Dział dotyczący roślin wykazujących działanie pobudzające, w tym: guarana, herbata, kawa, khat, yerba mate.
Tytoń ma osobny dział → >LINK<
ODPOWIEDZ
  • 17 / / 0
Yerba Mate zacząłem pić zamiast kawy, mocna kawa potrafiła mną telepać i nie czułem się wtedy za dobrze. Yerba usuwa u mnie zmęczenie, bez efektu telepania. Potrafi zadziałać tak, że czuje się po niej jak po dobrym śnie, jestem rześki i chętny do działania.
Piję Colon Especial, Taragui Con Palo i Cruz de Malta Elaborada,
przed pracą zazwyczaj Taragui ENERGIA.
Nie lubię smakowych wariantów, który po czasie wietrzeją i nie mają smaku, lubię za to do w.w yerb dodać np. mięte pieprzową, trawę cytrynową czy hibiskus.
  • 640 / 118 / 0
Duce pisze:
Mi polecono yerbę Amanda despalada póki co to jedyna jaką piłem ale idealnie sprawdziła się jako pierwsza, jest mocna i ma lekki neutralny smak.
Jeśli sięgnąłeś po yerbę dlatego, że w internecie pisali, jaka to zdrowa i mocniejsza od kawy, a kwestie smakowe mało cię interesują lub wręcz zniechęcają, to lepszej nie znajdziesz. Piłem yerbę przez długi czas, spróbowałem niemal wszystkich dostępnych w Polsce gatunków i Amanda stała się moją ulubioną już na zawsze. Smak ma bardzo delikatny, pobudza bardzo mocno, czyli spełnia zadanie w 100% i nie trzeba się przekonywać do yerbowego smaku palonego siana z błotem.
Uwaga! Użytkownik DorianGray nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 788 / 21 / 0
Wróciłam od wczoraj do Yerby i zastanawia mnie jedna rzecz… Miałam ją schowaną w zwiniętej od góry paczuszce i tak leżała sobie około pół roku w szafie. Mam wrażenie, że straciła swoją moc. Czy możliwe jest, że wywietrzała i dlatego nie daje mi kopa czy zwyczajnie muszę przerzucić się na silniejszą odmianę/kombinację ?
Uwaga! Użytkownik ambiwalencja nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 223 / 23 / 0
A ja dziś dostałem torebkę Yerby i powiem, że działanie mocno wyczuwalne, ale najbardziej urzekł mnie smak. TO JEST PYSZNE! Jaką Yerbe polecacie w miare tanią?
Uwaga! Użytkownik MopsWolnaMolekula nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 359 / 10 / 0
@Ambi
Jaką posiadasz? Prędzej gdy piłasś działała? Jeśli nie jest wilgotna to o "wywietrzeniu" raczej nie powinno być mowy
Istota rzeczy polega na tym, że ludzie mówią, iż to przyjaciele nie pozwalają ci przestać, ale ty przestaniesz, kiedy nadejdzie właściwy czas. Jeśli będziesz upierać się w złym czasie, jedynie się umęczysz i będzie jeszcze gorzej.
Melvin Burgess
  • 788 / 21 / 0
[ external image ]
Amanda limon
Tak, działała pobudzająco. Szczególnie pijałam ją w styczniu, w czasie zimowej sesji :D Wtedy byłam zadowolona z efektów. A dziś rano mimo wypicia całego matero wciąż ziewałam i byłam po prostu cholernie śpiąca… O.o
Spoiler:
Uwaga! Użytkownik ambiwalencja nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 359 / 10 / 0
Dziwne. Na mnie Amanda działa jak należy, ale "odstana" w szafie nie była :D Na rzyszłość polecam słoiki po ogórkach xD
MopsWolnaMolekula pisze:
A ja dziś dostałem torebkę Yerby i powiem, że działanie mocno wyczuwalne, ale najbardziej urzekł mnie smak. TO JEST PYSZNE! Jaką Yerbe polecacie w miare tanią?
Mało kto tak entuzjastycznie opisuje smak yerby po pierwszym spotkaniu. Torebkę? Pewnie taką do zaparzania jak herbaty ? Co do pytania..
Większość yerb jest w podobnych cenach. Jeśli lubisz klasyczne to polecam Taragui Energia - do wyboru Con Palo (z patyczkami) lub Sin Palo (bez patyków). Jeśli chodzi o smakowe, ja bardzo lubię Amande lub CBSe Naranja (pomarańczowe)
Istota rzeczy polega na tym, że ludzie mówią, iż to przyjaciele nie pozwalają ci przestać, ale ty przestaniesz, kiedy nadejdzie właściwy czas. Jeśli będziesz upierać się w złym czasie, jedynie się umęczysz i będzie jeszcze gorzej.
Melvin Burgess
  • 30 / / 0
Ja preferuję smakowe, z naleciałościami cytrusów bądź tradycyjnie - Rosamonte.
Na początku miałem kłopot z przekonaniem się do smaku yerby, więc dosładzałem koncentratami soczków - polecam! Teraz jeszcze od czasu do czasu próbuję jakieś szalone mieszanki, np. z koprem włoskim, miętą i różnymi trawami, ale są dość specyficzne w piciu (często nawet mniej smakują yerbą niż mieszanką ziół).
  • 50 / 1 / 0
Polecam Amande niebieską, dla mnie super w smaku i działaniu. Jeśli chodzi o Rosamonte to dla mnie jest paskudna i stosowałem metodę z dodawaniem koncentratu soku.

Najlepiej chyba eksperymentować i szukać swojego smaku :)
  • 24 / 1 / 0
Nigdy wczrśniej tego nie próbowałem, ale coś mnie naszło i spróbowałem Pajarito. Efekt nie do opisania. Zarówno moc jak i aromat nieziemski, nie moge sie doczekac na koleją porcje!
ODPOWIEDZ
Newsy
Medyczna marihuana – brak dowodów, by pomagała w zaburzeniach i uzależnieniach?

Naukowcy z Australii i Wielkiej Brytanii przejrzeli kilka baz danych, poszukując w nich recenzowanych artykułów naukowych opublikowanych pomiędzy 1 stycznia 1980 roku a 13 maja 2025 roku, w których opisano wyniki badań dotyczących przede wszystkim wpływu leczenia kannabinoidami na zaburzenia psychiczne i neurorozwojowe oraz uzależnienia. W ten sposób znaleźli i przeanalizowali wyniki 54 randomizowanych badań obejmujących blisko 2500 uczestników. Wyniki metaanalizy, opublikowane właśnie w Lancet Psychiatry, są dość rozczarowujące dla entuzjastów medycznej marihuany.

Powiedziała policji, że ktoś ją śledzi. Została zatrzymana za... posiadanie narkotyków

Zaalarmowała policję, że ktoś ją śledzi – usłyszała zarzuty za posiadanie narkotyków. 31-latka z Dobroszyc poprosiła funkcjonariuszy o pilną pomoc. Jak się okazało, jej zachowanie mogło mieć związek z działaniem substancji psychoaktywnych. Oleśniccy policjanci zostali postawieni na nogi przez 31-letnią kobietę z Dobroszyc. Spanikowana zgłaszająca poinformowała funkcjonariuszy, że śledzą ją podejrzani mężczyźni. Na dodatek grożą jej i wyzywają. Kobieta wyraźnie obawiała się o swoje bezpieczeństwo i prosiła o natychmiastową pomoc.

Mieszkańcy protestują. Sklep z marihuaną blisko parku i autobusów szkolnych

Grupa rodziców ze Scarborough sprzeciwia się planom otwarcia sklepu z marihuaną, który – jak podkreślają – miałby powstać naprzeciwko ruchliwej strefy autobusów szkolnych.