Dział poświęcony tematowi kontroli recept lekarskich u farmaceuty.
Zablokowany
  • 41 / 2 / 0
Krzychv
Co zmieni się po 8 maja?
  • 622 / 114 / 0
@Temo techniczny wymóg sprawdzania ikp przy wystawianiu benzo/rpw, I możliwe że system który automatycznie będzie obliczać ile leku ma być wydane i na jaki czas leczenia, natomiast na razie jedynie jest informacja co do tego w rocznych receptach, nie wiadomo jeszcze jak że zwykłymi będzie. No chuj wie tak naprawdę oprócz tego że na razie jeszcze jest git
:tabletki:
  • 41 / 2 / 0
Krzychv martwi mnie to ,że jak magik zwiększy dawkę leku oraz ilość opakowań to system wyrzuci blokadę tak jak kiedyś było.
Wtedy musiałem się ratować innymi źródłami.
  • 446 / 173 / 0
Mojej koleżance dzisiaj odmówili sprzedaży alprazolamu, tłumaczyli w aptece że coś nie tak z dawkowaniem (nie była przekroczona dawka maksymalna).
  • 622 / 114 / 0
Nie wiadomo na razie na sto procent jak będzie więc ci nie powiem. Czekamy na komunikaty od MZ
  • 59 / 17 / 0
03 kwietnia 2024krzychv pisze:
Wychodzi chyba na to że do co najmniej 8 mają powinien być spokój
Mam jeszcze do was pytanie. Ostatnio zauważyłem że w jednej aptece podczas wykupu leków, Pani farmaceutka widziała wszystkie moje recepty, nawet te wykupione w innych aptekach. Czy tak jest teraz w każdej aptece? Bo wcześniej czegoś takiego nie było i chyba tak nie powinno być. Też to zauważyliście?
Ja mam takie wrażenie graniczące z pewnością, że w niektórych aptekach sieciowych widzą, co pacjent kupował w innej, ale też sieciówce. Dlatego chodzę do aptek, które nie należą do żadnej sieci, a są po prostu prywatne i maja właściciela. Nie mam pojęcia czy chodzi o taki sam system, który posiadają, czy coś w tym stylu.
  • 4 / 1 / 0
03 kwietnia 2024krzychv pisze:
Wychodzi chyba na to że do co najmniej 8 mają powinien być spokój
Mam jeszcze do was pytanie. Ostatnio zauważyłem że w jednej aptece podczas wykupu leków, Pani farmaceutka widziała wszystkie moje recepty, nawet te wykupione w innych aptekach. Czy tak jest teraz w każdej aptece? Bo wcześniej czegoś takiego nie było i chyba tak nie powinno być. Też to zauważyliście?
@krzychv Jesteś pewien, że farmaceuta widzi też recepty realizowane w innych aptekach? Dał Ci jakoś do zrozumienia? Miałabym nieciekawie, bo uprawiam turystykę apteczną...

https://pulsmedycyny.pl/farmaceuci-nie- ... ty-1192187

Tekst z sierpnia zeszłego roku, więc może się pozmieniało, ale wynika z niego, że nic nie widzą oprócz recept realizowanych u nich...
  • 40 / 11 / 0
Byłem dzisiaj u lekarza, normalnie przeszedł zapas benzo i zolpidemu bez żadnego udostępniania IKP, zapytałem go też wprost jak to jest z tymi receptami, bo coś się miało zmienić z końcem marca, a on tylko machnął ręką i powiedział, że od czasu tych blokad z sierpnia ubiegłego roku co chwilę coś kombinują i coś ma się zmieniać, ale ostatecznie nic z tych zmian nie wychodzi i on już przestał to w ogóle śledzić. To chyba właściwe podejście i sam też przestaję się tym przejmować, może koniec końców odpuszczą po cichu te zmiany i wszystko zostanie po staremu, widać, że coś ewidentnie stanowi problem w prawidłowym wprowadzeniu tego na stałe do systemów.
  • 622 / 114 / 0
No właśnie ja mam tak tylko w dwóch aptekach, a przynajmniej tak mi się wydaje. Dziwne to jest, z prawnego punktu widzenia chyba nie powinno tak być?
  • 241 / 32 / 0
Potwierdzam wszystko dziala jak nalezy, recka na 3x rolki i 2x prege bez problemu uzyskana. Oczywiscie u dwóch różnych plugów, znaczy lekarzy : ))
Zablokowany
Newsy
Gdańsk: Chciał sprzedać policjantom narkotyki w promocyjnej cenie

- Czego potrzebujecie? - usłyszeli policjanci w cywilu od 38-latka na jednym z gdańskich parkingów. A potem padła oferta zakupu w promocyjnej cenie marihuany i amfetaminy.

Matka przemycała narkotyki dla syna w więzieniu. Nasączyła nimi strony książki kulinarnej

Dzięki czujności funkcjonariuszy Zakładu Karnego nr 1 w Strzelcach Opolskich oraz szybkiej reakcji policjantów, udaremniono nietypową próbę przemytu narkotyków. 50-letnia kobieta, która przyszła na widzenie ze swoim synem, osadzonym w zakładzie karnym, chciała przekazać mu książkę zatytułowaną „Zdrowie zaczyna się na talerzu”. Jak się okazało, książka kryła coś znacznie bardziej niebezpiecznego niż przepisy na zdrowe posiłki.

Mikrobiom jelitowy wpływa na pociąg do alkoholu

Mikroorganizmy tworzące mikrobiom jelitowy mogą wpływać na spożycie alkoholu, manipulując układem nagrody w mózgu - informuje czasopismo „mBio”.