...czyli jak podejść do odstawienia i możliwie zminimalizować jego konsekwencje
ODPOWIEDZ
  • 489 / 5 / 0
Toruń trochę przegina z terminami, raz mi mówią, że z grudnia ludzi przyjmują, potem że dopiero kwiecień terminy, miesiąc czekam i słabo to wygląda.

Znacie może jakieś terapie krótkoterminowe / średnioterminowe poza Toruniem, Nowym Dworkiem, Krakowem? Do 6 miesięcy mnie interesuje.
dla oszczędności zagaście światło wiekuiste, gdyby miało mi kiedyś zaświecić.
  • 1678 / 265 / 0
Tak to przeważnie wygląda na zimę, ćpuny nie mają się gdzie podziać to lecą do ośrodka. Jak byłeś w SJ była taka zielona (niebieska?) książeczka z wszystkimi dostępnymi ośrodkami. Gdzieś jest wersja online.
Największy przegryw na forum
  • 2916 / 242 / 0
Gliwice dalej chujnia czy zmieniło się coś na lepsze ? Wczoraj dzwoniłem, odebrał jakiś ogarnięty gościu, przegadałem z 15 minut %-D Terminy gdzieś na maj-czerwiec mają jakby ktoś chciał wiedzieć.
Dawny nick: tur3k
  • 11 / / 0
Ktoś coś wie na temat Marianówka? Czy są społeczności codziennie, czy można palić, jaki plan dnia, atmosfera, klimat, ludzie, czas wolny? Z drugiej strony nie polecam ośrodka katolickiego w Pałęgach koło Kielc, ośrodek przyjmuje wiekowo 15-25 lecz średnia wieku tam to 16 lat, większość z przymusu rodziców, trzy osoby tylko po 18tce. Społeczności codziennie po 4h+ bezsensowne na temat 'poczułem irytację kiedy w pracy pogłaskałeś psa, nie wolno tak robić, zastanów się nad uczciwością i czy chcesz tu być', wszystkie zajęcia są z ośrodków dla alkoholików, nawet jakieś tabele głodów alkoholowych muszisz przed snem pokazywać. Palenia zero, nawet nie możesz o tym wspomnieć, kawa dopiero po 3 miesiącach, z nowicjuszami nie możesz gadać a jest ich tam około 15. Kadra sarkastyczna, terapia polega na zaliczaniu tematów zajęć. W ośrodku są świnie, 60 kur, pies, kuc. Praca lajtowa, wakacje. Wieczorami modlitwy obowiązkowe w kaplicy. Bardzo dużo dociążeń. Ośrodek na totalnej wsi, samochód jest atrakcją, wyjść prawie wcale, chyba że pielgrzymka.
  • 1456 / 19 / 0
Był ktoś w Smażynie? Jak najlepiej z nimi gadać, żeby dostać szybko miejsce? Skierowanie od psychiatry mam, na przełomie grudnia/stycznia ciągle tam dzwoniłem, żeby sobie załatwić miejsce, ale za każdym razem odbierała inna osoba i przeważnie mnie zbywali, więc dałem sobie spokój po jakimś czasie.

Ogólnie to motam się ciągle z tym wszystkim, chodzę na mitingi 2x w tygodniu i na terapię, ale mimo to dalej grzeje (jedyny plus, że ciągów nie robię, żeby jakoś się pokazać wśród trzeźwych ludzi). Miałem przerwę pół roku od wszystkiego, ale wróciłem do rodzinnego miasta i tym samym do starych nawyków.

Znajomi z NA mi mówią, że ośrodek to jedyna opcja, za to moja terapeutka mi to odradza i twierdzi, że w moim przypadku (zdiagnozowana fobia społeczna i dystymia) raczej tygodnia dobrowolnie nie wytrzymam w takim ośrodku, a co dopiero 12 miesięcy.
Nie wiem, kurwa, co robić, z jednej strony chciałbym normalnie funkcjonować, pracować i uczyć się i w międzyczasie chodzić na terapię, ale taki sposób mi się udaje max. przez miesiąc i potem znowu płynę, więc wiem że ośrodek byłby w moim przypadku pomocny. Jednak chroniczna niechęć do kontaktów z ludźmi powoduje, że ciężko mi wysiedzieć z ludźmi dłuższą chwilę, przez to też ciągle zmieniam pracę i ogólnie "pomysł" na życie.
Uwaga! Użytkownik kfs nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1678 / 265 / 0
Chuja się zna ta twoja terapeutka.
Największy przegryw na forum
  • 266 / 44 / 0
Jak dla mnie nie ma lepszego "lekarstwa" na fobię społeczną niż "wymuszone" interakcje, których powtarzalność z czasem pokazuje, że ludzie i różne sytuacje społeczne jednak nie zabiją. Przynajmniej u mnie to tak działało, ale w nieco "łagodniejszych" warunkach, bo bez zamknięcia. Ja bym w ośrodku upatrywał raczej dobrej okazji do popracowania nad sobą w tej materii.
Uwaga! Użytkownik 94x9jg5zxB8L nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 3169 / 363 / 0
kfs pisze:
Znajomi z NA mi mówią, że ośrodek to jedyna opcja, za to moja terapeutka mi to odradza i twierdzi, że w moim przypadku (zdiagnozowana fobia społeczna i dystymia) raczej tygodnia dobrowolnie nie wytrzymam w takim ośrodku, a co dopiero 12 miesięcy.
Ja bym spróbował tego ośrodka. Ciężko z góry przewidzieć, czy się tam odnajdziesz czy nie. Pojedź, najwyżej wrócisz po tygodniu albo nawet wcześniej do domu i tyle. Nie masz nic do stracenia.
  • 489 / 5 / 0
Jadę jutro do Radomia, do szpitala im. Barbary Borzyn, terapia zamknięta, półroczna, ale to nie ośrodek. Zdam relację, jak będę mógł korzystać z komputera ; )
Pozdrawiam.
dla oszczędności zagaście światło wiekuiste, gdyby miało mi kiedyś zaświecić.
  • 11 / / 0
Ponawiam pytanie. Czy ktoś coś wie o Marianówku? Plan dnia, czy społeczności codziennie, palenie, atmosfera, czas wolny? Jak ktoś ma w miarę aktualne informacje, to poproszę, niedługo się tam wybieram. Pozdrawiam!
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Artykuły
Newsy
Zamiast paneli podłogowych narkotyki. KAS zatrzymała kontener z marihuaną

Funkcjonariusze Pomorskiego Urzędu Celno-Skarbowego w Gdyni skontrolowali kontener, który przypłynął z Kanady do portu w Gdańsku. Zgodnie z deklaracją, w kontenerze miały być drewniane ekologiczne panele podłogowe, a odbiorcą była firma w Polsce.

Jak zwiększyć moc i profil sensoryczny kawy z przelewu? Fizycy opisali prosty sposób

Czy jest sposób, by – nie zmieniając ilości kawy w przelewie – zwiększyć jej moc i uwypuklić profil sensoryczny? Otóż jest. I został on opisany na łamach pisma Physics of Fluids wydawanego przez Amerykański Instytut Fizyki (AIP).

Ryszard Petru ma już projekt depenalizacji marihuany. Znamy szczegóły

Dopuszczenie posiadania do 15 gramów suszu lub jednego krzaka konopi na własny użytek – to propozycja, którą przedstawi zespół parlamentarny tworzony przez posłów koalicji. Dotarliśmy do szczegółów projektu, które potwierdzają nasze wcześniejsze ustalenia.