Wątki traktujące o muchomorze czerwonym (Amanita muscaria).
ODPOWIEDZ
  • 1519 / 20 / 0
Marne szanse raczej, nawet jeśli chodzi o stare okazy
Żeby życie miało smaczek, raz grzybek a raz maczek...

Breslau jest niemieckie!
  • 182 / 2 / 0
Raportuję, że na mojej amanitowej miejscówie same pustki, żadnych starych okazów.
Myślę, że po takich przymrozkach nie ma się już czego spodziewać.
  • 1519 / 20 / 0
Nom, po pierwszych przymrozkach nie ma już co szukać. Choć w tym roku u mnie amanity zniknęły długo długo przed przymrozkami :(
Żeby życie miało smaczek, raz grzybek a raz maczek...

Breslau jest niemieckie!
  • 1 / / 0
Witam, zrobiłam już sobie zapasy w tym roku z pięknych muchomorków, ale nie tylko z tych pięknych. Otóż dwa dni temu znalazłam pod liśćmi już suche muchomorki, takie nadal wrośnięte i moje pytanie jest takie: czy one też się nadają do jedzonka i czy nie straciły nic cennego? Bardzo proszę o odpowiedź.
  • 2518 / 28 / 0
U mnie nie było ich już we wrześniu, gdzie normalnie rozpoczynał się wysyp na jednej z miejscówek.
  • 66 / / 0
Mam pytanie :)
Jest mi ktoś w stanie powiedzieć dlaczego powinno się spożywać nieparzystą liczbę kapeluszy? Wiem że szamani syberyjscy tak robili i wszędzie na forach pisze o tej nieparzystej liczbie ale... czy nie wynika to z przesądu? Przecież tu chodzi o substancje zawartą w grzybach... to tak jakby ktoś zalecał pić nieprzystą liczbę kieliszków vodki, jeśli wypijesz 7 to będzie lepiej dla ciebie niż gdybyś wypił np. 2.. rozumiecie o co chodzi.
Zatem jeśli ktoś może uargumentować to dlaczego tak powinno być to będę bardzo wdzięczny :)
dlaczego to robię? dlatego że 11 września to kłamstwo które trzeba pokazać całemu światu.
  • 4024 / 375 / 951
Jeśli tak stawiasz sprawę - to tak, wynika to z przesądu.
pokolenie Ł.K. pisze:

A co do szamanów spożywających zawsze nieparzystą liczbę muchomorów, to wyczytałem kiedyś że powodowała nimi chęć nadążenia za objawiającymi im to czego pragnęli się dowiedzieć ludźmi-muchomorami,którzy poruszają się jednak dla człowieka, nawet szamana, byt szybko. Jako, że parze muchomorów-grzybów odpowiadał jeden człowiek-muchomor, zjedzenie nieparzystej liczby tych pierwszych było sprytną sztuczką , gdyż pół-człowieka-muchomora oglaądało się ciągle za swoją drugą połową,zwalniając tym sposobem bieg całej magicznej grupy.
-jedno z wyjaśnień.
  • 2235 / 8 / 0
W moim "śnie" równierz występowały pary. Byłem więc jakimś ja w parze z kimś i robiliśmy coś dziwnego wespół, a po nas, gdy nas nie było przychodziła para zmienników robiąca to samo, po czym my zastępowaliśmy ich i tak w kółko... I pracowaliśmy przy czymś co się obracało...
  • 66 / / 0
Zatem jak spożyję jeden kapelusz to i tak nic nie da? :( muszę jak z tego wynika spożyć 3??
Zresztą nie ma znaczenia jak to zrobię (hej już brałem 4 razy i 2 ostatnie to definitywnie bad trip), mogę pokroić na kawałeczki, wsadzić do buzi i zapić zupą która zabije ten smak? :) bo na samą myśl spożycia samego suszu mnie na wymioty zbiera...
dlaczego to robię? dlatego że 11 września to kłamstwo które trzeba pokazać całemu światu.
  • 1817 / 110 / 0
ja przykladowo zjadlem akurat 7, powiem wam cos, moze n niewiecie,za te male kulki muchomora mlodniki zamkniete jeszcze w kulki sa duzo mocniejsze niz otwarte grzyby dorosle.ja zjadlem 4 dorosle i 3 zamkniete mlode.12 godzin w innym wymiarze.Piekny stan jeden z najlepszych doswiadczen na dragach ,a mam porownanie z roznymi substancjami.
ODPOWIEDZ
Newsy
Mieszkańcy protestują. Sklep z marihuaną blisko parku i autobusów szkolnych

Grupa rodziców ze Scarborough sprzeciwia się planom otwarcia sklepu z marihuaną, który – jak podkreślają – miałby powstać naprzeciwko ruchliwej strefy autobusów szkolnych.

Badania dowiodły, że marihuana opóźnia rozwój nastolatków

Badanie przeprowadzone na ponad 11 tys. nastolatków wykazało, że zażywanie marihuany wiąże się z wolniejszym rozwojem poznawczym (zapamiętywaniem, koncentracją i szybkością myślenia), a także z gorszą pamięcią w kluczowych latach rozwoju mózgu.

Kawa - budzi i wydłuża życie

Przez dziesięciolecia ukazywały się badania, których autorzy wskazywali, że kawa ma korzystny wpływ na organizm. Jej picie łączono z dłuższym życiem i zmniejszonym ryzykiem chorób chronicznych. Jednak dokładny mechanizm tego działa nie był znany. Teraz naukowcy z Texas A&M University odkryli, że związki zawarte w kawie oddziałują na receptor białkowy NR4A1, który odgrywa istotną rolę w ochronie organizmu przed chorobami związanymi z wiekiem.