Wszystko, co dotyczy hodowli/uprawy grzybów psylocybinowych.
ODPOWIEDZ
  • 370 / 37 / 0
W jaki sposób "zbierać" zarodniki z odmian, które ich nie zrzucają (np melmac PE)? Przy ściąganiu odcisków na sreberko mógłbym część zamrozić do własnego substratu, co jest kwestią drugorzędną.
zależy mi, żeby ten kit co mam, dalej obfitował, bo piękne bydlęcia się wykluwają z niego
  • 8 / / 0
@Dualizm22
Dzięki za zainteresowanie wątkiem!
Faktycznie, wygląda na to ze w pewnym momencie robiłem saunę grzybom co mogło być bezpośrednią przyczyną komplikacji. Przemyślę zasadność używania maty.
Z tego co widzę strom(stroma?) jest zbudowana chyba z tego samego co trzon, który sie bez oporów spożywa.
Bag jest cały czas zaparowany, trochę wody zbiera sie na dnie. Ciastko sie nieznacznie kurczy, w miejscach gdzie skurczyło sie na tyle, że oddzieliło sie od plastikowego pudełka, wyrosły stromy pomimo zaklejenia boków folia aluminiowa i tasma. Stroma ma wyjebane na światło? Ciężko mi będzie obronić to stanowisko, ze względu na posiadanie jedynie płytkiej wiedzy na ten temat, niech ktoś mądrzejszy sie wypowie.
Rozważę wyciagnięcie całego ciastka z plastikowego pudełka po pierwszym harvescie by nie zostawić zadnego kosmity, słyszałem ze lubią gnić przy następnym flushu.
W załączniku wysyłam różnicę jednej doby w rozwoju grzybni. Wygląda na to ze to nie koniec jazdy bez trzymanki ze stromą, wszystko rośnie w oczach.
Żadne zmiany które wprowadziłem pewnie nie odniosą sie do obecnego cyklu, juz raczej za późno na to.
Zdecydowałem ze wszystko ususzę, wjebie 4,5g i niech sie dzieje wola nieba. Istnieje spora szansa że będę tego żałował gdy sie okaże, że partia byla mocna. Na pewno podzielę sie z Wami doświadczeniem.
Jeśli macie jakieś sugestie, co można byłoby zrobić lepiej, zamieniam się w słuch.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
  • 8 / / 0
Witam ponownie, z powodu wyjazdu w delegację postanowiłem trochę przedwcześnie zebrać plon ((mcKennaii) 04.25 pierwsze piny, zbiór 05.06). Wyzbierałem co do jednego mini-aborta i bloba(?), wszystko poszło do suszarki na 24h, 45°C.
Nurtuje mnie parę kwestii:
- co powoduje, że grzyby rosną w grupkach, a nie oddzielnie? Można jakoś temu zapobiec?
- skoro od pewnego momentu grzyb zyskuje tylko na masie, w jakim celu czeka się aż do pęknięcia osnówki?(przypuszczając ze nie chcę pobierać printów)
- czy dezynfekcja baga po flushu jest zasadna? czy wystarczy po prostu dać mu dobrze wyschnąć?

Growkit pływa w lodówce, zostawię go na 20h bo dość suchy był.

Jak oceniacie plon? Dostrzegliście coś niepokojącego?
W mojej opinii dość mizernie porównując do zdjęć innych obywateli na tym forum %-D
  • 920 / 163 / 0
Trochę po czasie ale na przyszłość może się przyda.

Można klonować grzyby w ten sposób przedłużać daną linie grzybni.
  • 8 / / 0
Witam ponownie, z powodu wyjazdu w delegację postanowiłem trochę przedwcześnie zebrać plon ((mcKennaii) 04.25 pierwsze piny, zbiór 05.06). Wyzbierałem co do jednego mini-aborta i bloba(?), wszystko poszło do suszarki na 24h, 45°C.
Nurtuje mnie parę kwestii:
- co powoduje, że grzyby rosną w grupkach, a nie oddzielnie? Można jakoś temu zapobiec?
- skoro od pewnego momentu grzyb zyskuje tylko na masie, w jakim celu czeka się aż do pęknięcia osnówki?(przypuszczając ze nie chcę pobierać printów)
- czy dezynfekcja baga po flushu jest zasadna? czy wystarczy po prostu dać mu dobrze wyschnąć?

Growkit pływa w lodówce, zostawię go na 20h bo dość suchy był.

Jak oceniacie plon? Dostrzegliście coś niepokojącego?
W mojej opinii dość mizernie porównując do zdjęć innych obywateli na tym forum %-D
  • 605 / 156 / 0
@KoneserChleba
1. Pewnie wiele czynników, ale w czym ci to przeszkadza? Trochę trudniej zebrać takie grzybki, ale poza tym to bez różnicy.

2. Bo ten moment (mniej więcej) następuje w okolicy otwierania się kapeluszy. Tak mi się wydaje.

3. Jak wysuszysz dobrze torbę to powinno być si, ale ja dla spokoju ducha zawsze przecieram pojemnik izopropanolem (i wtedy wysycha w minutę).

Poza tymi stromami to jest spoko. Nie przejmuj się wielkością plonu, bo to w znacznej mierze zależy od tego, jakiej jakości kit ci się trafi.
Jeżeli możesz to susz w niższej temperaturze, tak około 30-35°C. A najlepiej niech poleżą kilka dni na kartce w ciemnym, suchym i przewiewnym, a potem dosuszaj termicznie tak z 1-2 godziny na chrust.
'Never know who's behind the wheel,
The body or a conscious mind'
  • 8 / 1 / 0
Jeśli po 3 tygodniach dosłownie nic się nie pojawiło to coś jeszcze można zrobić?
Prawdopodobnie powód znam i jest oczywisty - temperatura, czytałem, że musi być z 23 stopnie, ja mam z 20, myślałem, że będzie cieplej już w maju i temperatura się podniesie do tych 23, niestety widzicie jak jest, a ja mam jeszcze tradycyjne ogrzewanie piecem i nie mam jak tego ogarnąć, żeby się paliło w domu na okrągło
  • 605 / 156 / 0
@misiek33344
20°C to dobra temperatura, powinno normalnie wyrosnąć. 23 to optimum, w którym owocniki puchną najszybciej.
'Never know who's behind the wheel,
The body or a conscious mind'
  • 1100 / 273 / 0
ja bym je jeszcze raz przechłodził, bez zalewania ponownego, miałem podobną sytuację i pomogło, wyskoczyły potem po 3 dniach
Uwaga! Użytkownik 3ldritch nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 94 / 6 / 0
Cześć wszystkim

Wczoraj przyszedł mi grow kit.
To co sprzedawcy piszą na stronach to prawda - te growkity o pojemności 2100 są faktycznie 2x bardziej wydajne? Czy to zwykły zabieg marketingowy i wyrośnie jeden chuj? %-D

+ pytanie.
Ciastko jest mega białe w dolnej części i miał trochę białego nalotu na górze - tak ma być?

Poszedł pod wodę i do lodówki na 15h, aktualnie leży już w folii i czekam aż coś zacznie się dziać.
Z góry dzięki za odpowiedzi
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Spali w lesie i zażywali narkotyki. Policja zatrzymała rodziców trójki dzieci

Jedna z mieszkanek zadzwoniła na policję i poinformowała, że rodzice wraz z trójką dzieci w wieku 1, 4 i 6 lat przez ostatnią dobę przebywali w samochodzie, w lesie. Na miejsce natychmiast skierowano policyjny patrol.

1 dziennie i ryzyko drastycznie rośnie. Alarm: Polacy nic sobie z tego nie robią

Nawet niewielkie ilości alkoholu mogą istotnie zwiększać ryzyko raka jamy ustnej – wynika z badania opublikowanego w „BMJ Global Health”, które szczególnie alarmujące dane przynosi z Indii.

Fałszywy narkotest, prawdziwe konsekwencje. Jak policyjna procedura zniszczyła życie 20-latka

W teorii miał to być rutynowy patrol drogówki. W praktyce - początek koszmaru, który na wiele tygodni wywrócił życie młodego człowieka do góry nogami. Fałszywie dodatni wynik policyjnego narkotestu, medialny rozgłos i społeczny ostracyzm okazały się silniejsze niż późniejsze, prawdziwe wyniki badań krwi. Bo gdy prawda w końcu wyszła na jaw, szkody były już nieodwracalne.