Dział poświęcony zapytaniom użytkowników wobec ich spraw bieżących.
ODPOWIEDZ
  • 4603 / 2213 / 1
05 stycznia 2023Zgienty pisze:
Odpowie mi ktoś kto zna sprawę z autopsji? Czy za zarzut pobicia w przypadku wcześniejszej sprawy za spowodowanie obrażeń poniżej 7 dni można się wjebać na sanki?
jakie pobicie? powyżej, czy poniżej 7 dnu. Z oskarżenia publicznego, czy prywatnego? Kiedy było "wcześniejsze" spowodowanie uszkodzeń? Jak się skończyło?

Sanki za pobicie poniżej 7 dni nie ma szans, o ile to nie był Jarek K. lub jego kot. Za powyżej 7 dni zależy co uszkodziłeś, na ile i jak mocno. Za np ciężki uszkodzenie ciała jak najbardziej, ale to inny paragraf niż "pobicie". Musisz sprecyzować.

Tak czy siak MUSISZ mieć adwokata swojego (a nie państwowego), bo zawsze to się opłaca. Bez adwokata ciebie zagonią i możesz nawet trafić do aresztu. Z adwokatem jest zupełnie inna sprawa. Te 1000zł za adwokata to zawsze taniej niż 2-3 miechy na Montelupich, czy Rakowieckiej;), czy gdzie tam masz ochotę na ferie pojechać...

PS. Warto było tego kogoś jebnąć? Ja kilka lat temu miałem też na pięści gościa powyżej 7 dni i akurat warto było. Sąd orzekł moją winę, ale kary nie było;) Warunkowo umorzył postępowanie na rok. W tym kierunku też Tobie proponuję iść.
  • 3464 / 733 / 9
Gdybam. Czy opłacało by mi się jakby mi się włączył predator. Nie wiadomo też jakby to wyszło. Najlepiej już zrobić chyba tzw oklep. Z tym papugą to coś jest w tym prawdy, bo kiedyś dostałem z urzędu, którego i tak mi cofnęli potem, a później wziąłem go prywatnie. Ale coś musiał mieć układy bo według niego zamiana odrobków na grzywne to był zajebisty sukces. Był z urzędu i tu mi się powinna żółta lampka zapalić. Nie było postępowania dowodowego, tylko tak jakby to łyknąłem. W sumie jakby ten papuga miał więcej pasji w sobie to myślę, że szło by się z tego wybronić na zero.
Nawet Obi-Wan Kenobi był kiedyś helupiarzem.
  • 4603 / 2213 / 1
Nigdy nie wal w nos. To jebana kość i liczą powyżej 7 dni z urzędu. Nawet jak oczy gościowi najebiesz i będzie siny, to uznają że siniak to poniżej 7 dni i musi być oskarżenie prywatne plus inny paragraf. Nigdy tez nie kop leżącego (uznają często jako usiłowanie trwałego uszkodzenia ciała) i nigdy nie używaj ostrych narzędzi *choćby butelek.
  • 111 / 11 / 0
Mam pytanie, jak wygląda sprawa typu: kupujesz sobie coś np benzodiazepiny, a aptekarka nagle mówi że np musi przekazac sprawe do nadzoru farmaceutycznego z jakiegoś powodu/+ewentualnie lekarz ci wycofuje recepty? Ja nie miałem takich problemów, ale kilka razy już widziałem posty o tym na forum. Ciekawi mnie co za to grozi pacjentowi? Ktoś cię przesłuchuje wysyłają jakieś pisma czy o co chodzi? Ciężko coś znaleźć na ten temat.
Uwaga! Użytkownik Trep nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 4603 / 2213 / 1
Odpowiedzialność prawną może ponieść wyłącznie lekarz. Pacjent z natury (o ile nie podrabiał żadnych dokumentów by zdobyć te leki) jest bez winy, bo nie jest fachowcem w tym zakresie. Lekarz odpowiada za właściwe wskazanie leków.
  • 10 / 1 / 0
Ktoś byłby w stanie bardzo plus minus odpowiedzieć ( wiadomo że nic na 100% się powiedzieć nie da ale może ktoś ma jakieś doświadczenia które pozwolą mu ocenić szansę lepiej niż mi ) czy przy zatrzymaniu z 46 g polaka, samarkami i wagą ( prorok woła o art 56 ust 3 UOPN, sędzia podczas sprawy o sanki uznał że to jednak art 62 ust 2 UOPN oraz rozjechał wnioske prokuratora , nie zastosował też żadnych środków zapobiegawczych ) jest szansa na zbicie wyroku do zawiasów czy opaski ( na handel nie ma świadków ani dowodów ) ? aktualnie wszystkie zeznania/wyjaśnienia w sprawie to albo odmowa wyjaśnień albo bardzo nijakie odpowiedzi które koniec końców też dają odpowiedź na zasadzie " chuj wie co to,czyje to ,co się z tym działo, na pewno nie jest to moje, nie wiem nic o żadnym handlu) oskarżony nie karany, 19lat, uczący się , pracujący na stałej umowie, bez leczenia psychiatrycznego czy neurologicznego , w papierach nieuzależniony
  • 3464 / 733 / 9
Na spokojnie idzie z tego zrobić ograniczenie wolności. Pierwszy przypał. Nie idź na żadne dobrowolne poddanie się karze. Weź papuge i proponujcie grzywne. Oni lubią miodek. Zrób w sądzie cyrk, stand-up, ubierz się na biało, reprezentuj władka.
  • 10 / 1 / 0
papuga jest, dobrowolne poddanie się karze nie wchodzi w grę chyba że zaproponują jeden z ww skutków, z reprezentowaniem władka stawiam że sarkazm ale nie mogę rozkminić czy parcie na grzywne też nim jest czy też ta część jest na poważnie, sorry tak jak napisałeś pierwszy przypał wiec troche mocno się przejmuję żeby uniknąc ZK
  • 3464 / 733 / 9
Człowieku pierwszy przypał to musiałbyś kosą kogoś zaciukać, żeby było bezwzględne pozbawienie wolności. Jeszcze takie mysie ilości. Powiedz z przekąsem, że tyle to Ci idzie w weekend.
  • 10 / 1 / 0
46g to dalej mysie ilości? szczerze dobrze to usłuszeć szczególnie że każdy do tej pory po usłyszeniu ilości wróżył raczej czarno .
ODPOWIEDZ
Newsy
CBŚP rozbija narkotykowy gang z Podlasia. 22 podejrzanych, ponad 130 kg zabezpieczonych narkotyków

CBŚP rozbija narkotykowy gang z Podlasia. 22 podejrzanych, ponad 130 kg zabezpieczonych narkotyków Funkcjonariusze Centralnego Biura Śledczego Policji, działając pod nadzorem Pomorskiego Wydziału Zamiejscowego Departamentu do Spraw Przestępczości Zorganizowanej i Korupcji Prokuratury Krajowej w Gdańsku, przeprowadzili trzy skoordynowane uderzenia w zorganizowaną grupę przestępczą z Podlasia. Grupa miała zajmować się produkcją oraz wprowadzaniem do obrotu znacznych ilości narkotyków. Łącznie zatrzymano 19 osób, a zabezpieczone mienie przekroczyło wartość 625 tys. zł.

Donald Trump podpisał ustawę rekryminalizującą produkty z konopi zawierające THC

Historyczny zwrot w amerykańskiej polityce konopnej. Prezydent Donald Trump podpisał ustawę budżetową, która zawiera kontrowersyjne zapisy. W praktyce oznaczają one rekryminalizację konopi w USA. Nowe prawo uderza w tysiące produktów z THC, w tym popularne Delta-8. To radykalne cofnięcie liberalizacji, którą Trump sam wprowadził, podpisując słynną ustawę Farm Bill w 2018 roku. Decyzja zapadła po tygodniach paraliżu rządu. Izba Reprezentantów przyjęła pakiet w środę, głosami 222 do 209.

Publikacja: ręczny system do wykrywania MDMA

Komunikat Instytutu Ekspertyz Sądowych im. Prof. dra Jana Sehna w Krakowie.