Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 123 / 19 / 0
27 kwietnia 2018TTomasz pisze:
A jak na razie Wellbutrin bardzo dobrze mi działa na nastrój ale przeciętnie na koncentrację, zobaczę co będzie dalej.
Poprawi się, nauczysz się radzić sobie z przeszkodami jakie stawia myśleniu bupropion. Przynajmniej ja tak mam na 150 mg, przy 300 było trochę za ostro. Dalej będziesz mieć alzheimera, ale nie będzie ci się dawać za często we znaki. A po jakimś czasie nauczysz się to prawie w całości obchodzić.
Biorę do tego jeszcze 50 kwetiapiny, bo oprócz depresji mam zaburzenia lękowe. Ale da się wyciągnać, w porównaniu do ssri wellbutrin to złoto.
  • 33 / 2 / 0
Cześć, przysadzam się bo wellbutrinu w celu zwiększenia dopaminy po ciagach, jestem czysty 3 lata ale niedobór dalej daje się we znaki - anhedonia, problemy z porannym wstawaniem, lekka derealizacja.. Biorę jeszcze escitalopram na lęki, ale moje pytanie czy wellbutrin jako inhibitor wychwytu zwtotnego dopaminy nie zadziała jak uzywka że będę stosował i pomoże podniesie poziom a przy odstawce nastąpi downregulacja jak po koce i będzie jeszcze gorzej? Jak działa ten lek ma szansę mi pomóc czy nie warto
  • 33 / 2 / 0
pkarnia1 pisze:
Cześć, przysadzam się bo wellbutrinu w celu zwiększenia dopaminy po ciagach, jestem czysty 3 lata ale niedobór dalej daje się we znaki - anhedonia, problemy z porannym wstawaniem, lekka derealizacja.. Biorę jeszcze escitalopram na lęki, ale moje pytanie czy wellbutrin jako inhibitor wychwytu zwtotnego dopaminy nie zadziała jak uzywka że będę stosował i pomoże podniesie poziom a przy odstawce nastąpi downregulacja jak po koce i będzie jeszcze gorzej? Jak działa ten lek ma szansę mi pomóc czy nie warto
Wogole działanie takich leków nawet jak pomogą ma szansę się utrwalić i zapisać w mózgu? Czy wogole w wieku 25 lat mózg może jeszcze się zmienić? Przyswajac nowe wzorce, uczyć się od nowa dopamizowac? Skoro lata miał bodziec tylko jako dragi? Jest znacznie lepiej ale to nie jest to czego bym chciał..
  • 274 / 22 / 0
Co ciekawe mechanizm działania antydepresyjnego SSRI nie jest znany, sama zmiana poziomu serotoniny zachodzi w ciągu doby, nie tłumacząc około miesięcznego okresu zanim zacznie działać, a więc bardzo możliwe jest że chodzi o jakieś bardziej złożone procesy.
Także ja bym próbował, lepszej opcji chyba nie ma a bupropion jest raczej bezpiecznym lekiem.
  • 1277 / 130 / 0
Załatw sobie cabaser , wrzuć w duckduckgo,,, dostinex'' to ten sam lek w polskich aptekach, ale znacznie drożej wychodzi niż dostinex. Dawka 1/4tabl 0,25mg wystarcza na 7-10dni.
  • 33 / 2 / 0
Czemu jestem senny w ciągu dnia w pierwszych dniach biorąc 150 well rano?
  • 68 / 10 / 0
@pkarnia1 Mogło ci sen spłycić. Miałeś tak już po pierwszej tabletce?
  • 274 / 22 / 0
[mention]pkarnia1[/mention] niezbadane są efekty uboczne SSRI. A na poważnie to też tak miałem na początku ale przeszło. Znaczy z godzina senności i potem normalnie.
  • 29 / 2 / 0
Witajcie ponownie, ja dobijam do 20dni na 300mg bupropionu i jestem zadowolony, skoncentrowany (może to placebo) i nie mam żadnych uboków. Na pewno jest lepszy od serty i wenli no i sporo droższy :)
A macie może jakieś swoje rankingi co jest następną armatą w tą depresje? Moklobeid?
  • 267 / 19 / 0
16 maja 2018pkarnia1 pisze:
Czemu jestem senny w ciągu dnia w pierwszych dniach biorąc 150 well rano?
Może escitalopram, który stosujesz rano i występuje po nim senność jak wcześniej opisałeś w wątku o esci przebija na krótki czas stymulująco/aktywizujące działanie Wellbutrinu? Tak podpowiada mi logika. Jak myślicie?
ODPOWIEDZ
Newsy
CBŚP zlikwidowało kolejne laboratorium narkotyków. Zabezpieczono narkotyki o wartości ponad 28 mln

Funkcjonariusze CBŚP, przy wsparciu policjantów z KPP w Śremie, zlikwidowali na terenie powiatu śremskiego nielegalne laboratorium klofedronu. Zatrzymano dwóch podejrzanych i zabezpieczono znaczne ilości niebezpiecznych substancji.

Prawie 60% rynku e-papierosów w Polsce to szara strefa

Prawie 60 proc. polskiego rynku e-papierosów funkcjonuje poza jakąkolwiek kontrolą państwa. Nowy raport Fraunhofer IIS pokazuje, że Polska jest jednym z europejskich liderów nielegalnego obrotu produktami do waporyzacji, a skala problemu może rosnąć jeszcze szybciej niż dotychczas.

Picie we wczesnej dorosłości powiązane z problemami poznawczymi w średnim wieku

Stres i alkohol idą w parze. Alkohol może pomagać w radzeniu sobie ze stresem, ale jednocześnie zmniejsza zdolność mózgu do samodzielnego rozwiązywania problemów. To może prowadzić do częstszego sięgania po kieliszek, by poradzić sobie z kolejnym stresem. Z drugiej strony pijąc więcej narażamy się na większy stres z powodu złych decyzji podejmowanych pod wpływem alkoholu. Pojawia się samonapędzający się mechanizm, z którego trudno się wyrwać z powodu zmian w mózgu. Naukowcy z University of Massachusetts Amherst donoszą, że picie alkoholu w celu radzenia sobie ze stresem we wczesnej dorosłości ma negatywny wpływ w wieku średnim, nawet jeśli przez kilka dekad nie piliśmy.