Dział poświęcony tematowi kontroli recept lekarskich u farmaceuty.
Zablokowany
  • 279 / 55 / 0
@DexPL No dobrze, a jak ma się sytuacja z wystawianiem recek off-label? W jaki sposób wtedy system liczy maksymalną dawkę?

Wycięto długi cytat - taurinnn
  • 188 / 15 / 0
Cyk, lecimy. Wrocilem od lekarza na NFZ, ten komputer i cale te ,,systemy,, widac gołym okiem. Wczoraj wykupowalem lorafen od prywatnego, kurwa ile ja tego nakupowalem. Babeczka ( lekaarz - rezydent ) mało kuma. Kazda recepta nawet od prywatnego prywaciarza bez kodu kreskowego na 100 % była przez nią sprawdzana i se mysle i chuj bedzie. Dostalem 3 paczki klonow, lorafen. Moim zdaniem babeczka po prostu zgłupiala i sobie pomyslala ze system zwariowal bo watpie zeby nic nie powiedziała. Dala mi przy okazji skierowanie na detoks bo stwierdzila ze od benzo mi sie pojebalo a ja zjarany jak swinka porki bylem. Takze wszystko widac, bynajmniej w ogarnietej placowce w W-wa. A czy wszedzie tak jest, nie wiem ?
  • 4603 / 2207 / 1
31 stycznia 2020nobuou3matsu pisze:
Przeczytałem ostatnie strony, ale nadal nie wiem więc zadam szybkie pytanie.

Psychiatra prywatnie wypisuje mi e-recepte na np mianseryne. Lek kończy się szybciej, niż zakładałem, więc idę do rodzinnego po recepte (zwykła). Czy psychiatra na kolejnej wizycie zauważy, że coś dobierałem?

Zaznaczam, że nie odznaczałem żadnej ze zgód itp.
Zależy jakie systemy mają zarówno psychiatra, jak i rodzinny, oraz jaka jest to forma recepty. Ereceptę zobaczy na na 100%, receptę papierową na jakieś 75%. (Pod warunkiem, że będzie podłączony online.Jeżeli akurat będzie miał awarię internetu - chuja zobaczy)
No dobrze, a jak ma się sytuacja z wystawianiem recek off-label? W jaki sposób wtedy system liczy maksymalną dawkę?
Każdy z systemów umożliwia ręczne przekroczenie CHPL, czyli zastosowanie leku Off-label. (system wtedy 2x zapyta, czy lekarz ma świadomość że stosuje lek poza limitem i zastosowaniem)
https://www.termedia.pl/prawo/Strefa-po ... 23950.html
Tutaj teoria prawna.
W praktyce, jest tak że renomowany lekarz może i będzie stosował takie terapie i nikt się do niego nie przyczepi, a młody, nie znany będzie latał po NFZ i tłumaczył się dlaczego wystawił tyle a tyle opakowań, a nie tyle ile limit każe. Istnieje też możliwość, że przy kolejnej takiej refundacji, NFZ ją fizycznie zatrzyma (wtedy w aptece będzie monit, że leku nie wydawać, bądź że nie podlega refundacji)

Co do tramadolu. Dawki 50mg( bez przedłużonego działania) można wystawić i refundować na sam ból w sobie i średnim i silnym nasileniu. Dawki 100, 150 i 200 wymagają już konkretniejszej choroby (m.in. nowotworu)
  • 143 / 22 / 0
DexPL pisze:
Każda większa ilość wystawiona w obrębie 30 dni od wystawienia ostatniej recepty =monit o przekroczeniu limitu i zakazie wystawiania.
Jak to się ma do benzodiazepin, które lekarz wypisał mi np. klonazepam "objawowo" lub zolpidem "w razie bezsenności". Nie muszę chyba wspominać, iż ilości były znaczne, a przed nowym rokiem nie wypisywał na receptach (papierowych) chyba w ogóle dawkowania. Programem była aplikacja rządowa, którą sam mu zasugerowałem, podałem adres itd. Nie mam pojęcia z jakich kodów ICD10 korzysta, bo mnie to dotąd nie interesowało.

A dzisiaj idę do innego po baklofen i on ma na pewno jakąś aplikację komercyjną. Baklofen jest off-label, a potrzebuje sporo. No ale przecież nie od dzisiaj korzysta z tej aplikacji (nowoczesna poradnia) i nie było dotąd problemów.

Poza tym, chciałbym poprosić go o jedno opakowanie zolpidemu i obawiam się, że wtedy zacznie się jazda z komunikatami, bo baklofen zdaje się nie być przez system interpretowany jako niebezpieczny, ale zolpidem tak. Wówczas mogą wyskoczyć mu komunikaty i zacznie wnikać dlaczego.

Przy czym, podkreślam, że to wszystko są leki pełnopłatne.
  • 4603 / 2207 / 1
No i dochodzimy do tematu którego po prostu nie znam. Nie wiem jaki jest miesięczny limit konkretnych benzodiazepin, dla konkretnych jednostek chorobowych. Sam na własne oczy widziałem Pana, który dostaje 10mg klona dziennie. Czyli np 300mg miesięcznie jest w niektórych przypadkach opcją. Pytanie, czy dla każdego - zapewne na 100% NIE.

Co do zolpidemu, to kolega mówił, że nie mógł wystawić 7 opakowań jednocześnie. Przepuściło mu wyłącznie 6 sztuk (na 2 miesiące). Oczywiście pozostaje pytanie, jaki był ICD10. Na logikę wychodzi, że w tamtym konkretnym przypadku maksymalne dawkowanie to 2 tabsy dziennie. (2x60 dni = 120 tabsów/20 w opakowaniu = 6 opakowań). Czy można więcej? Pewnie jakoś się da, ale kluczem jest znalezienie schorzeń w których limity są większe.

Na koniec, odnośnie benzodiazepin. Mam takie przypuszczenie (oparte na doświadczeniu, a nie na konkretnych przepisach, wiec bierzcie to pod uwagę). Nie ważne jaką ilość benzodiazepin wystawi lekarz, pod warunkiem, że to będzie jeden lekarz i jedna poradnia. Praktycznie każdy lekarz (o ile jest jedynym lekarzem wystawiającym) jest w stanie wytłumaczyć się z dowolnej ilości leków wypisanych dla jednego pacjenta, twierdząc że to jest ta, jedyna, odpowiednia terapia dla tego konkretnego przypadku. Niech to będzie i 15 mg klona, ale skoro zapisane przez jednego lekarza, to urzędnik tego nie podważy (co najwyżej sprawdzi, czy dokumenty są ok). Natomiast, gdy mamy już 3-4 lekarzy którzy nam wystawiają nawet mniejsze ilości, to zawsze to wyskoczy jako wyłudzenie i nie damy rady wytłumaczyć, że to jest terapia (są wyjątki jak urlopy, choroby lekarzy prowadzących)

=========edit===========
AHA. Na koniec. Leczenie objawowe i "w razie potrzeby" z natury zakłada, że lek będzie brany maksymalnie w ilości 1/3 normalnej stałej terapii. Czyli jeżeli bierzemy 7,5mg Imovane codziennie, to nie można tego zapisać jako "w razie potrzeby", a niezbędne jest wstawienie "poważnych/stałych zaburzeń snu."

PS. jeszcze jedna ciekawostka. Mój szpital zatrudnił na 1/2 etatu Panią, która dyżuruje w godzinach 830-1230 i służy pomocą lekarzom przy wystawianiu erecept. Podpowiada m.in. o limitach. Można do niej napisać maila, bądź zadzwonić i dowiedzieć się czy taka recepta jest dobra, czy nie. To jest doskonałe wyjście, gdyż w przypadku lekarzy zatrudnionych na etacie, to Szpital odpowiada finansowo za błędnie wystawione recepty (po wszystkim może obciążyć lekarza maksymalnie karą wynoszącą równowartość 3 miesięcznej pensji za błędy w refundacji), a w przypadku niektórych leków mowa jest o dziesiątkach tysięcy złotych za pacjenta miesięcznie. Pani poprzednio pracowała w NFZ. Myślę, że koszty się zwróciły w ciągu tygodnia od zatrudnienia.
  • 101 / 11 / 0
Tuż przed sylwestrem dostałam 6op. clona 2mg i 1op. Tramalu 200mg/50tb.
Clona na ryczałt - 3,20zł za opakowanie, a Tramal na 30%- 20,77zł.
Już 15.01.2020r. złożyłam kolejne zapotrzebowanie na leki stałe. Ten sam zestaw. Recepta była gotowa 16.01.2020r. a wykupiłam ją 20.01.2020r.
Reasumując; Lekarz na przestrzeni 20 dni wypisał mi 12op. clona 2mg i 2op. Tramalu 200/50tb.
Wszystko na e-recepcie przeszło prawilnie w dużej sieci aptek.
@up - skorzystaj z postu i linków Dexia
Uwaga! Użytkownik elunei nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 4603 / 2207 / 1
@elunei
Tak, ale to był inny miesiąc. Ponadto nowy rok zeruje limity. Więc nie jest to tak oczywiste jakby się mogło wydawać. Myślę, że w tym konkretnym przypadku policzono to jako różne miesiące, a nie jako jeden, mimo, że dzieliło je tylko 20 dni.
Czy grudniowa recepta, była ereceptą? czy zwykłą drukowaną?
  • 101 / 11 / 0
E-receptą. Pamiętam to doskonale, bo od tego czasu zaczęłam się zastanawiać o co kaman i śledzić ten wątek.
Uwaga! Użytkownik elunei nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 993 / 50 / 0
@DexPl ten tramal to by retard 100mg (5g) recka zwykla ... ale kilka dni wczesniej zabrali mi zolpi i klony ...
prochy wciagales w proch sie obrucisz
  • 4603 / 2207 / 1
Innymi słowy wiemy, że nic nie wiemy. Raz się udaje, raz nie udaje. Wszystko pewnie jest kwestią świadomości lekarza, jak pisze te recepty i jak to opisuje w historii choroby. Żeby tylko kurwa nie było tak, że w maju nagle się dostanie pismo, że wstrzymujemy refundację leków całkowicie bo wyczerpał Pan/Pani limit na 2 lata!
Zablokowany
Artykuły
Newsy
Marihuana tylko na receptę. Tajlandia zmienia politykę dotyczącą "miękkich" narkotyków

Marihuana w Tajlandii jest dostępna już tylko na receptę; w życie wszedł dekret zmieniający wprowadzone trzy lata wcześniej liberalne zasady sprzedaży specyfiku - podała w piątek agencja AP, przypominając, że Tajlandia była pierwszym azjatyckim państwem, które zdekryminalizowało obrót marihuaną.

W miesiąc zarabiają milion złotych. Gangi porzucają narkotyki dla papierosów

Gangi znowu wchodzą w papierosy, znowu jest to żyła złota, a ryzyko dużo mniejsze niż przy handlu narkotykami - donosi we wtorek "Gazeta Wyborcza". W miesiąc bez żadnego problemu zarabiają milion złotych.

Rozbita grupa narkotykowa. Marcin K. odpowie za handel heroiną i kokainą wartą miliony

Przed Sądem Okręgowym w Gdańsku stanie mężczyzna oskarżony o udział w zorganizowanej grupie przestępczej zajmującej się międzynarodowym obrotem heroiną i kokainą oraz praniem pieniędzy. Śledztwo w tej sprawie, pod nadzorem prokuratora Prokuratury Regionalnej w Gdańsku, prowadzili funkcjonariusze Centralnego Biura Śledczego Policji w Gdańsku.