Wszystko o kaktusach - metody przyrządzania, uprawa, odmiany, opisy działania
ODPOWIEDZ
  • 261 / 7 / 0
Nieprzeczytany post autor: che »
Wyglądają zdrowo. Ale jeśli po tym obfitym spryskaniu stoją w chłodzie, to niedługo mogą pognić...
Jak dla mnie to nic im nie brakuje.
Uwaga! Użytkownik CTX nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 261 / 7 / 0
Jest OK, nie zgniją.

Czy San Pedro hodowany w Polsce, długości około 40cm, średnicy około 5cm, zimowany nadaje się już do spożycia?

Z góry dziękuje za odpowiedzi.
Uwaga! Użytkownik lucyper2 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 413 / 10 / 0
Nieprzeczytany post autor: trąpka »
to już rozsądna długość, ale nie jestem znawcą po prostu moja opinia ;)
Ja mam inne pytanie, jak długo powinno przebiegać zimowanie? 3 miesiące wystarczą? Czy zimować aż zrobi się ciepło na dworze?;]
zdecydowane i stanowcze raczej nie
  • 261 / 7 / 0
@Pisma mówią, że San Pedro powinien mieć conajmniej 4 lata i być kilkukrotnie zimowany, wtedy można mieć nadzieję na efekty. Na tymn forum są ludzie, których roczne kaktusy mają 40cm, więc najprawdopodobniej Twój jest jeszcze za młody. Liczy się wiek, nie rozmiar.

@Zimowanie powinno trwać do kwietnia. Jeśli przerwiesz wcześniej-kaktus będzie miał brzydkie przewężenie. Nie wiem, czy krótkie zimowanie-3 miesięczne ma wpływ na potencję.
Czy ktos kupowal San Pedro z Magicznego Ogrodu ? Chcialbym nabyc u nich malego kaktusa, ale w mailu nie dostalem od nich odpowiedzi na temat zawartosci meskaliny w tychze. Nie chcialbym kupic jakies nieaktywnej odmiany.
Uwaga! Użytkownik blibli nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 212 / 3 / 0
Nieprzeczytany post autor: Gecko »
Ja kupiłem dwa kaktusy. Nie wiem jaka jest zawartość meskaliny. Ale po obejrzeniu kilkuset zdjęć na necie jestem w 100 % pewny, że to San Pedro.
Uwaga! Użytkownik Gecko jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 413 / 10 / 0
Nieprzeczytany post autor: trąpka »
raczej nie daliby Ci innego gatunku, więc o to chyba nie musisz się bać ;) mnie boli raczej cena, która zbyt znośna nie jest;)
zdecydowane i stanowcze raczej nie
  • 1736 / 18 / 0
San Pedro można rozmnażać jak inne kaktusy tzn:

Obciąć stożek wzrostu (końcówkę) i położyć na wilgotnym sterylnym podłożu? - ukorzeni się?
Czy kaktus z obciętym stożkiem będzie nadal rósł?

Zamiast na wilgotnym podłożu czy San Pedro można zaszczepić na innym kaktusie?
Słyszał ktoś o efektach? Szybciej rośnie?

Pozdro i dzieki za info
Piotrek uczy, Piotrek radzi, Piotrek nigdy Cie nie zdradzi!
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Najgroźniejsza tajemnica starożytnej Grecji? Napój z Eleusis mógł zawierać halucynogen spokrewniony

Toksyczny sporysz, pasożytniczy grzyb wytwarzający alkaloidy powiązane chemicznie z LSD, mógł po odpowiedniej obróbce stać się halucynogenem używanym podczas misteriów eleuzyjskich – wynika z badania opublikowanego 13 lutego 2026 roku w „Scientific Reports”.

Liczba recept na medyczną marihuanę znów rośnie. Rzecznik Praw Pacjenta reaguje

Ponownie wzrosła liczba recept wystawianych na opioidy i marihuanę medyczną. Wcześniejszy spadek był efektem zmiany prawa mającego uniemożliwić wystawianie recept na wspomniane substancje w drodze teleporady. O sprawie pisze Rynek Zdrowia.

Wolne Konopie: Dlaczego składamy wniosek o informację publiczną do KPP w Piszu?

Polska Policja posługuje się hasłem „Pomagamy i chronimy”. To zobowiązanie wobec każdego obywatela, niezależnie od jego poglądów na prawo dotyczące marihuany. Niestety, wydarzenia ostatnich dni na oficjalnym profilu Komendy Powiatowej Policji w Piszu pokazują, że dla niektórych funkcjonariuszy to hasło jest jedynie pustym sloganem.