Substancje wykazujące działanie prokognitywne.
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 545 / / 0
Nieprzeczytany post autor: nicze »
kodeX pisze:
''Preparat stosuje się również w nieprawidłowej budowie krwinek czerwonych - czerwone krwinki przybierają kształt półksiężyca (sickle cell) a jednocześnie tracą elastyczność, a tym samym zdolność przepływu przez włosowate naczynia krwionośne, co daje objawy anemii."
pierwsze raz slysze aby takie cos mialo miejsce . Przeczytalem mnostwo zrodel w moim skrupulatnym zyciu i nigdy sie na takie zdziwo nie natknolem , zatem podejrzewam ze ten cytat pochodzi z jakiegos forum od niekompetentnego uzytkownika ktory cos pomieszal . Nieprawidlowa budowa krwinek jest zasadniczo objawem i przyczyna samej anemii stad wynik twoich badan , moj znajomy ma tak samo a nie przyjmuje nootropilu . Jezeli nie masz nawet takiej wzmianki w ulotce ,zapewniam ze ten cytat to totalna bzdura ; )
Widac przeczytales za malo zrodel w swoim "skrupulatnym zyciu". Twoja wypowiedz Ciebie stawia w swietle niekompetentnego uzytkownika, jednak nie takiego, ktory cos pomieszal, ale takiego, ktorego przepelnia ignorancja i pycha.

gynoid - zgadza sie, badania z ostatnich lat wskazuja na to, ze piracetam ma pozytywne dzialanie na czerwone krwinki - m.in. zwieksza ich zdolnosci do "deformacji", a tym samym do swobodniejszego pokonywania swiatla naczyn krwionosnych.

Cochrane Database Syst Rev. 2007 Oct 17;(4)]http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17943791[/url]

Acta Pol Pharm. 2005 Sep-Oct;62(5):405-9. Piracetam--an old drug with novel properties?
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16459490

Wystarczylo 5 minut, aby znalesc informacje na ten temat.
– Czyż życie nie rozczarowuje? – Tak.
  • 304 / / 0
Magnez uczestniczy w przekazywaniu sygnałów w układzie nerwowym,wapń nie na darmo jest on dodawany do tych wszystkich legalnych pillsow a praktycznie kazdy cierpi na jego niedobór
Chyba już nic nie wiem. nie ma nas a co ?
jestem tu gdzie jestem!
  • 16 / / 0
Nieprzeczytany post autor: bezyoyo91 »
Tak troszkę odbiegając od wątku jakie są wrażenia chlorowodoru pseudoefedryny podłączonej z piracetamem ?? Złapałem grypę zrobiłem sobie przerwę od memotropilu bo biore IBUPROM,zatoki i inne gówniane leki na tam (okolo 5-7 tabletek na dobę 150-210mg pseudo efedryny). a mam dużo nauki i cięzko mi się jedzie bez Piracetamu, Bardzo jedzie taki mix po zdrowiu samopoczuciu etc.????
proszę o sesowne wypowiedzi
POZDRO
Uwaga! Użytkownik bezyoyo91 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 909 / 19 / 0
Nieprzeczytany post autor: gynoid »
kodeX pisze:
pierwsze raz slysze aby takie cos mialo miejsce . Przeczytalem mnostwo zrodel w moim skrupulatnym zyciu i nigdy sie na takie zdziwo nie natknolem , zatem podejrzewam ze ten cytat pochodzi z jakiegos forum od niekompetentnego uzytkownika ktory cos pomieszal . Nieprawidlowa budowa krwinek jest zasadniczo objawem i przyczyna samej anemii
Po pierwsze - to nie forum, a opis leku na stronie jednej z aptek internetowych.
Po drugie - deformacja krwinek ma miejsce przy anemii sierpowatej.
Poza tym pisałam, że wcześniej erytrocytów było mało, ale miały normalny kształt i rozmiar, więc w moim przypadku nie jest to anemia sierpowata.
nicze pisze:
zgadza sie, badania z ostatnich lat wskazuja na to, ze piracetam ma pozytywne dzialanie na czerwone krwinki - m.in. zwieksza ich zdolnosci do "deformacji", a tym samym do swobodniejszego pokonywania swiatla naczyn krwionosnych.
Dzięki.
Tylko tu właśnie pojawia się problem - przy anemii sierpowatej odkształcanie erytrocytów miałoby sens, ale przy zwykłej anemii już chyba nie bardzo.

kodeX, patrz:
Widac przeczytales za malo zrodel w swoim "skrupulatnym zyciu". Twoja wypowiedz Ciebie stawia w swietle niekompetentnego uzytkownika, jednak nie takiego, ktory cos pomieszal, ale takiego, ktorego przepelnia ignorancja i pycha.
nicze tylko wytknął Ci, że opierasz się na życiowym doświadczeniu i przeczytanych źródłach, których w ogóle nie podałeś - brak argumentów - wiesz, to jakbyś chciał udowodnić zbrodnię, nie mając dowodów ;)

I zobacz, to, że jest tu administratorem na nic się nie przydało - po kłótni z Tobą dostał bana :-D (???)
"czasem lepiej odejść od zmysłów, by nie zwariować"
  • 462 / 26 / 0
Nieprzeczytany post autor: humite »
Jednak nie mam co sprawdzać swoich teorii empirycznie, za dużo substancji nootropowych szkodzi równoważnie co inne neurotoksyny ;)
  • 1285 / 31 / 0
Nieprzeczytany post autor: ksionc »
humite pisze:
Jednak nie mam co sprawdzać swoich teorii empirycznie, za dużo substancji nootropowych szkodzi równoważnie co inne neurotoksyny ;)
czyli uważasz ze taki piracetam jest szkodliwy?
Uwaga! Użytkownik ksionc jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 462 / 26 / 0
Nieprzeczytany post autor: humite »
To był komentarz do kilku poprzednich postów ;)
Ja czekam na ten preparat o którym pisałem, do tego dodać chcępiracetan z choliną. Dam znać o efektach.
  • 207 / 13 / 0
Nieprzeczytany post autor: kodeX »
wybacz ja juz nie mam sily zeby TObie to wytlumaczyc ; )
gynoid:
Po pierwsze - to nie forum, a opis leku na stronie jednej z aptek internetowych.
Po drugie - deformacja krwinek ma miejsce przy anemii sierpowatej.
Poza tym pisałam, że wcześniej erytrocytów było mało, ale miały normalny kształt i rozmiar, więc w moim przypadku nie jest to anemia sierpowata.
hehe wyliczasz mi jakbym mial to wszystko wiedzec ; ) naprawde nie znam sie zbytnio na anemii ,tylko podstawy , chcialbym Tobie pomoc , malo erytrocytow hm vit. b12 iniekcje i kwas foliowy , o anemii zamknijmy temat juz ok ? . Niech dalej rozkwita tu temat o lekach nootropicum .
kodeX:
Piracetam wlasciwie nie zwieksza swiatla ,tylko zmniejsza lepkosc krwi w naczyniach krwionosnych mozgu,

Na stroni jednej z aptek internetowych znalazłam taką informację na temat nootropilu - "Preparat stosuje się również w nieprawidłowej budowie krwinek czerwonych - czerwone krwinki przybierają kształt półksiężyca (sickle cell) a jednocześnie tracą elastyczność, a tym samym zdolność przepływu przez włosowate naczynia krwionośne, co daje objawy anemii." Mam anemię, więc co jakiś czas mam wykonywane badania krwi, ale dopiero po kuracji nootropilem stwierdzono u mnie nieprawidłową budowę krwinek - więc coś tu jest nie tak.
Czyli przypuszczasz ze piracetam mogl spowodowac sickle cell'e ?
Ostatnio zmieniony 14 grudnia 2008 przez kodeX, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 909 / 19 / 0
Nieprzeczytany post autor: gynoid »
kodeX pisze:
hehe wyliczasz mi jakbym mial to wszystko wiedzec ; ) naprawde nie znam sie zbytnio na anemii ,tylko podstawy , chcialbym Tobie pomoc , malo erytrocytow hm vit. b12 iniekcje i kwas foliowy , o anemii zamknijmy temat juz ok ? . Niech dalej rozkwita tu temat o lekach nootropicum .
Zadałam pytanie ogólnie, na forum, a nie Tobie, więc nie musiałeś odpowiadać. Co by było, jakby każdy czytający ten temat odpowiedział na to pytanie, bez względu na to, czy ma na ten temat pojęcie czy nie? 20 stron z odpowiedziami "nie wiem, nie znam się na tym"?
Poza tym nie pytałam o anemię (wiem, jak ją "zaleczyć"), tylko o działanie piracetamu na krwinki. Myślę, że jest to ważne, chociażby z tego względu, że moja krew jest teraz naprawdę "dziwna" i czeka mnie pobieranie szpiku kostnego. Jak wiesz, jest to dość nieprzyjemne i wolałabym tego uniknąć, reszta ludzi pewnie też.
Czyli przypuszczasz ze piracetam mogl spowodowac sickle cell'e ?
Tak.

humite nie rozumiem takiego postępowania. To lek, a nie dopalacz - ma nam pomóc powrócić do stanu przed zniszczeniem mózgu, a nie tworzyć superczłowieka. Poza tym możesz się przez takie bezzasadne stosowanie uszkodzić. Jak to mówią - "wyżej dupy nie podskoczysz", a nawet jeśli - to bez odpowiednich ćwiczeń zwichniesz sobie stawy biodrowe ;)
"czasem lepiej odejść od zmysłów, by nie zwariować"
  • 212 / 3 / 0
Nieprzeczytany post autor: Gecko »
1200 mg rano i 600 wieczorem. Da coś taka dieta? Ważę 65 kilogramów.
Bo mam tylko paczkę memotropilu, a musi mi ona starczyć na conajmniej półtora miesiąca. Dopiero wtedy dostanę następne opakowanie (1200 mg, 60 szt). Szykuję się do matury.
Uwaga! Użytkownik Gecko jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Marihuana a ciąża i płodność – badacze z UM Wrocław: „Nie ma bezpiecznej dawki”

Normalizacja marihuany w debacie publicznej idzie w parze z rosnącym przekonaniem, że to „naturalna” i mniej inwazyjna alternatywa dla farmakoterapii. Jednak najnowszy przegląd 64 badań przeprowadzony przez naukowców z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu pokazuje, że THC nie jest obojętne dla układu rozrodczego ani dla rozwijającego się płodu. Eksperci wskazują, że kannabinoidy wpływają na centralne mechanizmy płodności, a skutki ich działania mogą być długofalowe – także dla przyszłych pokoleń.

Sandomierz: Mężczyźnie grozi 10 lat więzienia za 60g liści konopi?

Policjanci z Sandomierza zatrzymali 42-latka, u którego znaleźli amfetaminę i marihuanę. Prawdziwe „znalezisko” czekało jednak w ogrodzie. W krzewie tui policja odkryła 60 gramów suszu. Sprawa jest poważna, mężczyźnie grozi 10 lat. Jest tylko jeden problem: zdjęcie policyjne pokazuje coś, co bardziej przypomina liście lub herbatę konopną niż marihuanę.

Grzyby halucynogenne zdumiały wszystkich. Są dziwniejsze niż myślimy

Psylocybina - substancja odpowiadająca za "magiczne" działanie niektórych grzybów - wyewoluowała niezależnie co najmniej dwa razy. Do takiego wniosku doszli naukowcy z Niemiec i Austrii, którzy opisali zaskakujące różnice biochemiczne między dwoma rodzajami grzybów wytwarzających ten sam związek.