Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 401 / / 0
eso pisze:
Blair0 pisze:
znacie kogos kto przyjmowal przez 6 lat SSRI (sertralina) i odstawil to bez zajebania sie ?
bierzesz 6 lat? jaka dawka obecnie?
Pierwsze półtora roku byłam na 200mg, obecnie jest to 25mg i czułam się "nie za bardzo" w okresie odstawki (trwała 3 tygodnie) więc... wróciłam do tego z powrotem ^_^

Nie żałuję że zaczęłam jeść sertralinę, gdyby nie ona to by mnie tu już nie było, i osobiście nie odczuwałam tych negatywnych skutków co to wielu użytkowników opisuje. Nie wiem może nie wszyscy powinni lądować na SSRI. Ja mma borderline więc jak ulał. Wybieram się do psychiatry za miesiąc to się dowiem czy dalej to mogę jeść czy jakoś próbować odstawić...

Tymczasem - jest jakiś bezpieczny psychodelik dla mnie? Pytanie takie a nie inne, bo doświadczenia z tą grupą substancji u mnie jest praktycznie rzecz biorąc zerowe + wiadomo, sertralina. Jeśli chcecie powiedzieć coś w stylu 'wybieraj ćpanie albo leczenie' to polecam - wybierajcie między wódką w piwem skoro jedno i drugie z umiarem nie zrobi nikomu akuku.
Uwaga! Użytkownik Blair0 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1 / / 0
Witam, to moj pierwszy post tutaj.
Jestem pogrążony w ciężkiej depresji i nerwicy prawdopodobnie z uwagi na dzieciństwo, chce sie wyrwać z poczucia bycia nieszczęśliwym i nie odczuwania szczęścia przez całe życie, psychoterapeuta zalecał leki, i teraz moje pytania:
jak bardzo leki mnie otępią? czy będę w stanie się nauczyć do matury?
czy to prawda, że od leków się tyje?
i czy jeżeli leki antydepresyjne odpadną, jestem w stanie to zastąpić innymi, LEGALNYMI środkami? myślałem o kodeinie, może ona ukoi nerwy
  • 335 / 1 / 0
Biorę Mirtazapinę i Moklobemid. Mirtazapina działa dobrze na sen i uspokajanie myśli, ale przytyłem i łatwo tyję... Co mogę zrobić?
Zycie mnie nauczyło najbardziej jednego. Nie przysięgaj Bogu czegoś czego nie zrealizujesz. Lepiej milcz.
  • 1343 / 18 / 0
zmiana leków, albo siłownia, bieganie, basen.
Jako osoba z niedowaga śmiem twierdzić, że lepiej jest miec za dużo paliwa (czyli zbędnych kg), bo przy zbyt mocnym ćwiczeniu dojdzie do katabolizmu bardziej skutecznego, niż w przypadku niedowagi, gdzie mięśnie same siebie trawią.
Żeby nie było, to moze amitryptylina wzmacniała apetyt, ale dopiero musiałem mianseryne w dawce 120mg przyjebać, żeby zgłodnieć
[...]Śród dymu się schował:
Lecz śród najgęstszych kłębów dymu ileż razy
Widziałem rękę jego
[...]
Wywija, grozi wrogom,trzyma palną świécę,
Biorą go-zginął-o nie-skoczył w dół- do lochów"!
"Dobrze-rzecze Jenerał-nie odda im prochów"!
  • 282 / 2 / 0
Powiedźcie mi czemu mnie sertalina zamula , biorę od 5 tygodni , 10 dni temu wskoczyłem na dawkę 100 mg , wcześniej brałem Paro (5LAT!!!) 3 lata na mnie działało świetnie , miałem dobry humor,szukałem kontaktów ,aktywizował mnie (wbrew opinii największego zamulacza) gadałem dużo , śmiałem się , po prostu świetnie , przestał działać , przeszedłem na sertaline i odkąd biorę , jestem zmulony ,spię po 12 godzin , a czuję się jak bym spał 3 i dzień wcześniej biegał maraton , takie zmęczenie , i w żadnym aspekcie mi nie pomogła , depresje mam nadal, z nikim się nie spotykam , jestem strasznie zmęczony. czy dać jej szansę jeszcze z 2 tygodnie , czy to już tak będzie ? Czy możliwe żę długotrwałe przyjmowanie Paro zjebało mi mózg i już nie ma serotoniny i nie ma co wychwytywać , i ponadto czuję że mam deficyt w układzie nagrody dopaminy. I czy większe dawki 150/200 możę pomogą na tą senność , bo różnica w wychwycie serotoniny między 100 a 200 jest już tylko kilka procent , a daję trochę dopaminy . Wiem serotonina zalewa dopaminę , ale może , sprawi że będe mniej senny i miał większa motywację , bo jak mówie w serotoninie to już prawie nie istotne znaczenie.
  • 1343 / 18 / 0
Możliwe przyczyny:
1. Tolerancja
2. Induktor Enzymatyczny
3. Depresja nie ma nic wspólnego z serotoniną i lepiej by było zmienić lek na przeciwpsychotyczny - moze w dopaminie tkwi problem
4. Wychwyt zwrotny to mechanizm stricte neurologiczny, a organizm przyzwyczaja sie do wiekszej ilosci, wiec przeciwdziała zbyt duzej ilości neuroprzekaźników, zeby nie dopuscic do np. zespołu serotoninowego
Widziałem rękę jego
[...]
  • 282 / 2 / 0
tramadol a można bardziej po polsku punkt 2 i 4 :)
  • 282 / 2 / 0
znaczy 4 rozumiem , Chodzi mi oto czy możliwe , że ja już nie mam w mózgu serotoniny i nie ma co hamować ?:) bo brałem 5 lat paro.

I czy możliwe że po paro Serta zadziała?
I czy można chodź trochę liczyć że , większe dawki serty naprawią mi , mój brak dopaminy czy nie. Nie chodzi oto że będzie czuć dopamine bo wiadomo że to leki SSRI , ale żeby moj rozwalony możg naprawić , moje neuroprzekaźniki dopaminowe. bo czuje że mam straszny deficyt dopaminy. A wiadomo że serotonina hamuje , no ale wkońcu coś tam wychwyca dopy
  • 1343 / 18 / 0
http://14lo.pl/induktory-enzymatyczne/
Pierwszy wynik w duckduckgo, nie chce mi sie dawac link w którym samo sie wpisuje w wyszukiwarke
benzowiec84 pisze:
znaczy 4 rozumiem , Chodzi mi oto czy możliwe , że ja już nie mam w mózgu serotoniny i nie ma co hamować ?:) bo brałem 5 lat paro.
Napewno jest roztrój, jezeli chodzi o neuroprzekaźniki i ich działanie
benzowiec84 pisze:
I czy możliwe że po paro Serta zadziała?
Jest mozliwe, ze jeden po 50mg dostanie lęków i zespołu serotoninowego, a jest mozliwe ze 500mg serty na raz mi nie pomogło
benzowiec84 pisze:
I czy można chodź trochę liczyć że , większe dawki serty naprawią mi , mój brak dopaminy czy nie. Nie chodzi oto że będzie czuć dopamine bo wiadomo że to leki SSRI , ale żeby moj rozwalony możg naprawić , moje neuroprzekaźniki dopaminowe. bo czuje że mam straszny deficyt dopaminy. A wiadomo że serotonina hamuje , no ale wkońcu coś tam wychwyca dopy
Owszem, mowimy o bloku 5HT-2C i 5HT-6. Spytaj sie w aptece czy na te receptory dzialaja, ewent. sprawdz w necie - ich blok powoduje uwolnienie dopaminy i noradrenaliny, ale kiedys sie ta musi skonczyc, bo przeciez ja wypuszczasz
Spytaj sie lekarza najlepiej, bo żargonowo neuroleptyki zwiekszaja ilosc dopaminy, ale tez przez uwalnianie, kiedys zas sie skonczy i tyle zostanie. Chyba ze organizm sam zacznie produkowac taka. Moze to ich w malej dawce potrzebujesz
Widziałem rękę jego
[...]
  • 282 / 2 / 0
tramadol , a co sądzisz o brania baclofenu - w niskich dawkach jako antydepresant , bo ci powiem, że jak brałem go rekreacyjnie, to aktywizował mnie jak cholera , Zaraz dzwoniłem do znajomych, czy mogę wpaść pogadać,szukałem kontaktów rozmów , chciało mi się żyć , czułem się nieśmiertelny i mega pewny siebie i strasznie szczęśliwi, a przy tym ogarnięty i nie zamulony(dawki już od 75), gadałem non stop , kurde po prostu super , taki stan kiedyś miałem jak brałem pierwszy raz SSRI . baclofen działa na gaba-b - na ten receptor co alkohol , alkoholicy - na przykład biorą go cały czas w innych krajach i chyba u nas też to dojdzie - jako lek dla alkoholików , biorą, bo dzięki temu pomagą im to wytrzymać w trzeźwośći. TO skoro tak, to czemu go by nie brać jako antydepresant w niskich dawkach 20-50mg doba. Co o tym sądzisz? skoro tak świetnie na mnie działał . No i podobno uwalnia też dopaminę??
Może mój problem w gaba , w dopaminie też na 100% to jestem pewien , ale po baclofenie to nic mi nie brakowało, stan antydepresyjny w 100%

Czekam na twoją opinie , bo dostaje go bez recki także nie ma problemu.
ODPOWIEDZ
Newsy
Depenalizacja marihuany w Polsce już wkrótce? „Projekt jest już gotowy”

Czy jeszcze w tym roku w Polsce marihuana zostanie zdepenalizowana? Jak dowiedział się reporter RMF FM, poselski projekt ustawy jest już gotowy. Teraz jego autorzy szukają poparcia w innych klubach parlamentarnych.

77-letnia cudzoziemka oskarżona o produkcję narkotyków

Prokuratura Okręgowa w Jeleniej Górze skierowała do sądu akt oskarżenia przeciwko 77-letniej obywatelce Rosji, która miała na swojej posesji uprawiać konopie indyjskie i wytwarzać z nich narkotyki. Na poddaszu jej domu znaleziono 19,5 kg suszu i 197 sadzonek ziela konopi.

Budowali z kostki brukowej... schowek na amfetaminę. Policjanci zatrzymali 27-latka z narkotykami

W niedzielę, 13 lipca br., gostynińscy policjanci zatrzymali 27-letniego mieszkańca powiatu gostynińskiego, który posiadał przy sobie amfetaminę. Narkotyki odnaleziono w prowizorycznej budowli z kostki brukowej. Za popełnione przestępstwo grozi mu kara do 3 lat pozbawienia wolności.