Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 3955 / 147 / 0
przynajmniej 14 dni od odstawienia leku trzeba liczyc.
  • 1343 / 18 / 0
co zrobić na sri-owym głodzie, kiedy 500mg sertraliny nie urabia?
[...]Śród dymu się schował:
Lecz śród najgęstszych kłębów dymu ileż razy
Widziałem rękę jego
[...]
Wywija, grozi wrogom,trzyma palną świécę,
Biorą go-zginął-o nie-skoczył w dół- do lochów"!
"Dobrze-rzecze Jenerał-nie odda im prochów"!
  • 1141 / 9 / 0
Dietę masz? Może już niema z czego robić serotoniny, z pustego i Salomon nie naleje.
Dawkę bierzesz kosmiczną i musi ssać tryptofan jak pojebana.
  • 1343 / 18 / 0
Dieta bogata w tryptofan i tyrozyne. I omega-3
[...]Śród dymu się schował:
Lecz śród najgęstszych kłębów dymu ileż razy
Widziałem rękę jego
[...]
Wywija, grozi wrogom,trzyma palną świécę,
Biorą go-zginął-o nie-skoczył w dół- do lochów"!
"Dobrze-rzecze Jenerał-nie odda im prochów"!
  • 992 / 25 / 0
@Adamalan
Sprawa z tymi badaniami jest nieco bardziej skomplikowana. We wszystkich są opatentowane ekstrakty i sam bóg wie, na ile hiperycyn są standaryzowane, w końcu to hiperycyna i podobne jej związki, działają na organizm. Najpierw należy znaleźć produkt, który jest standaryzowany na zawartość hiperycyny i hiperforiny, żeby móc odtworzyć efekty badań. Niestety nalewki nie są standaryzowane.

Ziele dziurawca według standardów powinno mieć nie mniej niż 0,08% hiperycyn (w przeliczeniu na hiperycynę).

Zakładając średnią z twoich wyliczeń, że mam 44g ekstraktu w intrakcie i z tego co na stronach oferujących podana jest proporcja 1:1 - 1 część surowca wytrawiona jest 1 częścią alkoholu, czyli
44g surowca, wytrawione jest 44g alkoholu.

Co daje nam:
44g surowca - 100ml intraktu dziurawcowego

Z ulotkowych dawek:
2.2g surowca - 5 ml intraktu (jednorazowa dawka)

2.2g surowca * 0.08% = 0,00176g = 1,76mg hiperycyn w przeliczeniu na hiperycynę, zakłądając, że surowiec z którego wytrawiali spełnia normy WHO.

Czyli w 5ml aptecznego intraktu mamy 1,76mg hiperycyny.

Teraz należałoby z badań obliczyć ile oni tam w tych ekstraktach używali.

Ekstrakt WS 5570 to 3-6% hiperforiny i 0.12-0.28% hiperycyny. Hiperforiny nie znamy ile jest w surowcu, więc przyjmujemy tylko hiperycynę.

Ekstrakt ma średnio 0.2% hiperycyny, a ekstraktu używali w 300mg i 600mg, czyli kolejno: 0.6mg oraz 1.2mg.

Z wyliczeń wynika, że 5ml intraktu pokryw z nadwyżką te dawki.

Zachęcam do rozwinięcia tematu.

Pozdrawiam
  • 66 / 1 / 0
Przypominam o unikaniu słońca i solarium na dziurawcu, żeby ktoś nie przeklinał mnie za podsunięcie pomysłu. Mocny filtr UV do tego.

@Wildzen
Dzięki za analizę. Póki co testuję nalewkę, spodziewam się że powtarzalność partii jest dobra.
Przede wszystkim bałem się zmarnować hajs i czas na dawki placebo. Głównym problemem jest fototoksyczność. Mało jest o skutkach ubocznych.
  • 66 / 1 / 0
Przypominam o unikaniu słońca i solarium na dziurawcu, żeby ktoś nie przeklinał mnie za podsunięcie pomysłu. Mocny filtr UV do tego.

@Wildzen
Dzięki za analizę. Póki co testuję nalewkę, spodziewam się że powtarzalność partii jest dobra.
Przede wszystkim bałem się zmarnować hajs i czas na dawki placebo. Głównym problemem jest fototoksyczność. Mało jest o skutkach ubocznych.

Jeszcze jedną ciekawą rzeczą na którą się ostatnio natknąłem jest mikrodawkowanie LSD.
Na konkretne badania się nie natknąłem ale za to jest parę doniesień o osobach które stosowały dawki nie powodujące efektów psychodelicznych jako wspomaganie. Nie będę podawać linków, kto ciekaw w duckduckgo sobie znajdzie.
Tu jeden ciekawy referat: http://serendip.brynmawr.edu/bb/neuro/n ... kson3.html
Prędzej czy później pewnie spróbuję, ale tu problemem będzie dostępność. Myślę, że z ceną dałoby się nieźle zjechać przy dobrym źródle.

Obecnie sprawdzam na sobie dziurawca.
W swojej kolejce mam jeszcze trzy rzeczy do sprawdzenia na sobie, ale jeszcze nie ogarnąłem dobrych źródeł.
  • 66 / 1 / 0
Przejechałem prawie 3 tygodnie na wyciągu spirytusowym z dziurawca.
Na ten czas b-complex, jakieś tam wit. i minerały, trochę etylofenidatu.
Nie miałem ochoty na EPH.

Subiektywna opinia:
Chyba osłabia działanie EPH. Nie chciałem iść w stronę zwiększania dawek, więc praktycznie odpuściłem go sobie. Wszelkie lęki i nieco chwiejne fazy osłabły, powiedziałbym do zera. Normalnie bez EPH mam na ogół słaby nastrój i niepokój. A tutaj ani tego ani tego. Mniej się denerwowałem. Coś jak Big Lebowski mode. Taki feel lekkiego zadowolenia i luzu cokolwiek się dzieje. Jednak ogólnie ciężej było mi się wkręcić w różne rzeczy. Odpuściłem bo chyba nawet za bardzo rozleniwia. Dwa, że nie chciało mi się iść do apteki :blush: , w której po pierwsze to mają, po drugie mają w dobrej cenie.
Minął już ponad tydzień od zaprzestania kuracji.
Nie mam przebarwień skóry, bo unikałem słońca + filtry UV.

Równie subiektywny werdykt:
Poprawia nastrój, rozleniwia(może nawet za bardzo), zwiększa poziom spokoju.
Pewnie dobre na urlop od pracy i stimów albo zwolnienie biegu.
  • 335 / 1 / 0
W ulotce mirtrazyny jest:
''Należy zachować ostrożność u osób:
· równolegle stosujących leki, wpływające na przekaźnictwo serotoninergiczne (np. tryptany, selektywne inhibitory MAO jak moklobemid''

Jak rozumiem lepiej nie brać Mirtrazyny i Moklobemidu na raz?
Zycie mnie nauczyło najbardziej jednego. Nie przysięgaj Bogu czegoś czego nie zrealizujesz. Lepiej milcz.
  • 3955 / 147 / 0
zachowac ostroznosc, znaczy zachowac ostroznosc.

inaczej bylo by napisane "nie zaleca sie..."
niedojebanie genetyczne
ODPOWIEDZ
Newsy
Farmaceuta skazany na 2 lata więzienia za nieumyślne doprowadzenie do śmierci

Sąd Najwyższy rozpatrywał niedawno wniosek o kasację wyroku, jaki wydano w sprawie farmaceuty, który miał nieumyślnie doprowadzić do śmierci kobiety. Z akt sprawy wynika, że wsypał zmarłej narkotyk do napoju, co doprowadziło do jej śmierci. Farmaceutę skazano na 2 lata pozbawienia wolności.

„Adwokat od trumien na kółkach” i jego żona z zarzutami w sprawie narkotyków

Znany łódzki prawnik, nazwany przez media „adwokatem od trumien na kółkach”, ponownie ma problemy z prawem. Paweł K. został w kwietniu, nieprawomocnie, skazany przez sąd w Olsztynie za spowodowanie śmiertelnego wypadku na drodze z Jezioran do Barczewa. W wypadku zginęły dwie kobiety.

Dopalacze rozsyłali paczkomatami. Handlowali narkotykiem "zombie"

Patent na "bezpieczną" dystrybucję środków psychotropowych opracowała ukraińsko-polsko-białoruska grupa przestępcza. Mężczyźni magazynowali, sortowali, a następnie rozsyłali do paczkomatów środki psychotropowe. W ramach śledztwa nadzorowanego przez Prokuraturę Rejonową w Pruszczu Gdańskim zatrzymano 8 mężczyzn i zabezpieczono flakkę o wartości miliona złotych.