Dział dotyczący roślin zawierających substancje wywołujące in vivo uspokojenie organizmu, m.in. kratom i sałata jadowita.
ODPOWIEDZ
  • 2129 / 29 / 0
@magisterHardcore, to mi w ogóle nie wygląda na sałatę jadowitą czy kompasową. Nie jestem botanikiem ale to pierwsze przypomina mi trochę zwykły mlecz.
Sałata kompasowa wygląda mniej więcej tak :
[ external image ]
Sałata Jadowita ( młoda roślina )
[ external image ]
Górna część dojrzałej już sałaty jadowitej wygląda następująco :
[ external image ]
Toksyczna chemia z 15 metrów
  • 43 / / 0
heh,dobrze,ze zbieralem wszystko w tym stylu jak leci :] no generalnie to jadowita (EDIT) to jest ten lisc pojedynczy (tylko malo charakterystyczny wybralem i zgniotlem dla lepszego ujecia,sa tez takie "identyczne") a jadowitej tez troche mam, takie jest "twardsze" od mlecza ze tak to ujme i barwe ma troche chyba ciemniejsza imho - dobrze mysle ? pasowaloby do zdjec. Dobra,niepokoje w koncu od czego jest erowid.
Ostatnio zmieniony 14 maja 2009 przez MagisterHardcore, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 2129 / 29 / 0
@magister, zauważ, że liść sałaty jadowitej ma taki fioletowy ogonek. Nie widzę tego w Twoim liściu. Kolejna sprawa- spójrz na zakończenia liści. Nie wiem gdzie Ty widzisz podobieństwo. Pamiętaj, że jest sporo roślin podobnych do sałaty jadowitej, a po drugie to jeszcze nie czas na sałatowe żniwa- poczekaj z tym do lipca.
Ostatnio zmieniony 14 maja 2009 przez Kuba Powiatowy, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 43 / / 0
a dzieki wielkie :] nie mowilem konkretnie o tych ze zdjec, tylko innych "z tej serii" bo generalnie jak juz pisalem moja ignorancja siega zenitu totez zbieralem jak leci wszystko cokolwiek choc troche podobnego bylem na spacerze :] Kurcze,szkoda ze nikt tak czy siak nie zna nazw tego, bo tak czlowiek lubi czasem skubnac troche wiedzy na temat swego otoczenia :) tak np dowiedzialem sie na temat wlasciwosci krwawnika pospolitego,niby nic a jednak po jedzonku wywarek dobrze uklada wszystko ;-) a na nastepnym razem poprostu zamiast robic tu smietnik porobie zdjecia calych roslin i sobie sam sprawdze,tak czy owak dzieki za rzeczowa odpowiedz i wyrozumialosc,przynajmniej juz znam wiecej szczegolow rozpoznawczych,bo wczesniejsza wiedza (watpliwa jak widac pochodzila od punkow)
  • 750 / 10 / 0
Nieprzeczytany post autor: vart »
@ Magister
To pierwsze mi wygląda na mlecza i tyle :D Lepiej wklejaj zdjęcia całych roślin.

§h¶ôňgĽéĐ.
  • 43 / / 0
spoko,spoko dzieki wskazowkom susza sie juz liscie kompasowej (tak z 1/4 - 1/5) koncowki jest fioletowawa i ksztaltem pasuje i jestem przekonany,ze to to bo porownalem na sloneczku :] poza tym tez kija widac bylo na tych zdjeciach tj piszesz bo same liscie. Tak czy owak z problemem sobie poradzilem hehehe :] na obrzezach Poznania juz rosna,ale fakt nie wiem czy wiek jest odpowiedni totez pojde starym jak swiat przyslowiem - nie dowiesz sie,poki nie sprobujesz :]
  • 2129 / 29 / 0
Zauważyłem dzisiaj na parkingu przy mojej firmie sporo sałaty kompasowej. Dziwne bo w tamtym roku jej w ogóle nie było. @magister, po co suszysz liście ? Najlepiej wyrwij całe rośliny, umyj, wsadź do gara i zrób zupę albo natnij łodygę i zbieraj mleczko.
  • 43 / / 0
poza tym i tak za malo imho tego zebralem wczoraj,ale juz wiem przynajmniej co hehe Nie mialem wczoraj czasu bo musialem sie uczyc na kolosa zeby to przygotowac i tak przejrzalem
Preperation: I purchased 30 grams (a tiny bit over an ounce) of dried wild lettuce from a local herb/occult store. This I put in a medium sized glass jar to which I then added 1.5 bottles of 91% iso alcohol. I shook it well and then set it in a dark place for 24 hours (coming back and shaking it a couple of times during the wait). I then filtered this mixture (which was quite black by this time) through a wire mesh strainer into a large glass pan (apparently it is important not to use a metal pan). I then picked up handfulls of the soaking wet lettuce and squeezed it as hard as I could to wring out all the liquid.
na szybko srednio ze zrozumieniem,dlatego suszylem ;] Ekstrakcja alkoholowa nie da rady ?

Dodano o 13:15:

zrobilem to opium i powiem,ze nawet nawet ku memu zaskoczeniu dziala,tylko nie wiem czemu zygac mi sie troche chce,chociaz to moze byc spowodowane piciem kaw na pusty zoladek. Ale ogolnie to relaks, taki subtelny nasenniaczek imho. Za to cmiczki smakuje przednio ;-] chociaz rzeczywiscie "dupy nie urywa" jak to mawiaja,ale to moze sprawa dawki,bo oblesne to jest w smaku (bonio)
Ostatnio zmieniony 15 maja 2009 przez MagisterHardcore, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 128 / 6 / 0
@Kuba

..i jak? próbowałeś większych ilości? hm?
"miasto, wciąga..!"
  • 2129 / 29 / 0
ponury_sniffiarz pisze:
@Kuba
..i jak? próbowałeś większych ilości? hm?
Wczoraj zrobiłem miks kratomu z sałatą jadowitą. 10 g kratomu i 2 lufki ekstraktu. Działanie obu tych roślinek jest synergiczne. Czułem się po prostu porządnie "uwalony". Brak jest tego kratomowego pobudzenia, za to występuje większa sedacja i uspokojenie. Podobnie jest w miksie z alkoholem, aczkolwiek przy przyjmowaniu sałaty jadowitej z alkoholem załączył mi się spory zamuł i uczucie odrealnienia, dlatego lepiej z alkoholem nie przeginać, myślę, że jedno piwo w takim miksie wystarczy.
ODPOWIEDZ
Newsy
Marihuana i psychodeliki oceniane najwyżej w leczeniu zaburzeń odżywiania

Czy marihuana i psychodeliki mogą zrewolucjonizować leczenie anoreksji i bulimii? Nowe badanie opublikowane przez Amerykańskie Towarzystwo Medyczne (AMA) wskazuje, że pacjenci oceniają konopie i klasyczne psychodeliki jako najskuteczniejsze substancje w łagodzeniu ich objawów.

Policjant złapany z narkotykami w Kołobrzegu. Prokuratura i policja ujawniły nowe fakty

Podczas festiwalu muzyki elektronicznej w Kołobrzegu zatrzymany został 40-letni policjant z Gdańska, który miał przy sobie narkotyki. - Została uruchomiona procedura zawieszenia policjanta w czynnościach służbowych - mówi o2.pl asp. szt. Mariusz Chrzanowski, rzecznik prasowy KMP w Gdańsku.

Mężczyźni z Teksasu skazani na więzienie. Podszyli się pod DEA, żeby ukraść narkotyki

Kary po kilka lat więzienia otrzymali mężczyźni z Teksasu, którzy podszywali się pod agentów DEA, próbując ukraść marihuanę z domu w południowym Oregonie. Celem było kilkaset funtów narkotyku. Kradzież została udaremniona przez interweniujących na miejscu policjantów.