...czyli jak podejść do odstawienia i możliwie zminimalizować jego konsekwencje
ODPOWIEDZ
  • 20 / / 0
Monar ostrołęka zna może ktoś plan dnia ? sa dociążenia ? i ogólnie jak to tam wyglada
Tylko w tym miejscu mogę zobaczyć siebie jak w zwierciadle xD :blush:
  • 1290 / 7 / 0
Zmieniło by to coś jakby w ośrodku były odciążenie lub ich nie było? Myślę, że jest to ta część terapii w ośrodku, która leczy. Na dociążeniach często widać gdy ktoś pierdoli społeczność, albo że zależy mu na sobie. Dociążeniach w monarze, to level easy w porównaniu z rzuceniem dragów. Kiedyś powiedziano mi, że z narkomanii wychodzą tylko najlepsi, zgodzę się z tym i jest, to jedna z moich motywacji, żeby do tego nie wracać.
  • 992 / 17 / 0
Tak więc czekam na miejsce w Czarnym Lesie (terapia cisowa), WTD Kazuń Bielany jednak odpada.

Odstawienie stimów jakoś mi idzie, tylko dlaczego odstawienie opio powoduje u mnie maksymalną depresje? Na miejsce muszę czekać jakieś 4-6 tygodni, w czwartek dostanę buprę której zamierzam jeść jak najmniej. Tylko to dalej ćpanie czy substytucja, każdy mówi inaczej, ale psychoterapeutka mówiła mi żeby mieć póki co jakąś podkładkę. Super mieć zaburzenia osobowości, całe 6 lat myśli samobójcze. I byłem autentycznie zdziwiony jak inni opiatowcy mówili mi że nigdy nie mieli myśli S na odstawce. Dla mnie to jest za każdym razem to samo. Byle wytrzymać te parę tygodni bez kołowania oksy/majki...
SHHHHHEEEEEEEEIIIITT
  • 45 / 1 / 0
Byłem w kilku ośrodkach, żadnego nie ukończyłem ale najdłużej byłem w Nowym Dworku więc go najbardziej polecam.
Markus Schulz presents - Global DJ Broadcast (28 May 2015) :hug:
  • 20 / / 0
kernelos pisze:
Byłem w kilku ośrodkach, żadnego nie ukończyłem ale najdłużej byłem w Nowym Dworku więc go najbardziej polecam.
a gdzie byłes dokładnie i ile ?
Tylko w tym miejscu mogę zobaczyć siebie jak w zwierciadle xD :blush:
  • 221 / 1 / 0
Czy ktoś z podwójną diagnozą był może w zwykłym ośrodku leczenia uzależnień i może się wypowiedzieć czy można tam też popracować nad innymi zaburzeniami, czy tylko jest skupienie na narkotykach...? a może ktoś bez podwójnej był i się w trakcie dowiedział i udało mu się popracować nad jakimś problemem o którym nie wiedział?

Jest to dla mnie dziwna kwestia którą próbuję rozkminić, bo chyba bardzo spora część ludzi którzy się w coś wjebali miała jakiś problem ze sobą już wcześniej, przynajmniej tak spekuluję... Wiem, że w niektórych ośrodkach leczenia uzależnień są skłonni przyjąć osoby z podwójną diagnozą mimo iż nie mają tego napisanego w programie, bo nawet dostałem raz taką możliwość (z której nie skorzystałem, czytając opinie o tym ośrodku tutaj w sumie stwierdzam, że raczej słusznie... o ile się coś uda znaleźć innego :D )

Zastanawiam się tylko czy warto, czy to nie będzie coś w tym stylu, że wychodzi stamtąd człowiek utwierdzony w przekonaniu, ze skoro nie bierze to wszystko okej jest, a jakieś nierozwiązane problemy zostają i znowu jest duża szansa, że po Xlatach się w jebie z tego nieświadomego nawet powodu.
połowa rzeczy które piszę nijak ma się do rzeczywistości i tego kim jestem, szczególnie te pod wpływem.

bywa ok, ale jeszcze nie jest
  • 992 / 17 / 0
@Mojoo
Krótko byłem w ośrodku ale jest nacisk na zaburzenia osobowości i używanie substancji. Nie chcą przyjmować z chorobami typu schizofrenia, CHAD, ale depresja i zaburzenia osobowości to przyjmą o ile nie nagadasz im jak to ostre stany depresyjne masz. MONARY odradzam bo tam mi powiedzieli że u nich trzeba zawsze czuć się dobrze, zawsze dawać z siebie wszystko.
Ja to sam nie wiem co mam, wiem, że mam zaburzenia osobowości, i mam jakieś niedojabane depresje odstawiennie z planami i myślami typu S, myśleniem że nie podoba mi się tutaj na Ziemi. Ćpanie dawało jakiś cel, chociażby przygrzać ale to jest bezsensu. Jeśli nie zadziała ośrodek, a mam małe nadzieje, to pozostanie substytucja żeby żyć.
SHHHHHEEEEEEEEIIIITT
  • 858 / 50 / 0
Czy jeśli zadzwonię np. jutro to uda mi się zapisać do dobrego ośrodka (nie monar) na wrzesień, czy już za późno?
  • 1290 / 7 / 0
Zadzwoń i się dowiedz
  • 2972 / 253 / 0
Mojoo pisze:
Czy ktoś z podwójną diagnozą był może w zwykłym ośrodku leczenia uzależnień i może się wypowiedzieć czy można tam też popracować nad innymi zaburzeniami, czy tylko jest skupienie na narkotykach...? a może ktoś bez podwójnej był i się w trakcie dowiedział i udało mu się popracować nad jakimś problemem o którym nie wiedział?
Myślę że jak to ośrodek z podwójną diagnozą i jest dobra kadra terapeutyczna to praca nad zaburzeniami, przez które człowiek sięgnął po narkotyki to podstawa.
rrd pisze:
Czy jeśli zadzwonię np. jutro to uda mi się zapisać do dobrego ośrodka (nie monar) na wrzesień, czy już za późno?
Trochę za późno. Za to listopad myślę jest jak najbardziej realnym terminem. Chyba że masz problemy natury prawnej to spadasz byle gdzie, byle najszybciej i co najważniejsze - z własnej woli. Zwłaszcza jeśli w.w. problemy wynikają z ćpania. Więc nie zdziw się, jeśli powiedzą że termin masz za pół roku, a zadzwonisz po miesiącu i termin się skróci o połowę jak nie więcej.
Trochę informacji o Neuralinku, czyli "czipowaniu" ludzi: https://hyperreal.info/talk/viewtopic.php?p=3850696#p3850696
Ważniejsze niż "Zanim weźmiesz jakikolwiek opioid zastanów się 150 razy".
ODPOWIEDZ
Newsy
Cannabis trafia do supermarketów w Niemczech. Netto sprzedaje nasiona marihuany jak zwykłe warzywa

Jeszcze niedawno coś takiego byłoby nie do pomyślenia. W niemieckim supermarkecie obok nasion pomidorów czy bazylii pojawiły się… nasiona cannabis. Popularna sieć Netto rozpoczęła testową sprzedaż produktu, który budzi ogromne zainteresowanie klientów i wywołuje dyskusję o nowych realiach po legalizacji. Wszystko odbywa się jednak zgodnie z obowiązującym prawem, które pozwala dorosłym na domową uprawę konopi. Dla wielu osób to znak, że marihuana w Niemczech powoli staje się zwykłym elementem rynku, a nie tematem tabu.

Kofeina naprawia zaburzenia w pracy mózgu wywołane brakiem snu

Gdy po nieprzespanej nocy nie radzimy sobie z zadaniami wymagającymi myślenia, składamy to na karb zmęczenia. Jednak, jak dowiadujemy się z badań przeprowadzonych na Narodowym Uniwersytecie Singapuru, problemem nie jest zmęczenie, a fakt, że brak snu zaburza funkcjonowanie konkretnych obszarów mózgu odpowiedzialnych za kawę. Naukowcy nie zostawili nas jednak samych sobie z tą wiedzą. Stwierdzili bowiem, że kofeina może przywracać prawidłową pracę neuronów.

Norwegia wśród liderów Europy. Wszystko wyjawiły... dane z kanalizy

Norwegia pozostaje w europejskiej czołówce pod względem używania narkotyków. Najnowsze analizy ścieków pokazują jednocześnie spadek używania konopii w Oslo. Dane wskazują też na rosnące znaczenie innych substancji.