BTW - ile ona ma tam słońca?
Malutko, kilka h dziennie, ale zuch Dziewczyna - widać , że Jej nie szkodzi , nie narzeka ;)
a teraz wiadomo ;)
Pyszny, cytrusowy zapach
Nie ma ktoś pomysłu ile po wysuszeniu ważyłby gram świeżych topów ? tak chociażby orientacyjnie
Mam się wymienić za coś innego, a nie chce suszyć na siłę za szybko bo znacząco cierpi na takich zabiegach aromat
"Suszenie jest prostym procesem, mającym na celu usunięcie wody z konopi, który poprzedza ważniejszy - curing.
Zostawiamy całe topy na łodygach i wieszamy na sznurku bądź wieszaku.
Najlepiej jest suszyć pąki w miejscu, które pozwala na pośrednie, lekkie oświetlenie oraz odpowiednia cyrkulacje powietrza.
Wentylator absolutnie nie powinien bezpośrednio owiewać materiału, a jedynie wytwarzać swobodna cyrkulacje wokół topów.
(w prawdzie on pisze o suszeniu w pokoju, ale trochę zmodyfikowałem ten fragment do niekomercyjnych realiów)
Zostawiamy do wyschnięcia, aż szczyty będą kruche na wierzchu, a łodyga nadal będzie giętka, ponieważ większość wilgoci znajduję się w niej.
W tym momencie oddzielamy pojedyncze topki od centralnej łodygi i umieszczamy w dużej misce, na sicie lub tacy.
W naszym klimacie czas suszenia to około pięć dni, ale może się różnić w zależności od wilgoci u Ciebie.
Pąki powinny suszyć się powoli "naturalnie", a nie szybko w wysokiej temperaturze.
Podczas powolnego suszenia wilgoć w komórkach roślinnych maleje stopniowo i równomiernie,
pozwalając na degradacje chlorofilu.
Jeśli konopie suszą się szybko, zielony-sianowaty smak będzie odczuwalny w produkcie końcowym, mimo późniejszego curingu
W zależności od pory roku, temperatury, rodzaju ogrzewania, wilgotności, przepływu powietrza i gęstości Twoich topów,
czas schnięcia może się wahać od pięciu do dziesięciu dni. (myślę że w PL nawet i do 14 )
Konopia będzie dochodzić od momentu ścięcia, podczas suszenia, a nawet po umieszczeniu w słoiku.
Podobnie jak dobre wino lub ziarnista kawa dla koneserów,
marihuana powinna być curingowana w celu osiągnięcia bogatego, gładkiego smaku,
który utrzymuje się na podniebieniu i w Twoim mózgu.
Podczas curingu kwasy kannabinoidowe przechodzą przez proces dekarboksylacji
do psychoaktywnych kannabinoidów. Terpeny poprzez izomeryzację tworzą nowe politerpeny.
Podobnie jak w przypadku innych owoców, kiedy konopia jest ścinana, topy nie umierają.
Kontynuują metabolizm.
Jeśli zerwiesz z ogródka zielonkawego pomidora, po kilku dniach na parapecie dojrzeje i będzie soczyście czerwony.
Innym przykładem jest świeży banan, jego skórka jest zielonkawa, a owoc w środku twardy i bez smaku.
Po pewnym czasie banan dojrzeje, zabarwi się na głęboką żółć, owoc stanie się miękki i delikatny oraz smaczniejszy.
Z marihuaną jest tak samo, smaki i aromaty rozwijają się w miarę rozkładu chlorofilu.
Kiedy małe pędy, które są pod głównym szczytem (tzw. popcorn) są wystarczająco suche by można było je palić,
nadszedł czas, aby rozpocząć końcowy proces curingu.
Stosujemy szklane słoiki najlepiej z gumową uszczelką.
Freezer bags również nadają się do przechowywania zioła (samarki z grubego tworzywa).
Nie przechowujemy marihuany w torebkach foliowych (sandwich bags) ani innych temu podobnych,
ponieważ zioło szybko wyschnie na wiór i straci potencjał.
Ważne jest otwieranie słoików, aby umożliwić wymianę gazów powstałych podczas curowania
na świeże powietrze.
Przez pierwsze trzy dni otwieramy słoiki codziennie.
Po trzech dniach, a przez następne dwa tygodnie otwieramy słoiki co 3 dni.
Następna wymiana powietrza następuje po kolejnych 2 tygodniach od ostatniego.
Zostawiamy na kolejne 14 dni i po tym czasie curring dobiega końca.
Upewnij się że topki oddzielone od łodyg są kompletnie suche, przed umieszczeniem w słoikach.
Pozostawienie mokrej marihuany w zamkniętym słoiku może powodować powstawanie pleśni,
co może zniszczyć całą jego zawartość.
Marihuanę w słoikach przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu,
aby spowolnić rozpad kannabinoidów.
Choć marihuana potrzebuje tlenu do metabolizmu podczas curingu,
to na już "ukiszoną pojarkę" wpływa niekorzystnie, powodując rozpad THC do CBN.
Używajmy szczelnie zamkniętych słoików z mocno zakręconymi wieczkami."
źródło : https://trawka.org/topic/31744-harvest- ... ie-curing/
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_artykul_skrot/poldrugs.jpg)
Marihuana najczęściej używaną substancją psychoaktywną w Polsce po alkoholu, kofeinie i nikotynie
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_artykul_skrot/globalimage.png)
Historyczna zmiana w globalnej polityce narkotykowej
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/p06p0z0v.jpg)
Ekstaza i ekstaza: jak patrzyliśmy i patrzymy na narkotyki
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/takeshi_niinami.jpg)
Prezes giganta zamieszany w narkotykową aferę. Myślał, że to legalne
Takeshi Niinami — prezes koncernu Suntory Holdings, słynącego z produkcji napojów alkoholowych, m.in. whisky — zrezygnował 1 września ze swojego stanowiska. Ten jeden z najbardziej znanych japońskich liderów biznesu podjął taką decyzję po tym, jak policja wszczęła związane z nim śledztwo w sprawie narkotyków — informuje Agencja Reutera.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/dopalamy.jpg)
Rozpędza się nowa epidemia. Gwałtownie rośnie liczba zatruć
W 2024 r. liczba zatruć dopalaczami wzrosła aż o 40 proc. w porównaniu z rokiem 2023 – alarmuje GIS. Po niebezpieczne substancje coraz częściej sięgają także dzieci.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/piana.jpg)
Zagadka stabilności piwnej piany rozwiązana. To postęp w wielu dziedzinach nauki
Piękna stabilna piana to jeden z elementów piwa, którego poszukują miłośnicy tego napoju. Niestety, często spotyka ich zawód. Tworząca się podczas nalewania pianka błyskawicznie znika, zanim zdążymy wziąć pierwszy łyk. Są jednak rodzaje piwa, szczególnie piwa belgijskie, na których pianka jest wyjątkowo stabilna. Naukowcy z Politechniki Federalnej w Zurychu, pracujący pod kierunkiem profesora Jana Vermanta, odkryli właśnie sekret długotrwałego utrzymywania się piany na piwie. Poznanie tej tajemnicy zajęło 7 długich lat badań.