Dział poruszający prawne kwestie użytkowania narkotyków. Legalizacja, kary, pytania do adwokata.
ODPOWIEDZ
  • 4024 / 375 / 953
Szczerze mówiąc , miałem na myśli coś w typie zezwolenia, którego nie można nikomu arbitralnie odmówić, ale posiadać i opłacać, chcąc klub palaczy prowadzić, musi.

A jeszcze szerzej - luźno napisałem co uważałbym za sprawiedliwe, a nie co chciałbym żeby faktycznie wprowadzono, tak jak np. chciałbym żeby karano śmiercią to czy tamto, ale nie oddałbym w ręce sądów takich jak nasze władzy szafowania tym wyrokiem. czaisz?Tak samo jak pisząc o pozbawianiu praw rodzicielskich - chodziło mi o wprowadzenie groźby takiego czegoś jako opcji, której można by użyć do przywoływania delikwentów do porządku, wychodząc z założenia, że nikt normalny po kilku ostrzeżeniach nie doszedłby do ostateczności, tj. uruchomienia samej procedury - a jeśli by doszedł, to czy nie świadczyłoby o tym, że jest to w danym przypadku naprawdę tak gruba patologia, że takie działanie jest właściwe?

Klub jest prywatny, ale jeśli skutki tego co się tam robi wykraczają poza prywatność, to sorry, Winnetou.

Poza tym - jak pisałem kilka razy, nie odmawiam nikomu prawa prowadzenia lokalu dla palaczy czy nudystów, natomiast nie zgadzam się na upieranie się kogoś takiego, że prowadzi normalny lokal ogólnodostępny. Nałogowe palenie jest chorobą, jest patologią i pod nurt normalnych zachowań społecznie akceptowanych podpinać się tego nie powinno.
Mądraś/mądryś? Weź coś upichć! - Kuchnia [H]yperreala
Z głębokości uzależnienia swego wołający lub wołającym być chcący pomocnym? - Hyperreal [H]elp
  • 118 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: Jemen »
%-D
  • 4024 / 375 / 953
Rozumiem, że ta emotka przedstawia kogoś zderzonego z lewicowymi ograniczeniami.
Z głębokości uzależnienia swego wołający lub wołającym być chcący pomocnym? - Hyperreal [H]elp
  • 118 / 1 / 0
Jesteś nielogiczny. Lewicujący, chociaż nie zdajesz sobie z tego sprawy. Ponumeruję to może zrozumiesz, ale wątpię. Otóż 1.nikt nie zmusza ludzi, żeby wchodzili do takiego klubu. Nie zaciąga się ich tam siłą i nie mówi wdychajcie dym papierosowy wdychajcie ten dym. 2. Chcesz wprowadzać jakieś ograniczenia, ale sam wiesz, że władza w Polsce to patologia, więc możliwe będą z tego nadużycia, a będą na pewno 3. Czyli jak produkuję np kaloryczne jedzenie to też powinienem płacić jakieś kary na leczenie ludzi uzależnionych od tego żarcia i otyłych tym samym? Po prostu Ty wierzysz w państwową służbę zdrowia, która jest patologią sama w sobie. Więc nie pisz mi sam o patologiach. 4. Wychodzą na zewnątrz skutki? ale co plują i zarażają rakiem płuc? TY jesteś normalny, czy tylko udajesz taką mało chwytliwą osobę? Lewaki chcą żeby ludzie zapinali pasy, bo w razie czego trzeba będzie ich leczyć, za pieniądze ludzi, a tak może nic się nie stanie to można rozkraść,
%-D to jest "emotka" która przedstawia potomka chłopa pańszczyźnianego, zastanów się kto nim jest, lub przeczyraj, bo ktoś napisał wyżej. Jesteś żałosny
Ostatnio zmieniony 12 lutego 2010 przez Jemen, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 4024 / 375 / 953
1. oprócz dzieci.
2. pewnie będą.
3. kaloryczne jedzenie ma jednak inne przeznaczenie niż uzależnianie, w przeciwieństwie do papierosów.
4. zajmują (tysiącami) miejsca w szpitalach ludziom, którzy nie starali się sami o swoją chorobę.

A Ty za to jesteś prawy i rozkoszny.
  • 463 / 6 / 0
@Jemen: sory ze sie wtracam ale co z tego że jest lewicujący? jakby był prawicujący to byś sie nie obrażał?

na temat:
palacze zrozumcie - wy nie odczuwacie tak bardzo smrodu fajek, bo każdy uzależniony od jakiegokolwiek procha nie czuje jego złego zapachu i smaku, tzn czujecie ale słabiej.
stąd też spora część nieporozumienia.
Uwaga! Użytkownik masturbator nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 126 / 2 / 0
Nieprzeczytany post autor: dober »
1. Jeśli dzieci są wprowadzane do zadymionego pubu przez rodziców to moim zdaniem zła decyzja, ale konsekwencje ponoszą za to rodzice a nie ci którzy palą w tym barze... Im niepotrzebny dzieciak obok...
3. Papierosy mają przeznaczenie uzależnienia ? Raczej przeznaczone są między innymi do palenia, jako rozwiązanie zastępujące czasochłonną fajkę. Uzależnienie to raczej jedna z cech palenia tytoniu.
4. Tu wypływa twoja lewicowość, o której pisze Jemen. Racjonujesz miejsca w szpitalu- wynika to pewnie z twoich osobistych poszukiwań sensu sprawiedliwości społecznej. Nie pomyślałeś jednak, że płacę 30% podatku. W moim państwie płaciłbyś 5%, i wszyscy mieliby wyjebane w jaki sposób prowadzą swoje życie

masturbator słuszna uwaga, mimo niechęci wykazuje tolerancje, polecam wszystkim w pewnych granicach. Sam kiedyś lewakowałem, potem pukając się w głowę...
Ostatnio zmieniony 12 lutego 2010 przez dober, łącznie zmieniany 1 raz.
Uwaga! Użytkownik dober nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 118 / 1 / 0
dober mam tu Braci widzę :cool:
  • 4024 / 375 / 953
dober pisze:
1. Jeśli dzieci są wprowadzane do zadymionego pubu przez rodziców to moim zdaniem zła decyzja, ale konsekwencje ponoszą za to rodzice a nie ci którzy palą w tym barze... Im niepotrzebny dzieciak obok...
Proponowałem wcześniej , by do knajp, w których można palić nie wpuszczano osób przed 18 r.ż. (lub by nie można było palić w knajpach dostępnych dla takich osób, zależy z której strony na to patrzeć)
dober pisze:
3. Papierosy mają przeznaczenie uzależnienia ? Raczej przeznaczone są między innymi do palenia, jako rozwiązanie zastępujące czasochłonną fajkę. Uzależnienie to raczej jedna z cech palenia tytoniu.
Wybacz, nie przekonuje mnie. Uważam papierosy za produkt preparowany ewidentnie z myślą o uzależnionych i dla pozyskiwania (uzależniania) kolejnych. No, chyba, że producenci nie zdają sobie sprawy, kto kupuje ich wytwory.
dober pisze:
Racjonujesz miejsca w szpitalu- wynika to pewnie z twoich osobistych poszukiwań sensu sprawiedliwości społecznej.
Nie racjonuję, tylko stwierdzam fakt - miejsc tych jest ileśtam, a kilka tysięcy z nich zajmują osoby, które uległy propagandzie koncernów tytoniowych. O innych kosztach społecznych już nie wspominałem.

Do Twojego państwa chętnie bym się zapisał,czemu nie. Byłoby to niewątpliwie ciekawe doświadczenie.
  • 2497 / 50 / 0
Co do palaczy w szpitalch, to przeciez poni placa, na te swoje miejsca w podatkach + podatek VAT i akcyza od fajek, wiec nalezy im sie jak najbardziej leczenie, bo maaja je wpisane w cene papierosa.
Ja jestem za kompromisem, czyli mamy puby dla palacych i niepalacych(o tym decyduje wlasciciel, bo kto by inny?), do klubu dla palacych nie moga wbijac dzieci do 18rz(z reszta po co mialy by tam przychodzic), a przed wejsciem du pubu jest napis, czy jest dla palacych, czy dla niepalacych, czy ze ma miejsca dla takich i takich. Co jest zlego w takim rozwiazaniu? Jesli nie beda powstawac knajpy dla niepalacych(chociaz juz sa, ale nie sa popularne zbyt(dlaczego?)), to trodno, widac nie ma potrzeby.
Uwaga! Użytkownik świetliste macki kosmicznej jaźni nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Konopie w leczeniu demencji. Naukowcy wskazują dwa związki

Doustna kombinacja oczyszczonego THC i CBD istotnie zmniejsza pobudzenie u seniorów z zaawansowaną demencją – wynika z badania LiBBY zaprezentowanego na konferencji Alzheimer’s Association International Conference w Londynie.

Medyczna marihuana a autyzm — 18 miesięcy obserwacji 130 pacjentów

Brytyjscy badacze prześledzili losy 130 dorosłych osób w spektrum autyzmu leczonych produktami z konopi przez półtora roku. To najdłuższa obserwacja tego typu na świecie. Poprawa w zakresie lęku, snu i jakości życia była wyraźna po miesiącu — i systematycznie topniała przez kolejne siedemnaście. W tym samym czasie mediana dawki THC wzrosła z 20 do 192 mg dziennie.

Rok po częściowej legalizacji w Niemczech: młodzież nie sięga po marihuanę częściej

Federalny Instytut Zdrowia Publicznego przebadał ponad 7 tysięcy Niemców w wieku 12–25 lat rok po wejściu w życie ustawy konopnej. Wśród nastolatek, nastolatków i młodych kobiet nic się nie zmieniło. Jedyny istotny wzrost odnotowano u młodych mężczyzn — ale ten trend trwa nieprzerwanie od 2008 roku, czyli od szesnastu lat przed legalizacją.