 9. / 8. maj to ostatni dzień , kiedy można korzystać jeszcze ze starej formuły
  • 451 / 177 / 0
@andi3033 mogą sobie obchodzić, ale niektóre leki są lekami ścisłego zarachowania i jak nie przy sprzedaży to przy wszelkiej kontroli apteka może sobie narobić dużych problemów, także nie sądzę, żeby wiele aptek było chętnych do "obchodzenia systemu" w przypadku leków będących pod ścisłym nadzorem. A apteka to nie szpital, że brakującą ampułkę Fn sobie rozpisze na jakiegoś pacjenta i problem z bańki.
  • 59 / 17 / 0
Ladyinnaightmares- Domyślam się, że zdecydowana większość nie będzie tak robić. Powiedziała tylko aptekarka, że w razie czego wie jak to obejść. Pewnie też nie będzie tego stosowała, ale może dla mnie kiedyś zrobi jakiś wyjątek. Dobrze mieć kogoś takiego w aptece, pogadać o problemach, właśnie o leczeniu, pracy itd. Farmaceutka ma inne spojrzenie wtedy na człowieka (nie jak na lekomana). Miałem szczęście, że na taką trafiłem, ale jest to apteka na uboczu, gdzie przed południem zagląda niewielu ludzi, więc można pogadać o tym i owym.
  • 628 / 117 / 0
No właśnie najważniejsze będzie to czy teraz wprowadza tylko zmiany z tymi rocznymi jak zapowiadali czy może przy okazji też coś z rpw. Chooy wie. Oby większych zmian nie było
:tabletki:
  • 59 / 17 / 0
Właśnie się dowiedziałem, że wydłużyli termin do 30. czerwca
  • 628 / 117 / 0
Daj jakieś źródło andi, chyba że to info typu babka ciotki aptekarki słyszała że tak ma być
:tabletki:
  • 59 / 17 / 0
Zablokowany
Newsy
Joint przed badaniem. Lider Lewicy zachęca młodych do unikania poboru do wojska

Młodzi mężczyźni, którzy chcą uniknąć poboru, powinni zapalić jointa przed wojskowym badaniem lekarskim – poradził współprzewodniczący partii Lewica (Die Linke) Jan van Aken. Ugrupowanie przygotowuje poradnik, jak uniknąć służby wojskowej.

Flara wyniuchała narkotyki. Były ukryte w paczce

Ponad pół kilograma amfetaminy przechwycili funkcjonariusze Pomorskiego Urzędu Celno-Skarbowego podczas rutynowej kontroli przesyłek w sortowni w Pruszczu Gdańskim. Narkotyki ukryte w paczce zostały wykryte dzięki czujności psa służbowego Flara.

Donald Trump podpisał ustawę rekryminalizującą produkty z konopi zawierające THC

Historyczny zwrot w amerykańskiej polityce konopnej. Prezydent Donald Trump podpisał ustawę budżetową, która zawiera kontrowersyjne zapisy. W praktyce oznaczają one rekryminalizację konopi w USA. Nowe prawo uderza w tysiące produktów z THC, w tym popularne Delta-8. To radykalne cofnięcie liberalizacji, którą Trump sam wprowadził, podpisując słynną ustawę Farm Bill w 2018 roku. Decyzja zapadła po tygodniach paraliżu rządu. Izba Reprezentantów przyjęła pakiet w środę, głosami 222 do 209.