Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 2643 / 556 / 0
Najpierw należy celować w 300mg, ja bym zalecał dwa miesiące na tej dawce przed zwiększaniem. I nie trzeba od razu na 600 przeskakiwać, można brać 450.
Rzecz polega na tym, iż przy 300mg moklo działa głównie jako inhibitor MAO-A, a przy 600mg stosunek inhibicji MAO-A i MAO-B zaczyna się równoważyć.
Wynika z tego m.in., że dawka 300mg może działać bardziej "serotoninowo".

@elcamino 2 tygodnie? To nawet się nie zdążyło ustabilizować...
Istotnym faktem jest też, że okres półtrwania moklobemidu wydłuża się przy regularnym stosowaniu.
19 lutego 2025london5 pisze:
Dobrze że tego topka już nie ma, wkurwiał mnie ten chujek.
  • 431 / 23 / 0
@Vetulani44 czyli powyżej 300 mg moklo działa już bardziej na dopaminę i Noradrenaline prawda? To tak jak z Wenlaflaksyna która w wyższych dawkach działa dwutorowo dopiero ale i tak powyżej 150 mg zaczyna się zamułka pomimo że wzrost działania serotoninowego przez wenlaflaksyne jest nie duży w wysokich dawkach..
  • 2643 / 556 / 0
@Luk890 Zgadza się, z naciskiem na zwiększenie udziału dopaminy, bo noradrenalina jest metabolizowana głównie przez MAO-A.
Ja się dobrze czułem na dawce 600mg, ale komuś może bardziej pasować 300, dlatego nie należy zbyt prędko przeskakiwać z jednej dawki na drugą; warto dać sobie trochę czasu. Pamiętaj też, że w początkowym okresie przyjmowania (z naciskiem na pierwszy tydzień, niekiedy dwa) moklobemid wykazuje działanie odhamowujące (odhamowywujące?), w związku z czym trzeba uważać, jeśli masz np. myśli samobójcze. U mnie też to było, wystarczy przeczekać.
I przy moklo bardzo istotna jest złota zasada - albo ćpasz albo się leczysz. Ja opisywałem tutaj swoje doświadczenia jeśli chodzi o interakcje moklobemidu z różnymi substancjami, zachęcam do lektury.
  • 81 / 11 / 0
@Vetulani to magik powiedział żebym odstawił jak będzie źle a z tym że działa na mnie jak ssri to miałem na myśli że cały dzień chce mi się spać, nie da się mnie dobudzić i śpię po 16h. Pewnie przez to że brałem 300 a w mniejszych dawkach działa głównie na serotonine
Uwaga! Użytkownik elcamino nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 111 / 6 / 0
Jak wiadomo moklobemid ma mnóstwo interakcji i trzeba być ostrożnym.
Przyjmował ktoś moklobemid z biperydenem (akinetonem)? Stosuję biperyden na bóle mięśniowe, jednak mam duże obawy przed zastosowaniem go z moklobemidem, który obecnie przyjmuję.
Czy to bezpieczne połączenie?
  • 3 / / 0
Aurorix 150 mg dawkowanie 2x 150 mg ed
Straszne dolegliwości gastryczne wzdęcia czy to możliwe i przejdzie, od pierwszego dnia odrazu takie dolegliwości odstawione na 1 dzień i wszystko ok, działanie samego leku zadawalajace tj poprawa napędu samopoczucia ale z wzdęcia psują cały urok
  • 787 / 445 / 0
Dziwne, bardzo dziwne.
Przyjąłem dzisiaj swoją pierwszą dawkę moklobemidu 300mg.
Działanie wyraźnie, powiedziałbym bardzo wyraźne od pierwszej dawki. Nawet dodalbym, że mnie dosłownie po tym wyjebalo, działanie wyraźnie narkotyczne, mocna mania, chęć robienia rzeczy i działania. Czy ktoś tez tak miał?
  • 2643 / 556 / 0
@tosieniedzieje
Na początku może być lekko stimująco. Lekarz kazał Ci od razu zacząć od 300mg? Tak się raczej nie robi. Pierwsze 2-3 dni polecam 150mg, potem wskakujesz na 300 rozdzielone na rano i wieczór.
Przez pierwsze 1-2 tyg, moklobemid działa odhamowująco oraz potrafi być tak jak opisałeś, potem się stabilizuje. BTW. Ja tu wytłumaczyłem dość sporo na tej i poprzednich stronach, sugeruję przeczytać.

@Arczi84 Opisz dokładniej sytuację. Nie przyjmujesz nic poza moklobemidem?
  • 3 / / 0
Brałem wcześnie prze miesięcy fluoksetyna jak dotąd fluo działa na mnie wzorowo w dawce 20mg ed wiadomo. Z czasem działanie terapeutyczne słabiej więc po wielu analizach postawiłem na moklobemid. Odstawiłem fluoksetyna na 7 dni wskoczyłem na mokro pozytywne działanie odczułem od pierwszej dawki ale w godzinach popołudniowych zaczęły się. Dolegliwości gastryczne następnego dnia to samo z tym że mocniejsze. Dietę trzymam i wiem co mi slozy a co nie. Odstawiłem mokolo na 1 dzień i jak reka odiol, nadmienię że po Cocaxil miałem podobnie.
Złota myśl nie ćpam nie pije, leki biorę odpowiedzialnie w ramach terapi
  • 787 / 445 / 0
27 czerwca 2024Vetulani44 pisze:
@tosieniedzieje
Na początku może być lekko stimująco. Lekarz kazał Ci od razu zacząć od 300mg? Tak się raczej nie robi. Pierwsze 2-3 dni polecam 150mg, potem wskakujesz na 300 rozdzielone na rano i wieczór.
Przez pierwsze 1-2 tyg, moklobemid działa odhamowująco oraz potrafi być tak jak opisałeś, potem się stabilizuje. BTW. Ja tu wytłumaczyłem dość sporo na tej i poprzednich stronach, sugeruję przeczytać.

@Arczi84 Opisz dokładniej sytuację. Nie przyjmujesz nic poza moklobemidem?
Żeby było zabawnie tak jak zadziałało 1 dnia to 2,3 już nie czuję żadnych efektów tego leku.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Budowali z kostki brukowej... schowek na amfetaminę. Policjanci zatrzymali 27-latka z narkotykami

W niedzielę, 13 lipca br., gostynińscy policjanci zatrzymali 27-letniego mieszkańca powiatu gostynińskiego, który posiadał przy sobie amfetaminę. Narkotyki odnaleziono w prowizorycznej budowli z kostki brukowej. Za popełnione przestępstwo grozi mu kara do 3 lat pozbawienia wolności.

Alkohol miał swój udział w powstaniu złożonych hierarchicznych społeczeństw

Alkohol towarzyszy nam od tysiącleci. Używały go wszystkie wielkie cywilizacje. Znali go Majowie, Egipcjanie, Babilończycy, Grecy, Chińczycy czy Inkowie. Odgrywał ważną rolę w ceremoniach religijnych, wciąż jest ważnym elementem spotkań towarzyskich. Był środkiem płatniczym, służył wzmacnianiu i podkreślaniu pozycji społecznej. W najstarszym znanym eposie literackim „Eposie o Gilgameszu” jednym z etapów ucywilizowania Enkidu – który symbolizuje tam dziką naturę, niewinoość i wolność – jest wypicie przezeń piwa.

Depenalizacja marihuany w Polsce już wkrótce? „Projekt jest już gotowy”

Czy jeszcze w tym roku w Polsce marihuana zostanie zdepenalizowana? Jak dowiedział się reporter RMF FM, poselski projekt ustawy jest już gotowy. Teraz jego autorzy szukają poparcia w innych klubach parlamentarnych.