4-HMC, efedron, metkat. Charakterystyka i metody otrzymywania.
Więcej informacji: Metylokatynon w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 2538 / 215 / 0
Zainwestuj w nowy :) Tego bym już nie używał
  • 69 / 1 / 0
Czarli Czarnuch pisze:
jak bardzo stary moze być ocet ? moj ma z 2 lata i dawno po terminie jest a ostatnie kilka miesiecy byl otwarty (ocet spirytusowy)
O, o - to jest dobre pytanie. Co prawda ja parokrotnie używałam już octu, który stał w kuchni od przynajmniej kilku lat (nawet miał trochę inny zapach niż "nowy" ocet) i żyję, ale ta kwestia mnie od dawna interesuje. Po jakim czasie ocet nie nadaje się już do użycia?
Uwaga! Użytkownik Lesbia jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 108 / 1 / 0
Po jakim czasie ocet nie nadaje się już do użycia?
Ocet z reguły się nie psuje ale powinien być przechowywany w szczelnej butelce, w ciemnym oraz chłodnym miejscu.
  • 8 / 1 / 0
Robiłem właśnie kotka i zrobiłem tak:
-Pse po ekstrakcji 720 mg rozpuscilem w 6 ml zimnej wody,wystrząsnołem i dałem 0,17g czyli niedomiar Kmno4 w stosunku do PSE(0,17 g odpowiada 600 mg pse). Jedyne co było w roztworze to mno2 chyba, po 2 filtracjach roztwor był jak woda(W1 niezabardzo chciał przechodzic przez filtr wiec dodałem wody(A metkat dobrze miesza sie z woda(Źródło wiki)). Na końcu do czystego roztworu dodałem około 1,5 ml octu,potem to odparowałem. Z tego co wiem jony manganu w wiekszych stezeniach przybierają barwy(Było takie doswiadczenie zmiania sie barwy roztworu przez zmiany stopni utlenienia jonów Manganowych). Jedyne co osadzało sie na filtrze było mno4 barwy ciemno brunatnej. W końcowym produkcie powinno być też około 100 mg pse co odpowiado 100 mg sudafedu

Mam pytania co do tego:
- co sądzicie o tej metodzie?
-czy faktycznie brak zabarwienia roztworu świadczy o nikłej zawartości jonów manganowych?
-Myślałem czy by nie dodać odrazu octu(wraz z Kmo4) ale pomyślałem ze mogą powstać octan manganu bądz inne sole rozpuszczalne w wodzie. Czy dobrze pomyślałem?
Uwaga! Użytkownik I_Have_a_question nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 108 / 1 / 0
Na twoim miejscu nie używał bym niedomiaru KMnO4 w stosunku do pefki, bo nieprzeragowana pefka jest zła i brana razem z metkatem mocno przyspiesza bicie serca, do tego suchośc w ustach i kilka innych efktów ubocznych.

Daj 220mg KMnO4 na 720 pefki
I jak robisz bez octu to reakcja zachodzi dużo dużo SZYBCIEJ, a roztwór po przefiltrowaniu powinien byc bezbarwny - powinien byc wyczuwany lekko owocowy zapach zasady metkatynonu. TYLKO NIE MIGDAŁÓW !!!!! Jak czuc zapach migdałów przy metodzie bez octu to znaczy że użyłes za ciepłej wody. Woda powinna byc LODOWATA MOCNO ZIMNA

Robienie z octem wprowadza do roztworu więcej jonów Mn2+(nawet jeśli metkat wyszedł klarowny to i tak są tam obecne jony Manganowe). Teorytycznie jony Manganowe w roztworze wodnym/kwaśnym są bezbarwne(jeśli jest ich więcej to roztwór przybiera barwe bardziej żółtawą)

Reakcja bez octu (nawet z dodaniem octu/kwasku po reakcji) teorytycznie jest troche słabsza (taka bardziej delikatniejsza,subtelniejsza) i krótsza, ale nie pozsotawia po sobie zjazdu, a jeśli juz to zjazd jest minimalny. Robienie metkata metodą bez octu (nawet z dodaniem octu/kwasku po zakończonej reakcji) nadaje sie do podania dożylnego (p.o. lub p.r. działa bardzo słabo, ledwo wyczuwalnie)

Po zakończeniu reakcji (robiąc z octem) powstanie Bezaldehyd - odpowiedzialny za migdałowy zapach, Aldehyd octowy, roztwór wodny metkata, Czarny osad tlenku manganu (IV) MnO2, jony K+ i Mn2+ i chyba jeszcze benzyloamina.
Żaden octan manganu nie powstanie, bo większosc manganu łączy się z tlenem i przechodzi w czarny osad, a reszta zostaje w postacji jonów manganowych.
  • 283 / 2 / 0
whiteplz na jakiej podstawie twierdzisz że reakcja bez octu zachodzi szybciej?
  • 3206 / 176 / 0
dołączam się do pytania, szczególnie, że gdy zakwaszałem roztworu przed reakcją, to kot wychodził chujowy, spidujący, jakby właśnie pefka nie doreagowała do końca.

musisz to jakoś uzasadnić
Uwaga! Użytkownik ItvH2erPPPWR nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 510 / 14 / 0
Może Ameryki nie odkryłem, jednak zauważyłem (kilkukrotna próba), że odcięcie dostępu powietrza do mieszaniny reakcyjnej zauważalnie podnosi wydajność, przy udziale octu.

Rytuał:
360 mg PSE z acataru, bez filtracji masy (o dziwo, łatwiej dzięki temu przefiltrować produkt - tj. drobiny są większe i tym samym szybciej zapychają filtr, jednak nie przeciekają)
ok. 180-190mg KMnO4 (3ml nasyconego roztworu w 20*C)
0,7 ml octu (na 360mg rozpuszczone w ~10ml H2O)

PSE rozpuszczam w wodzie, dodaję ocet. Następnie wytrząsam / mieszam -> lodówka.
Po ok. 15 minutach dodaję nadmanganian i przykrywam kieliszek reakcyjny jakąś cięższą konserwą %-D.

Po mniej więcej 20 min. produkt wydziela intensywny owocowy zapach - jak najszybciej filtruję. (zauważyłem, że z każdą minutą roztwór "kwaśnieje" - zapach owocowy stopniowo zanika, ustępując miejsca intensywnie octowemu, pojawiają się drobne bąbelki na ściankach, a roztwór staje się niemożliwie kwaśny, wręcz żrący - czyżby benzyloamina? I co najistotniejsze - taki kwaśny zostawia zauważalnie mniej osadu MnO2, co raczej pozytywnie na zdrowie nie wpływa ;), druga sprawa, że prawie nie działa)

Podsumowując - roztwór przykryty jest mniej kwaśny, zostawia więcej osadu i ma intensywniejszy zapach. Odsłonięty zaś szybciej stawał się kwaśny, co w dużej mierze było losową sprawą. (Wymiana wszystkich odczynników, wraz z wodą i kieliszkami na nic się zdały).

W przypadku przykrycia, póki co - wszystkie próby się powiodły.

Jest w stanie ktoś to wykluczyć / wyjaśnić / przetestować? ;)
Ostatnio zmieniony 16 kwietnia 2013 przez mrstothet, łącznie zmieniany 1 raz.
Powyższy post jest subiektywnym spostrzeżeniem z doświadczeń sennych usera.
Przed zastosowaniem, skontaktuj się z grabarzem i opłać kwaterę.
...since 2006
  • 108 / 1 / 0
Reakcja w środowisku lekko kwaśnym/ obojętnym zachodzi dużo szybciej. Ocet wprowadza jony Mn2+ i jest katalizatorem - wydłuża reakcje.
Wogóle to sprawdź sobie jak nie wierzysz.
Zrób tym przepisem a sam się przekonasz:
http://talk.hyperreal.info/jona-metoda- ... 1-380.html
  • 8 / 1 / 0
whiteplz pisze:
Reakcja w środowisku lekko kwaśnym/ obojętnym zachodzi dużo szybciej. Ocet wprowadza jony Mn2+ i jest katalizatorem - wydłuża reakcje.
Wogóle to sprawdź sobie jak nie wierzysz.
Zrób tym przepisem a sam się przekonasz:
http://talk.hyperreal.info/jona-metoda- ... 1-380.html
Ocet wprowadza jony mn2+? Z kąd? Ocet tworzy środowisko kwaśne w którym kmno4 redukuje sie do mn2+ co wydaje mi sie bardzo niekorzystnym efektem bo jedyne co po jebaniu takie metkata jedyne co moze klepać to parkinson na starość. Nie lepiej dodać octu po rekacji? W końcu chodzi o to aby otrzymać sól w środowisku kwaśnym aby był trwalszy nasz metkat a dodajac go wczesniej moga powstać jakieś gówna ale moge sie mylic(Jeśli powstaną jakieś gówna to jest też mniej pse ->Wiecej jonów manganu z nieprzeragowanego kmno4).
Uwaga! Użytkownik I_Have_a_question nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Exception when calling VideoApi->videos_get: (500) Reason: Internal Server Error HTTP response headers: HTTPHeaderDict({'Access-Control-Allow-Credentials': 'true', 'Access-Control-Allow-Origin': '*', 'Access-Control-Expose-Headers': 'Retry-After', 'Alt-Svc': 'h3=":443"; ma=2592000', 'Content-Length': '291', 'Content-Type': 'application/problem+json; charset=utf-8', 'Date': 'Thu, 26 Jun 2025 21:26:09 GMT', 'Etag': 'W/"123-TljUAQ8boCPNg67GD97qdEr8r9I"', 'Server': 'nginx', 'Tk': 'N', 'X-Frame-Options': 'DENY', 'X-Powered-By': 'PeerTube', 'X-Ratelimit-Limit': '50', 'X-Ratelimit-Remaining': '49', 'X-Ratelimit-Reset': '1750973120'}) HTTP response body: {"type":"https://docs.joinpeertube.org/api-rest-reference.html#section/Errors/SequelizeConnectionAcquireTimeoutError","detail":"Operation timeout","status":500,"docs":"https://docs.joinpeertube.org/api-rest-reference.html#operation/getVideos","code":"SequelizeConnectionAcquireTimeoutError"}
Artykuły
Newsy
Marynarka wojenna Salwadoru skonfiskowała ponad 6 ton kokainy

Prezydent Salwadoru, Nayib Bukele, ogłosił w piątek przejęcie 6,3 tony kokainy i aresztowanie 17 podejrzanych handlarzy narkotyków podczas czterech „bezprecedensowych” operacji marynarki wojennej kraju na Oceanie Spokojnym.

policjanci zabezpieczyli ponad 100 kg kokainy ukrytej w naczepie ciężarówki

Policjanci z Wałcza przejęli ponad 100 kilogramów narkotyków. Nielegalny towar przemycany był w ładunku, w którym były części samochodowe. W związku ze sprawą zatrzymane zostały dwie osoby. Są już po zarzutach i może grozić im nawet 20 lat pozbawienia wolności.

Cudowne "koktajle" i narkotyki. Nieznane oblicze złotej ery Hollywood

Narkotyki, używki i magiczne koktajle, które miały utrzymać największe gwiazdy ekranu w dobrej kondycji, zdolne pracować na planie przez trzy doby bez przerwy, były w Hollywood na porządku dziennym...