kodeX pisze:pierwsze raz slysze aby takie cos mialo miejsce . Przeczytalem mnostwo zrodel w moim skrupulatnym zyciu i nigdy sie na takie zdziwo nie natknolem , zatem podejrzewam ze ten cytat pochodzi z jakiegos forum od niekompetentnego uzytkownika ktory cos pomieszal . Nieprawidlowa budowa krwinek jest zasadniczo objawem i przyczyna samej anemii stad wynik twoich badan , moj znajomy ma tak samo a nie przyjmuje nootropilu . Jezeli nie masz nawet takiej wzmianki w ulotce ,zapewniam ze ten cytat to totalna bzdura ; )''Preparat stosuje się również w nieprawidłowej budowie krwinek czerwonych - czerwone krwinki przybierają kształt półksiężyca (sickle cell) a jednocześnie tracą elastyczność, a tym samym zdolność przepływu przez włosowate naczynia krwionośne, co daje objawy anemii."
gynoid - zgadza sie, badania z ostatnich lat wskazuja na to, ze piracetam ma pozytywne dzialanie na czerwone krwinki - m.in. zwieksza ich zdolnosci do "deformacji", a tym samym do swobodniejszego pokonywania swiatla naczyn krwionosnych.
Cochrane Database Syst Rev. 2007 Oct 17;(4)]http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17943791[/url]
Acta Pol Pharm. 2005 Sep-Oct;62(5):405-9. Piracetam--an old drug with novel properties?
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16459490
Wystarczylo 5 minut, aby znalesc informacje na ten temat.
jestem tu gdzie jestem!
proszę o sesowne wypowiedzi
POZDRO
kodeX pisze: pierwsze raz slysze aby takie cos mialo miejsce . Przeczytalem mnostwo zrodel w moim skrupulatnym zyciu i nigdy sie na takie zdziwo nie natknolem , zatem podejrzewam ze ten cytat pochodzi z jakiegos forum od niekompetentnego uzytkownika ktory cos pomieszal . Nieprawidlowa budowa krwinek jest zasadniczo objawem i przyczyna samej anemii
Po drugie - deformacja krwinek ma miejsce przy anemii sierpowatej.
Poza tym pisałam, że wcześniej erytrocytów było mało, ale miały normalny kształt i rozmiar, więc w moim przypadku nie jest to anemia sierpowata.
nicze pisze: zgadza sie, badania z ostatnich lat wskazuja na to, ze piracetam ma pozytywne dzialanie na czerwone krwinki - m.in. zwieksza ich zdolnosci do "deformacji", a tym samym do swobodniejszego pokonywania swiatla naczyn krwionosnych.
Tylko tu właśnie pojawia się problem - przy anemii sierpowatej odkształcanie erytrocytów miałoby sens, ale przy zwykłej anemii już chyba nie bardzo.
kodeX, patrz:
Widac przeczytales za malo zrodel w swoim "skrupulatnym zyciu". Twoja wypowiedz Ciebie stawia w swietle niekompetentnego uzytkownika, jednak nie takiego, ktory cos pomieszal, ale takiego, ktorego przepelnia ignorancja i pycha.
I zobacz, to, że jest tu administratorem na nic się nie przydało - po kłótni z Tobą dostał bana :-D (???)
humite pisze: Jednak nie mam co sprawdzać swoich teorii empirycznie, za dużo substancji nootropowych szkodzi równoważnie co inne neurotoksyny ;)
Ja czekam na ten preparat o którym pisałem, do tego dodać chcępiracetan z choliną. Dam znać o efektach.
gynoid:
Po pierwsze - to nie forum, a opis leku na stronie jednej z aptek internetowych.
Po drugie - deformacja krwinek ma miejsce przy anemii sierpowatej.
Poza tym pisałam, że wcześniej erytrocytów było mało, ale miały normalny kształt i rozmiar, więc w moim przypadku nie jest to anemia sierpowata.
kodeX:
Piracetam wlasciwie nie zwieksza swiatla ,tylko zmniejsza lepkosc krwi w naczyniach krwionosnych mozgu,
Na stroni jednej z aptek internetowych znalazłam taką informację na temat nootropilu - "Preparat stosuje się również w nieprawidłowej budowie krwinek czerwonych - czerwone krwinki przybierają kształt półksiężyca (sickle cell) a jednocześnie tracą elastyczność, a tym samym zdolność przepływu przez włosowate naczynia krwionośne, co daje objawy anemii." Mam anemię, więc co jakiś czas mam wykonywane badania krwi, ale dopiero po kuracji nootropilem stwierdzono u mnie nieprawidłową budowę krwinek - więc coś tu jest nie tak.
kodeX pisze: hehe wyliczasz mi jakbym mial to wszystko wiedzec ; ) naprawde nie znam sie zbytnio na anemii ,tylko podstawy , chcialbym Tobie pomoc , malo erytrocytow hm vit. b12 iniekcje i kwas foliowy , o anemii zamknijmy temat juz ok ? . Niech dalej rozkwita tu temat o lekach nootropicum .
Poza tym nie pytałam o anemię (wiem, jak ją "zaleczyć"), tylko o działanie piracetamu na krwinki. Myślę, że jest to ważne, chociażby z tego względu, że moja krew jest teraz naprawdę "dziwna" i czeka mnie pobieranie szpiku kostnego. Jak wiesz, jest to dość nieprzyjemne i wolałabym tego uniknąć, reszta ludzi pewnie też.
Czyli przypuszczasz ze piracetam mogl spowodowac sickle cell'e ?
humite nie rozumiem takiego postępowania. To lek, a nie dopalacz - ma nam pomóc powrócić do stanu przed zniszczeniem mózgu, a nie tworzyć superczłowieka. Poza tym możesz się przez takie bezzasadne stosowanie uszkodzić. Jak to mówią - "wyżej dupy nie podskoczysz", a nawet jeśli - to bez odpowiednich ćwiczeń zwichniesz sobie stawy biodrowe ;)
Bo mam tylko paczkę memotropilu, a musi mi ona starczyć na conajmniej półtora miesiąca. Dopiero wtedy dostanę następne opakowanie (1200 mg, 60 szt). Szykuję się do matury.
Historyczna zmiana w globalnej polityce narkotykowej
Magiczne grzybki działają na mózg dłużej. Odkrycie pomoże w leczeniu depresji
Pacjenci szukają ulgi w bólu. Jak zmienia się podejście do medycznej marihuany w Polsce
Marihuana a ciąża i płodność – badacze z UM Wrocław: „Nie ma bezpiecznej dawki”
Normalizacja marihuany w debacie publicznej idzie w parze z rosnącym przekonaniem, że to „naturalna” i mniej inwazyjna alternatywa dla farmakoterapii. Jednak najnowszy przegląd 64 badań przeprowadzony przez naukowców z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu pokazuje, że THC nie jest obojętne dla układu rozrodczego ani dla rozwijającego się płodu. Eksperci wskazują, że kannabinoidy wpływają na centralne mechanizmy płodności, a skutki ich działania mogą być długofalowe – także dla przyszłych pokoleń.
Sandomierz: Mężczyźnie grozi 10 lat więzienia za 60g liści konopi?
Policjanci z Sandomierza zatrzymali 42-latka, u którego znaleźli amfetaminę i marihuanę. Prawdziwe „znalezisko” czekało jednak w ogrodzie. W krzewie tui policja odkryła 60 gramów suszu. Sprawa jest poważna, mężczyźnie grozi 10 lat. Jest tylko jeden problem: zdjęcie policyjne pokazuje coś, co bardziej przypomina liście lub herbatę konopną niż marihuanę.
Grzyby halucynogenne zdumiały wszystkich. Są dziwniejsze niż myślimy
Psylocybina - substancja odpowiadająca za "magiczne" działanie niektórych grzybów - wyewoluowała niezależnie co najmniej dwa razy. Do takiego wniosku doszli naukowcy z Niemiec i Austrii, którzy opisali zaskakujące różnice biochemiczne między dwoma rodzajami grzybów wytwarzających ten sam związek.