Wątki traktujące o muchomorze czerwonym (Amanita muscaria).
ODPOWIEDZ
  • 80 / 3 / 0
kropki miały wszystkie, swoją drogą to dziwne gdyby rósł solo pośród hordy muchomorów, swoją drogą gołąbek jest jadalny? i co z tym jedzeniem grzybów, bo mam leciutki mezalians w głowie, czy czasami nie są źle przygotowane

@ czy kupno zarodników Psilocybe w Polsce jest możliwe poprzez sklepy internetowe? Bardzo bym prosił, jeśli jest to w ogóle możliwe, i jeśli ktoś posiada, o podanie linka do takiego sklepu (oczywiście sprawdzonego/zaufanego)
Ostatnio zmieniony 23 października 2011 przez AmnetikDXM, łącznie zmieniany 2 razy.
WSZYSTKO co napisałem na tym forum to moja wyobraźnia, fikcja, własność intelektualna, nieprawda pisana pod wpływem upojenia alkoholowego
  • 3490 / 56 / 0
http://pl.wikipedia.org/wiki/Go%C5%82%C4%85bek_wymiotny
Grzyb trujący: Nie należy do najsilniej trujących grzybów, jednak po zjedzeniu nawet małej ilości powoduje bóle brzucha, mdłości i wymioty. Z tego też powodu grzyb otrzymał nazwę gatunkową "wymiotny
Zrobić coś bez czegoś ale żeby było jak z tym czymś. To by dopiero było coś.

I mean no harm.
Ani To Ani Tamto
  • 576 / 11 / 0
Gołąbek wymiotny jest jadalny. Nawet można go zjeść parę razy jak jesteś emetofagiem . . . :kotz:.
Uwaga! Użytkownik howlman nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 80 / 3 / 0
gołąbka nie ma, howlman - nice joke you know
@ czekam na odpowiedź co z tym przygotowaniem
piec na nowo?
suszyć ciągle?
WSZYSTKO co napisałem na tym forum to moja wyobraźnia, fikcja, własność intelektualna, nieprawda pisana pod wpływem upojenia alkoholowego
  • 3490 / 56 / 0
Soczek się pojawia, odbarwienia również. Ale powinny być suche, konsystencja jak, hm... Jak papier, mniej więcej. No, suche grzyby. 70 stopni, godzinka.

I mean no harm.
Ani To Ani Tamto
  • 80 / 3 / 0
muscymol ani muskaryna nie ulegną "zniszczeniu" ? jeśli sposobem prawidłowym jest pieczenie ok 30-40 min w temp 73-85 stopni muchomora, to po kolejnej godzinnej wyprawie do piekarnika nie stracą duuużo mocy?
  • 3490 / 56 / 0
Nie powinny ale specem nie jestem :P Wiem, że jak leżą 2 tygodnie to prawie całkiem tracą moc. Więc możesz albo dać je dalej do suszenia na kaloryferze (na dłużej) albo do piekarnika (na dużo krócej), musisz sam oszacować gdzie może zajść większa strata mocy.

I mean no harm.
Ani To Ani Tamto
  • 576 / 11 / 0
Zaraz - jak muchomorki leżą 2 tyg to tracą moc 8-(? Myślałem, że muscymol jest mniej więcej trwały w temp. pokojowej, a kwas ibotenowy zdekarboksyluje się sam do muscymolu po jakimś czasie.
Uwaga! Użytkownik howlman nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 757 / 31 / 0
Wychujaliśmy się sami na nieświadomce (Ten język jest jeszcze trudniejszy od aktualnego :P)
Uwaga! Użytkownik blueberry jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 80 / 3 / 0
czyli wszystkie próby przetrzymania muchomorka sobie do/na zimy, będą bezskuteczne?
to chyba lepiej na 20min do piekarnika wrzucić, żeby wytracić tą największą wilgoć z grzyba, a dalej to na kaloryfer, tak jak mówisz, próbowałem już na grzejniku - schnie ok. 3 dni w 80%
ODPOWIEDZ
Newsy
Ponad miliard euro w kokainie. Rekordowy transport przechwycony

Hiszpańskie służby przejęły statek towarowy Arconian, który mógł transportować od 30 do 45 ton kokainy wartej ponad miliard euro. Jednostka wystartowała z portu w Sierra Leone, gdzie zbiegł znany holenderski król przemytu narkotyków Bolle Jos Leijdekkers. Dla hiszpańskiej policji to największy udaremniony przemyt w historii.

Mieszkańcy protestują. Sklep z marihuaną blisko parku i autobusów szkolnych

Grupa rodziców ze Scarborough sprzeciwia się planom otwarcia sklepu z marihuaną, który – jak podkreślają – miałby powstać naprzeciwko ruchliwej strefy autobusów szkolnych.

Farmakoterapia przewlekłego bólu w USA – nowy i nie do końca bezpieczny wzorzec

Okryte złą sławą leki opioidowe przez lata stanowiły w USA. fundament farmakoterapii przewlekłych dolegliwości bólowych. Naukowcy z Uniwersytetu Michigan zdecydowali się sprawdzić czy opioidy są nadal tak często wykorzystywane w leczeniu chronicznego bólu.