Substancje wykazujące działanie prokognitywne.
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 1444 / 10 / 0
Nieprzeczytany post autor: moloch »
A druga sprawa - skoro problemy z koncentracją masz od dziecka i musisz używać aż tak wielkich dawek piracetamu (które w dodatku działają na Ciebie antydepresyjnie) może problem tkwi właśnie w depresji związanej z "niedoczynnością" neuroprzekaźników?
Nie musialem tak robic. Kierowala mna nadzieja na regeneracje mózgu tym , stąd te dawki. Tak wlasnie w tym tkwi problem ale ja nic w tej sprawie nie moge za bardzo zrobić. Wysylalem Ci priva.
A miałeś udar?
Człowieku, albo zmniejsz dawki, albo w ogóle zrezygnuj z piacetamu, bo tylko sobie tym zaszkodzisz. Idź do lekarza, powiedz na czym polega problem, i może on Ci zaleci coś dobrego.
Sugerujesz,ze to moze mi przyniesc trawle zmiany w mozgu? A lekarzom już dziękuje serdecznie ;)
ha, i jeszcze jedno - o ile nadużywanie alkoholu stopniowo niszczy mózg, zmniejsza koncentrację itd., o tyle ubytki pamięci po fecie są naprawdę odczuwalne - ona kasuje nawet świeże, używane przez Ciebie "dane" i to od razu. Może lepiej z niej zrezygnuj.
Szczerze to ja odnosze wrazenie ze to bardziej wina zanieczyszczeń, to dosłowne odretwienie mozgu na drugi dzien po braniu, niz samej amf.
to wytłumacz mi dlaczego najwięcej udzielasz się w działach o amfetaminie i metamfetaminie (które to są pod tym względem najbardziej szkodliwe) skoro tak bardzo dbasz o swoje szare komórki?
Mi wiadomo ze mdma jest bardziej neurotoksyczne. Poza tym coś trzeba miec, bo inaczej huj mi po nim. Ale to nie znaczy zeby bezmyslnie niszczyc mozg muksujac to z piracetamem co daje tylko lekkie moze wzmocnienie fazy (choc niekoniecznie) i zaoszczedzenie paru zlotych i teoretycznie nieporownywalne szkody w mozgu. To tak troche jakby pic berbelowe i dosypywac sobie do niej trucinzy tlumaczac ze skoro sama berbelowa zatruwa organizm to nic nie szkodzi podtruc go bardziej :)
  • 462 / 26 / 0
Nieprzeczytany post autor: humite »
@browar444 na czym opierasz teorię o tym że mdma to jedna z mocniejszych neurotoksyn? Drugie pytanie podobne, wytłumacz mi jak połączenie z piracetamem zwiększa ich neurotoksyczność? Chyba że dana substancja jest o tyle szkodliwsza, co proporcjonalnie jej większa dawka, której efekt mnożna uzyskać przez połączenie z piracetamem jej mniejszej ilości, tylko to traktować można by było jako zaletę.

@ksionc Wydaje mi się, ze piracetam nie jest czymś co doprowadza pracę mózgu do "normalności", a postrzegać go można jako takowy booster, który działanie powinien w mniejszym lub większym stopniu zawsze mieć. Bardziej zastanawia mnie indywidualna podatność na ten środek, stąd moja ciekawość przetestowania innych z tej rodziny, bo ludzie opisują często, że np aniracetam działa bardzo dobrze, a piracetam w ogóle, czy też odwrotnie.

Ogólnie grzebiąc na temat substancji nootropowych trafiłem na ciekawy zestaw, w jednej tabletce:
Aniracetam 300 mg
Centrophenoxine 250 mg
Pyritinol 125 mg
Picamilon 100 mg
Oxiracetam 15 mg
Idebenone 10 mg
Vinpocetine 10 mg
Galantamine 300 mcg
Hup A 100 mcg

Dla samego nawet picamilonu chce tego spróbować.
  • 1444 / 10 / 0
Nieprzeczytany post autor: moloch »
@browar444 na czym opierasz teorię o tym że mdma to jedna z mocniejszych neurotoksyn? Drugie pytanie podobne, wytłumacz mi jak połączenie z piracetamem zwiększa ich neurotoksyczność? Chyba że dana substancja jest o tyle szkodliwsza, co proporcjonalnie jej większa dawka, której efekt mnożna uzyskać przez połączenie z piracetamem jej mniejszej ilości, tylko to traktować można by było jako zaletę.
Wiadomo mi ze mdma podaje sie szczurom do eksperymentow aby w szybkim czasie zniszczyc im wiele neuronów. Na pewno laczenie z amf jest bardzo neurotokszyczne. Wyczerpane przez mdma rec. 5ht wychwytuja dopamine wycisnieta przez amf i tym samym dopamina je zatruwa. Czytalem to na jednej ze stron. Dochodzi do tzw. zatrucioa mozgu dopamina.

Pilem na piracetamie i mam wrazenie ze na tym ciezej jest wybic z trzeźwosci jednak na drugi dzien i póxniej emocje na dlugo blakną , razem z pamiecia. Dlatego nie jestem pewien co do tego ze laczenie subst. z pira daje do samo co wieksza dawka samego prochu. Pira zwieksza mikrokrązenie i wiecej danego srodka dochodzi do "zakamarkow" mozgu. Pewnie nawet takie miksy nie dorownuja neurotoks. takiego PCP jednak to tylko moje przypuszczenia.
  • 909 / 19 / 0
Nieprzeczytany post autor: gynoid »
browar444 pisze:
Nie musialem tak robic. Kierowala mna nadzieja na regeneracje mózgu tym , stąd te dawki. Tak wlasnie w tym tkwi problem ale ja nic w tej sprawie nie moge za bardzo zrobić. Wysylalem Ci priva.
Ok, postaram się odpisać Ci jutro. Tak cz inaczej - lepiej jest stopniowo regenerować mózg, niż stawiać go od razu w najwyższej gotowości.
Sugerujesz,ze to moze mi przyniesc trawle zmiany w mozgu? A lekarzom już dziękuje serdecznie ;)
Myślę, że może, skoro używane jest przy udarach i różnego rodzaju uszkodzeniach mózgu. Poza tym widzę po sobie, że jednak mi pomógł.
Druga sprawa - podobno piracetam (przynajmniej w normalnych dawkach) nie działa u osób, które nie tego nie potrzebują (których mózgi funkcjonują normalnie, a nie wskutek pewnych uszkodzeń).

Szczerze to ja odnosze wrazenie ze to bardziej wina zanieczyszczeń, to dosłowne odretwienie mozgu na drugi dzien po braniu, niz samej amf.
Nie wiem. Ja ostatnio nawet będąc pod wpływem fety zauważyłam już lekką utratę danych i swoją głupotę (a przecież do niedawna działała na mnie bosko, wspaniale stymulowała pracę mózgu i na czas swojego działania zwiększała moje IQ do 220).
humite pisze:
Drugie pytanie podobne, wytłumacz mi jak połączenie z piracetamem zwiększa ich neurotoksyczność? Chyba że dana substancja jest o tyle szkodliwsza, co proporcjonalnie jej większa dawka, której efekt mnożna uzyskać przez połączenie z piracetamem jej mniejszej ilości, tylko to traktować można by było jako zaletę.
Też się nad tym zastanawiam - być może jest tak, jak browar444 już napisał - piracetam zwiększa obszar w mózgu. do którego dostarczane są substancje odżywcze, a co za tym idzie - również substancje trujące; albo po prostu "porobiona" jest większa część mózgu. Może na organy wewnętrzne działa to lepiej (bo bierzesz mniej fety, a klepie należycie), jednak mózg cierpi tak, jakbyś wziął większą dawkę (odpowiadającą Twojemu stanowi porobienia).
Pewna osoba z tego forum mówiła mi o lekarzach, którzy odradzali jej branie piracetamu, jeśli już ma zamiar skusić się na fetę. Zresztą - jak wcześniej pisałam - łączyłam piracetam z alkoholem i nie wiem czy to efekt "placebo" czy naprawdę mnie tak potężnie ogłupiało na drugi dzień.

humite a Ty naprawdę odczuwasz aż taki niedowład mózgu, żeby sięgać po aniracetam (zresztą - z tego co wiem niedostępny w Polsce)? Może piracetam na Ciebie nie działał, bo go nie potrzebujesz?
"czasem lepiej odejść od zmysłów, by nie zwariować"
  • 462 / 26 / 0
Nie odczuwam żadnego niedowładu mózgu :) To bardziej ciekawość. Jestem zdania, że środki nootropowe działają również na "normalnie" funkcjonujący mózg, dając mu jeszcze większe możliwości. Empiryczne tego sprawdzenie jest wg mnie najlepszą drogą do obalenia lub poparcia teorii. To że coś nie jest dostępne w polskiej aptece nie stanowi przecież problemu w kupnie tego, szczególnie że w usa racetamy traktuje się jako suplementy diety. Koszt jest tańszy niż naszych receptowych. Za 1kg piracetamu płaciłem niecałe 100zł.
  • 909 / 19 / 0
Skoro w USA jest on tak tani i łatwo dostępny, można by wręcz wysnuć teorię, że zażywanie piracetamu poważnie szkodzi komórkom mózgowym i obniża IQ...
  • 207 / 13 / 0
Nieprzeczytany post autor: kodeX »
Piracetam wlasciwie nie zwieksza swiatla ,tylko zmniejsza lepkosc krwi w naczyniach krwionosnych mozgu, neurotoksycznosc w takim przypadku jest zerowa jesli bierzemy pod uwage zazywanie dodatkowo piracetamu.(sama amfetamina robi jesien sredniowiecza z waszych neuronow wiec tu bym sie zastanawoil przed mieszaniem w ta sprawe piracetamu.). Ogolem dokladny proces dzialania lekow nootropowych nie jest dokonca wyjasnionny i dokladnie opisany ,w wielu zrodlach opisywane sa jako dostarczyciele i zaopartywujace tkanke mozgowa w subst. odzywcze , niektore dodatkowo w dzialaja na katecholaminy . ok prosto i do sedna sprawy . zamiast do kuracjii nootropilem etc. dolaczac substancje o antagonistycznym dzialaniu do zamierzanych efektow(co jest bezcelowe) ,mozna (jak kto woli ) : ) zainteresowac sie dodatkowo do piracetamu kolejnym lekiem cerebronootropowym (zamiast rozpierdalac sobie mozg w fazie testow(piracetam-amfetamina) , chociazby Enerbol Forte - subst. czynna Pyritinol , udoskonalona wit. b6 z bardziej rozmaitym i kompleksowym dzialaniem nootropowym . wplywa takze subtelnie na katecholaminy(serotonina etc.) niestety zostala wycofana z produkcjii w polsce za nieoplacalne koszty prod. ale aktualnie wszystko da rade zamowic z netu ; ) . pozdrawiam i zycze jak naj wiecej progresu : )
  • 462 / 26 / 0
@gynoid twierdzenie że amerykanie posiadają z reguły niskie IQ, to stereotyp którym posługują się ludzie z niskim IQ :-p

Pyritinol to jedna z substancji w preparacie o którym pisałem kilka postów wcześniej. Coraz bardziej mnie on intryguje, miks wszystkich dostępnych chyba substancji nootropowych. Każda w dosyć konkretnej dawce, dam znać jak efekty za kilka dni.
Ostatnio zmieniony 10 grudnia 2008 przez humite, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 909 / 19 / 0
kodeX pisze:
Piracetam wlasciwie nie zwieksza swiatla ,tylko zmniejsza lepkosc krwi w naczyniach krwionosnych mozgu,
Na stroni jednej z aptek internetowych znalazłam taką informację na temat nootropilu - "Preparat stosuje się również w nieprawidłowej budowie krwinek czerwonych - czerwone krwinki przybierają kształt półksiężyca (sickle cell) a jednocześnie tracą elastyczność, a tym samym zdolność przepływu przez włosowate naczynia krwionośne, co daje objawy anemii." Mam anemię, więc co jakiś czas mam wykonywane badania krwi, ale dopiero po kuracji nootropilem stwierdzono u mnie nieprawidłową budowę krwinek - więc coś tu jest nie tak.
Enerbol Forte - subst. czynna Pyritinol , udoskonalona wit. b6 z bardziej rozmaitym i kompleksowym dzialaniem nootropowym . wplywa takze subtelnie na katecholaminy(serotonina etc.) niestety zostala wycofana z produkcjii w polsce za nieoplacalne koszty prod. ale aktualnie wszystko da rade zamowic z netu ; )
Jak to się komponuje z 5-HTP? Z tego co wiem witamina B6 zmniejsza ilość 5-HTP przekształcanego w serotoninę.
humite pisze:
@gynoid twierdzenie że amerykanie posiadają z reguły niskie IQ, to stereotyp którym posługują się ludzie z niskim IQ ]

Tak, wiem, debile wierzący w stereotypy ;-)
  • 207 / 13 / 0
Nieprzeczytany post autor: kodeX »
''Preparat stosuje się również w nieprawidłowej budowie krwinek czerwonych - czerwone krwinki przybierają kształt półksiężyca (sickle cell) a jednocześnie tracą elastyczność, a tym samym zdolność przepływu przez włosowate naczynia krwionośne, co daje objawy anemii."
pierwsze raz slysze aby takie cos mialo miejsce . Przeczytalem mnostwo zrodel w moim skrupulatnym zyciu i nigdy sie na takie zdziwo nie natknolem , zatem podejrzewam ze ten cytat pochodzi z jakiegos forum od niekompetentnego uzytkownika ktory cos pomieszal . Nieprawidlowa budowa krwinek jest zasadniczo objawem i przyczyna samej anemii stad wynik twoich badan , moj znajomy ma tak samo a nie przyjmuje nootropilu . Jezeli nie masz nawet takiej wzmianki w ulotce ,zapewniam ze ten cytat to totalna bzdura ; )
Jak to się komponuje z 5-HTP? Z tego co wiem witamina B6 zmniejsza ilość 5-HTP przekształcanego w serotoninę.
nie lubie pisac postow bez uzasadniania ,ale dzis mam malo czasu wiec zdaze napisac tylko ze Wit. b6 jest do dzis najskuteczniejszym prekursorem(prosto ujmujac) ''wprowadzenia'' 5-htp poprzez bariere krew-mozg . wszystkie wit z grupy B , szczegolnie b6 i b12 dzialaja pozytywnie na metabolizm mozgu (polaczenia nerwowe etc.) . ogolnie moim zdaniem 5-htp jest suplementem, nie na wszystkich dziala lecz ten mix ktory sugerujesz moze miec pomijajac dzialanie nootropowe dodatkowe dzialnie antydepresyjne komponujac sie z enerbolem(metabolicznie aktywna forma vit.b6 ,Pyritinol ) ktory dodatkowo powoduje zwiekszenie ilosci poszczegolnych neurotransmiterow , lecz ogolnie przyjmuje sie ze funkcje poznawcze (jezeli mowimy o neurotransmiterach) ,medykacja glownie zwiazana jest z preparatami o dzialniu acetylocholinergicznym .
ODPOWIEDZ
Newsy
Donald Trump podpisał ustawę rekryminalizującą produkty z konopi zawierające THC

Historyczny zwrot w amerykańskiej polityce konopnej. Prezydent Donald Trump podpisał ustawę budżetową, która zawiera kontrowersyjne zapisy. W praktyce oznaczają one rekryminalizację konopi w USA. Nowe prawo uderza w tysiące produktów z THC, w tym popularne Delta-8. To radykalne cofnięcie liberalizacji, którą Trump sam wprowadził, podpisując słynną ustawę Farm Bill w 2018 roku. Decyzja zapadła po tygodniach paraliżu rządu. Izba Reprezentantów przyjęła pakiet w środę, głosami 222 do 209.

Ekstrakty z konopi poprawiają funkcje poznawcze u chorych na Alzheimera – nowe badanie kliniczne

Według nowych danych z kontrolowanego placebo badania klinicznego, opublikowanego w „Journal of Alzheimer’s Disease”, długotrwałe stosowanie roślinnych ekstraktów kannabinoidowych poprawia funkcje poznawcze u pacjentów z demencją związaną z chorobą Alzheimera (AD).

Dostęp do legalnych sklepów z marihuaną wiąże się ze spadkiem nadmiernego spożycia alkoholu

Nowe, finansowane ze środków federalnych badanie przeprowadzone w stanie Oregon wykazało, że dostęp do legalnych sklepów z marihuaną wiąże się z niższym poziomem nadmiernego spożycia alkoholu, zwłaszcza wśród osób dorosłych w wieku 21–24 lata oraz powyżej 65 roku życia.