Rozkruszam tabletki w mozdzierzu, nastepnie wrzucam do ekspresu do kawy (ciśnieniowego). 30 sekund i mam w szklance rozpuszczona kode, i troche paracetamolu (wiekszosc zostaje w filtrze razem z syfami z otoczki). Roztwor jest taki metny a u gory widac wyraznie oddzielona warste paracetamolu. W sumie mozna juz takie cos zapierdolic, nic by sie nie stalo, ale paracetamolu jest tam jeszcze troche (na oko z 20 - 30% tego co w tabletach). W tym celu wrzucam do srodka 5 tabletek wegla aktywowanego ktory wchlania paracetamol. W wysokiej temperaturze dziala on slabiej (i o to chodzi). Dzieki temu wchlonie wiekszosc pozostalego paracetamolu (wegiel aktywowany stosuje sie jako odtrutke w zatruciu paracetamolem). Natomiast fosforany sa bardzo slabo absorbowane przez wegiel co w polaczeniu z wysoka temperatura roztworu z ekspresu daje dużą oszczędność, a wiadomo ze w antidolu mamy fosforan kodeiny i nie chcemy miec duzych strat. Po 4 minutkach przelewam brązowy juz roztwor przez szmatke. I siup do gardła. Warto dodać że smak z węglem jest dużo lepszy. Paracetamolu jest tam naprawde malo, a i tak praktycznie nic sie nie dostanie do watroby, bo w zoladku mamy wegiel :). Teoretycznie mysle ze moznaby bylo nawet zjesc wegla, a potem polknac tabletki antidolu w calosci, to w zoladku paracetamol by zostal pochloniety przez wegiel. Ale lepiej to odzielic przed spozyciem dla czystego sumienia.
Nie wiem jak bardzo fosforan kodeiny jest wchlaniany przez wegiel, ale na mnie taka miksturka dziala dobrze, wiec chyba straty nie sa duze. A ten sposob jest dobry bo calosc zajmuje ok 10 minut.
Pozdro jol, prosze o wasze opinie. :). Niech sie jeszcze jakis chemik wypowie czy slufogwajakol jest rowniez dobrze pochlaniany przez wegiel aktywowany.
[Kodeina - Wątek Ogólny]
Węgiel aktywny nie jest odtrutką na paracetamol. Odtrutką jest ACETYLCYSTEINUM (ACC). Raz nawet kupiłem opakowanie, bo gryzło mnie sumienie po wypiciu niezbyt dobrze przefiltrowanego antka,
na moje oko twoj sposób jest jednak przekombinowany na siłę. wolę pozostać przy strzykawce 100ml, sznurku i szmatce.
[Kodeina - Wątek Ogólny]
Hurra, diese Welt geht unter
sorry pojebały mi sie wątki poprzednia wypowiedz to do wątku kodeina -ekstrakcja
[Kodeina - Wątek Ogólny]
Taka tabelka
rodzaj zanieczyszczenia podatność na usuwanie
antymon, arsen, bizmut, chrom, cyna wysoka
srebro, rtęć, kobalt, cyrkon dobra
ołów, nikiel, tytan, wanad, żelazo dość dobra
miedź, kadm, cyna, bar, selen, molibden, mangan, wolfram, rad niska
chrom, brom, jod, fluorki wysoka
azotany, fosforany, chlorki, bromki, jodki niska
Oczywiscie jakies tam straty sa, jednak mysle ze nieznaczne. Porobilo mnie rowno ;).
PS. Co do temperatury... to w gruncie rzeczy dzisiaj sprawdzilem... wystarczy nie czekac az sie woda nagrzeje, tylko od razu przekrecic zeby wyciskalo pod cisnieniem... i leci zimna. Co jest dobra opcja bo:
- paracetamol w zimnej wodzie slabo sie rozpuszcza ( a wiec wiecej zostanie na filtrze)
- wegiel lepiej absorbuje substancje w wodzie ok. 10*C. Im wyzsza temp. tym gorzej.
pozdro
ekspres to jakaś bzdurna metoda.
co do węgla, to ciekawa uwaga, można to stosować, kiedy ktoś już x razy filtrował, a tu dalej mętne, wtedy dojebać węgla i spokój.
Ekspres, po to zeby ekspresowo przeprowadzic filtracje ;). Powiem Ci ze byl metny ale i tak duzo paracetamolu sie oddzielilo. Z tym ze woda byla goraca. Nastepnym razem sprobuje z zimna... Paracetamol ciezko sie rozpuszcza w zimnej to mysle ze tez wyjdzie klarowny. Filtracja w ekspresie to 30 sekund. Chodzi o czas, nie wszyscy moga sobie w domu pozwolic na wlozenie do lodowki roztworu itd. W ogole nastepnym razem wloze filtr weglowy do tego metalowego filtra od ekspresu. Wtedy cala ekstrakcja zajmie pol minuty. Miejmy nadzieje ]
no tak nie moge wlozyc r-ru do lodówki ale jak będe wkładał pokruszone tabletki do ekspresu to na bank sie stara nie zapyta po chuja ja to robie :nuts:
Od jutra rzucam.
Czechy luzują prawo konopne. Duży krok naprzód, ale z gwiazdką
Śmierć na zamówienie. Z dostawą na oddział psychiatryczny
Narkofabryka w dawnej stadninie
Funkcjonariusze CBŚP i SG zlikwidowali w województwie śląskim nielegalne laboratorium narkotyków syntetycznych. Podczas realizacji zatrzymano na gorącym uczynku dwóch mężczyzn, a także zabezpieczono ponad 44 kilogramy gotowego narkotyku Alfa-PVP o czarnorynkowej wartości szacowanej na 3,5 mln zł oraz tysiące litrów substancji wykorzystywanych do jego produkcji.
Kofeina naprawia zaburzenia w pracy mózgu wywołane brakiem snu
Gdy po nieprzespanej nocy nie radzimy sobie z zadaniami wymagającymi myślenia, składamy to na karb zmęczenia. Jednak, jak dowiadujemy się z badań przeprowadzonych na Narodowym Uniwersytecie Singapuru, problemem nie jest zmęczenie, a fakt, że brak snu zaburza funkcjonowanie konkretnych obszarów mózgu odpowiedzialnych za kawę. Naukowcy nie zostawili nas jednak samych sobie z tą wiedzą. Stwierdzili bowiem, że kofeina może przywracać prawidłową pracę neuronów.
Ekspert: szkodliwość kawy jest mitem
Kawa, do niedawna uważana za używkę, w świetle najnowszych badań wykazuje liczne korzyści zdrowotne: obniża ryzyko nadciśnienia tętniczego, chorób serca i kamicy nerkowej, wspiera zdrowie wątroby i naczyń, zmniejsza stan zapalny oraz ryzyko zgonu. Warunkiem jest, aby pić ją w sposób regularny i umiarkowany - podkreśla lek. Stanisław Surma.