Kwas gamma-hydroksymasłowy i jego pro-drugs (w tym GBL i 1,4-butanodiol).
Więcej informacji: GHB w Narkopedii [H]yperreala. GBL w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 206 / 3 / 0
Sprawdzcie sobie jaka jest temperatura topnienia thf w wikipedii, wedlug mnie to niemozliwe zeby thf sie wymrażał do postaci stałej. Zakladam ze temperatura w zamrazalce nie bedzie nizsza niz 30 stopni, prędzej się wytrącą zwiąki z poprzedniego etapu oczyszczania tj tłuszcze

Według mnie najlepszym sposobem na jego usunięcie thf (ze wzgledu na roznice w temperaturaturach wrzenia GBL i thf) jest wygotowanie nawet jakby GBL mialby byc doprowadzony do stanu wrzenia (uwaga bo mozliwe ze jest palny), zastanawiam sie jakby to zrobic zeby np. temperaturę łażni wodnej podnieśc dotatek soli chyba podwyzsza temp wrzenia więc może łażnie wodną z r-rem soli albo inny płyn, bo bezpośrenio na palniku bałbym się zeby mi nie wyjebalo

Czy masz jakiies informacje/publikacje jakie jescze zwiazki moga byc razem z GBL? wtedy moznaby bylo sie skupic na usuwaniu konkretnych znieczyszczen konkretnymi metodami.

nie chce sie wymądrzać ale wydaje mi sieże jeżeli chodzi o usuwanie zanieczyszczeń metodą olejową to wydaje mi się zę substancje rozdzielają sie np. do fazy olejowej ze względu na roznice w polarności odpowienich związków niz ze wzgledu na róznice w gestości. Hydrofobowe związki przejdą do oleju a bardziej polarne tj wod beda w fazie razem GBL'em, a to że olej jest mniej gesty to uwarunkuje to że będzie znajdował się na górze po rozdzieleniu się subst. nie zupelnie mam chcemiczne wyksztlacenie ale wyprowadzcie mnie z bledu jezeli zle rozumiem
.
  • 2278 / 278 / 3
Ad. pierwszy akapit:
Tak, ale zauważ, że głównym celem jest nie oczyszczenie z THF, tylko oczyszczenie z THF i innych związków zawartych w naszym GBLu. Nie wiemy, co w nim siedzi, więc to trochę jak strzelanie po ciemku do kaczek. Chciałbym jeszcze dodać, że GBL często może być zanieczyszczony również bardzo groźnym dla zdrowia (100% ludzi go używających umarło lub wkrótce umrze!) monotlenkiem diwodoru - wymrażanie pozwala się go pozbyć całkowicie.

Ad. drugi akapit:
Wyjebać raczej nie wyjebie. O ile się orientuję, to GBL nie jest substancją łatwopalną (w przeciwieństwie do THF).
Można się bawić w podnoszenie temperatury wrzenia poprzez dodatek soli albo zrobić po prostu jeszcze inaczej: także w pierwszym kroku użyć oleju, tj. zrobić zamiast wodnej łaźni łaźnię "wodno-olejową". :)
Jeżeli się nie mylę, powinno to podnieść temperaturę nawet do 30 stopni Celsjusza. Zresztą, nie tylko olej spożywczy jest tutaj pomocny, ale także oleje silnikowe. Po to chyba nawet zostały stworzone między innymi, ale nie wypowiadam się, bowiem motoryzacja mnie kompletnie nie interesuje (nie mam nawet prawa jazdy, #YOLO).
Pytanie za 100 punktów brzmi jednak: po co? Po co się aż tak męczyć?
THF wrze przy temperaturze 70 paru stopniach. GBL natomiast przy ponad 200, tak? Więc nie ma IMO sensu. Niedobór temperatury możemy nadrobić długością gotowania.

Ad. trzeci akapit:
Myślę, że wszystko zależy po prostu od drogi syntezy i nie jest potrzebna tutaj żadna specjalistyczna literatura. Najpopularniejsza synteza to synteza metodą utleniania THF, jeżeli się nie mylę. I to jego właśnie się będziemy spodziewać. Ale nie tylko, bo na pewno produktem ubocznym jest także 1,4-butanodiol. Może także jakieś pochodne kwasu maleinowego albo bursztynowego. Mówię - to strzelanie trochę w ciemno, bo jest bardzo wiele podobnych związków. I warto także pamiętać, że tak na dobrą sprawę tylko kilka z nich jest szkodliwych, co nadal nie zmienia faktu, że chcemy się ich pozbyć. Dodatkową kwestią jest także to, że dysponujemy jedynie "domowym zaciszem" i korzystanie z wyszukanych metod oczyszczania GBL mija się z celem, prawda?

Ad. ostatni akapit:
Masz całkowitą rację co do tej kwestii. Rzeczywiście, chodzi o różnice nie tylko w gęstości, ale także w "filowości" do konkretnego rozpuszczalnika. Może nawet głównie o "fobowość" i "filowość".

EDIT: Jestem mocno zbombiony THFem, którego udało mi się oddestylować z GBLa, więc przepraszam za nieskładność. Cały świat mi wiruje, a THF kopie lepiej niż GBL. Nie wiem, po co oczyszczać. ELO!
Fenetylamina@tutanota.com
Karny jeżyk: SŁABO OGARNIAM ANATOMIĘ!
  • 704 / 5 / 0
Monotlenek diwodoru jest bardzo niebezpieczny!
I w dodatku każdy na świecie go bierze! Myślę, że gdyby ludzie tego nie zażywali, to byśmy mogli życ o jakieś 10-20 lat dłużej (odsyłam do literatury naukowej, duckduckgo waszym przewodnikiem).

Ja to bym w ogóle opary THF zebrał, przelał do innego pojemnika i wtedy mielibyśmy dwa sorty giebla!
Jeden euforyczny (ten czysty, który odparowywaliśmy)!
A drugi z pierdolnięciem (THF i inne rzeczy oddestylowane) :-)!
Mówisz, że THF dobrze klepie %-D?
Uwaga! Użytkownik DeathAngel nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 206 / 3 / 0
No to właśnie fajnie by było jakby ktos mial czas i poszperac w jakis publikacjach i sprawdzic co tam moze sie znajdowac moze infomacje od producentow. Ja teraz to nie bede mial czasu sie tym zajmowac, koncze swoje 100 ml czysciocha i juz nie bede mial z tym nic wspolnego bo z innymi dragami juz sie pozegnalem. Mialem nadzieje moze ze jezeli kazdy tu w watku doda cos od siebie to jakies kompendium bedzie mozna z tego skleic o szkodliwosci i oczyszczaniu giebla no i przyznaje ze jestes inicjatorem w tym temacie i odwalils dobra robote.

Uwazam ze stworzenie takiego poradnika przyczni się do zwiekszenia swiadomosci zagrozen osób uzależnionych i zwiekszenia dbalosci o swoje zdrowie poprzez oczyszczenie rozpuszczalnika. Bo jak cpun chce cpac to i tak bedzie to robil tylko lepiej dla funduszu zdrowia i dla niego samego jak bedzie to robil z oczyszczonym sortem.

Kiedyś widziałem taki poradnik dla osob uzaleznionych od roznch substancji i tam byl watek jak waporyzowac heroine i mialo to chyba na celu wlasnie poprzez edukacje jak palić zmniejszenie ilosci zakazen HIV czy tam zgonow w wyniku zbyt duzej dawki inijekcji, tak mi sie wydaje.
W wypadku tego rozpuszczalnika raczej wydaje mi sie ze zadne placowki naukowe sie nie podejma badan nad GBL i stworzeniem na podstawie badan poradnika oczyszczania, wiec zachecam panowie i panie do szperania w internecie i szukania i gromadzenia informacji w tym temacie po to żeby usoba uzalezniona mogła się wyedukować w temacie. Grunt też to żeby ten narkotyk nie stawał się coraz bardziej popularny.

Miałem na myśli wyższe temperatury ponieważ im większa różnica temperatury wrzenia odparowywanego produktu tym szybciej się go usunie na razie to nie wiadomo czy we wszystkich sortach jest thf i czy godzina w lazni wodnej wystarczy. Z tego co sie orientuje to przy destylacji zacieru jak sie destylaty robi to temp wrzenia r-ru z alkoholem pewnie bedzie ponizej 100 stopni a samego alkoholu pewnie okolo 70 stopni wiadomo te perwsze frakcje oddestylowania alkoholu sa najbardziej bogate w etanol ale oddestylowanie calego alkoholu nie przebiega odrazu zanim calkowicie sie go pzbedziemy. Krotko mowiac chodzilo mi o szybsze pozbycie sie thf poprzez zwiekszenie temperatury jego odparowania.

Żarty żartami ale przy systematycznym przjmowaniu thf balbym sie ze dostane raka albo jak juz go bede mial to bym sie obwinial ze to przez tego huja gibla cos ci uroslo.

Domowe sposoby domowymi ale jak dasz rade wywolac jakas reakcje barwna z thf w domowym zaciszu to sam bedziesz mogl zbadac ile czasu i jaka temperatura zeby pozbyc sie thf i napisac na forum "robcie tak i tak a bedzie dobrze - sam sprawdzalem"
.
  • 22 / 1 / 0
czy konwersja GBL do GHB oczyszcza w jakimś stopniu sort ?
Uwaga! Użytkownik deprim89 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 334 / 6 / 0
Z thf raczej tak.
  • 289 / 4 / 0
Reakcja do soli sodowej GHB oczyszcza z większości zanieczyszczeń. Jeżeli doprowadzimy tą sól do postaci stałej (wylewając roztwór np. na metalową blaszkę) to inny syf również pozostanie w postaci cieczy, która należy zlać. Należ tu być ostrożnym bo sól sodowa GHB jest higroskopijna i nigdy nie będzie w 100% sucha, natomiast łatwo zauważyć jeśli mamy sporo cieczy, która nie 'zastygła' na metalowej powierzchni jak reszta.

Dodatkowo taka reakacja to m.in. jedna metoda z tego poradnika czy wygotowanie, ponieważ podgrzewamy wtedy GBL do 150c. Przy takiej reakcji łatwo jest zauważyć kiedy osiągamy tą temperaturę ponieważ gotując na wolnym ogniu łatwo zauważyć kiedy wygotowuje się woda, a kiedy już jej nie ma - 'bulgotanie' jest znacznie mniejsze i delikatne :)
  • 2278 / 278 / 3
Dlatego IMO pewną metodą, acz nieco trudniejszą, byłoby zrobienie soli magnezowej GHB, która to już nie jest higroskopijna.
Fenetylamina@tutanota.com
Karny jeżyk: SŁABO OGARNIAM ANATOMIĘ!
  • 289 / 4 / 0
Śniło mi się jak robię sól magnezową GHB, polecam, ale trochę jest pieprzenia, a przede wszystkim sen trwał dość długo. Natomiast KGHB jest lepsze w smaku niż NaGHB, ale tego już nie polecam z kilku względów o których nie ma co się tutaj rozpisywać.
  • 167 / 2 / 0
Poradnik bardzo fajny.
Szkoda, że niebyło go w zeszłym roku jak miałem 2l i mogłem eksperymentować.

Moje oczyszczanie wyglądało tak, że do garnka wlewałem 100ml GBL i 50ml wody z kranu.

Wstawiałem na palnik temperatura około 90stopni i parowało sobie do momentu gdy pozostawał gęsty płyn. Parowanie około 45 min/ 1 godzina.

Gotowość płynu przejawiała się pozbycia się zapachu ostrego, oraz zmianą gęstości.
W trakcie takiego parowania dolewałem czasem wody i przedłużłem proces. Wszystko zależało od iliości płynu.

Metodologia "na oko"

Z czasem zacząłem śnić że dodaję sodę oczyszczoną do odparowanej cieczy (choć ona sama była świetna w działaniu i co ważne smaku bo miałem paskudny sort)

Nie pamiętam proporcji sody do GBL. Ale powstawał albo biały wosk albo pozostawał w postaci ciekłej. Gdzie wyraźne były dwie warstwy. Piłem dolną.
A postać jaką otrzymywałem zależna była od metody studzenia.

Nie jestem w 100% pewien wszystkiego co opisałem (zwłaszcza metody do sprowadzenia do Na) bo było to dość dawno temu, a sny często zapominamy ale jak jest potrzeba to można wspólnie przeanalizować wszystkie kroki i dopracować tą metodę :)

SOG dla autora.
:gun: :diabolic:
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Psychodeliki i zdrowie psychiczne: Nieuregulowani 'szamani' z Kapsztadu

Choć substancje psychodeliczne są w Republice Południowej Afryki nielegalne, wielu samozwańczych uzdrowicieli i szamanów z Kapsztadu otwarcie reklamuje ich stosowanie w swoich terapiach.

Wino z kokainą stało się przebojem. Papież pisał encykliki, sącząc Vin Mariani

Pod koniec XIX w. kokaina była uznawana za cudowny lek na wszystko. Była też składnikiem Vin Mariani, czyli ulubionego napoju papieża Leona XIII. Ojciec Święty tak je sobie upodobał, że wystąpił w jego reklamie, a twórcę receptury, Angelo Marianiego, odznaczył medalem. Nie był zresztą jedynym sławnym entuzjastą tego wina.

Chatbot AI Reddita „pomaga” w leczeniu bólu. Wśród rekomendacji: heroina

Reddit w pośpiechu wycofuje swojego nowego chatbota AI o nazwie „Answers” z dyskusji na tematy zdrowotne. Powód? Przeczytajcie.