Dział dotyczący roślin wykazujących działanie pobudzające, w tym: guarana, herbata, kawa, khat, yerba mate.
Tytoń ma osobny dział → >LINK<
ODPOWIEDZ
  • 15 / / 0
Kwestia tolerancji organizmu wynikłej z "przyzwyczajenia" do danej substancji. Ponadto organizm jest leniwy i jeśli nie potrzebuje się wytężać to nie uaktywnia pewnych sfer, z drugiej strony gdyby ktoś o małym doświadczeniu w użytkowaniu substancji stymulujących usiadł i czytał, to po chwili musiałby wyskoczyć z okna. Weterani, userzy z jakimś stażem mają wyrobione receptorki, niektórzy nawet przesycone, ale jak już zmotywuje się organizm do czegoś, to ten szuka w każdym miejscu pomocy, by było efektywnie.
Ponadto tak jak został nauczony - w danych sytuacjach reaguje na stymulacje :)
Dlatego polecam zwalić kapucyna jak przestanie się odczuwać działanie specyfiku - wtedy nastawi się caly układ bardzo na przyszłe skutki do osiągnięcia - naturalna odwieczna fizjologia :)
When you're not on edge, you're taking up too much space.

~Cisza jak makiem zasiał
  • 119 / 1 / 0
W magicznym ogrodzie oferują guaranę w postaci ekstraktu:
http://www.magicznyogrod.pl/index.php?p ... &Itemid=54
oraz w wersji klasycznej:
http://www.magicznyogrod.pl/index.php?p ... &Itemid=54
Dotychczas poznałem tą zwykłą, otrzymaną w gratisie. Napar wybitnie przypadł mi do gustu, w przeciwieństwie do kawy nie podrażnia żołądka i flaków. Nie wiem, na który wariant się zdecydować, dlatego proszę o poradę doświadczonych. Nie zależy mi na brutalnym kopie, do tego służy czysta kofeina. Oczekuję typowego ożywienia guaranowego. Zastanawia mnie to, że cena ekstraktu nie odbiega znacząco od ceny materiału standardowego.
  • 4 / / 0
Jadłem guaranę olimp, niezależnie od ilości nie czułem by guarana działała. A nastawiony byłem pozytywnie - że będzie działać...
  • 42 / / 0
Guarana dziala, ale na mnie osobiscie jak stosuje ja tylko od czasu do czasu. Jezeli chce w ciagu tzn. 3x dziennie codziennie. To po 2-3dniach mam zryte gardlo (musi mocno podrazniac) do tego robie sie nerwowy i rozdrazniony.
  • 119 / 1 / 0
Guarana wyraźnie pobudza, lecz nie przypomina w działaniu kawy, chociaż główny alkaloid praktycznie ten sam. Czy ktoś próbował tego ekstraktu?
  • 3363 / 360 / 0
Bo guarana to wprawdzie kofeina tylko ze wolniej uwalniana.
  • 119 / 1 / 0
Ośmielam się ponowić pytanie, czy ktoś próbował tego ekstraktu? Jestem ciekaw co, realnie, różni go od zwykłej guarany.
  • 527 / 6 / 0
Ekstrakt z SS działa dłużej niz zwykla guarana i mam po nim więcej pozytywnej energii niz tylko zwyklej energii. Jakoś tak radośniej:) Ale łatwiej z nim przesadzić. Połowa łyżeczki wystarczy.
  • 47 / / 0
Dodam jeszcze, że guarana świetnie się miksuje z orzeszkami cola - przepis jest na MO: miksujemy banana z mlekiem, jedną łyżeczką guarany i jedną orzeszków. Energii i dobrego humoru jest wiecej niż po 2 łyżeczkach guarany
  • 1 / / 0
Fifulec pisze:
Ośmielam się ponowić pytanie, czy ktoś próbował tego ekstraktu? Jestem ciekaw co, realnie, różni go od zwykłej guarany.
Na przykład mnie zdarzyło się wypróbować ekstrakt z guarany o którym wspomniałeś.

Domyślam się, że jedyną różnicą pomiędzy oboma rodzajami guarany oferowanymi w MO jest zawartość kofeiny - ekstrakt zawiera co najmniej 10%, zwykła zaś około 4%. Pomijając sposób otrzymania obu produktów, raczej nie różnią się takimi parametrami jak na przykład rozdrobnienie.

Zatem wybór sprowadza się do rozstrzygnięcia tego, jak bardzo silnego pobudzenia potrzebujesz. Prawdopodobnie Twoje wymagania zaspokoi zwykła wersja guarany, choć na dobrą sprawę jeśli zamówisz ekstrakt, lecz spożyjesz odpowiednio mniejszą jego ilość, powinieneś uzyskać ten sam efekt "ożywienia guaranowego". W końcu wszystko zależy od dawki.
bauwanek67 pisze:
Jadłem guaranę olimp, niezależnie od ilości nie czułem by guarana działała. A nastawiony byłem pozytywnie - że będzie działać...
Ja również liczyłem na to, że guarana poratuje mnie swoimi właściwościami. Niestety zawiodłem się, akurat w momencie kiedy najbardziej potrzebowałem pobudzić swoje szare komórki. Najwyraźniej ja również zaliczam się do grupy pechowców, na których kofeina, w każdej postaci, czy to kawy, czy to guarany, działa usypiająco. Nawet po przekroczeniu bezpiecznej dawki kofeiny wystąpiły u mnie wszystkie objawy przedawkowania oprócz pobudzenia umysłowego.
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Artykuły
Newsy
Rekordowa liczba zgonów po narkotykach w Berlinie. Nie żyje około 300 osób

Zażywanie narkotyków doprowadziło w ubiegłym roku w Berlinie do śmierci około 300 osób; to najwyższa odnotowana dotąd liczba - podała we wtorek agencja dpa, powołując się na dane Visty, berlińskiej organizacji zajmującej się pomocą uzależnionym.

Alarm w całej Polsce! To miał być mak do ciasta ;)

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące partii maku niebieskiego, w której wykryto przekroczenie dopuszczalnego poziomu alkaloidów opium. Jak podkreślono, spożycie produktu może stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumentów. To nie są „zwykłe nasiona” – skażony mak może działać na organizm jak opioidy, wywołując objawy podobne do zatrucia narkotykami.

Nowy sposób rozprowadzania narkotyków w Berlinie. Rodzice muszą być szczególnie ostrożni

Policja w Berlinie wydała ostrzeżenie dotyczące nowego sposobu rozprowadzania narkotyków: kolorowe ulotki z danymi kontaktowymi dealerów wrzucane są bezpośrednio do skrzynek pocztowych razem z saszetką kokainy, haszyszu, ekstazy, marihuany lub innego narkotyku.