Może niesasno się wyraziłem. Miałem na myśli pozwanie tego typa z powództwa cywilnego.
Z psiarnią nie ma się co sądzić. Możnaby jednynie za bezpodstawne zatrzymanie, choć w tym przypadku były przesłanki o popełnieniu przestępstwa, więc miali prawo go zatrzymać.
I tutaj są dwie możliwości, albo sprawa jest w rękach policji - patrz postępowanie przygotowawcze i zbierają na ciebie dowody(osobiście wątpię w tą wersję bo dostałbyś powiadomienie o wznowieniu postępowania i przedłużeniu go skoro trwa to prawie rok). Albo akta sprawy są w sądzie/prokuraturze i policja ci nie pomoże. Wtedy najlepiej byłoby wybrać się tam osobiście i dowiedzieć. Telefonicznie wątpię by udzielali takich informacji.
Możesz złożyć skargę na opieszałość/przewlekłość postępowania. Takie pismo wbrew pozorom potrafi przyspieszyć sprawę. Możesz też wnosić o umorzenie postępowania, ale to trzeba uargumentować. Łatwiej będzie to zrobić jak będziesz wiedział na jakim etapie jest twoja sprawa.
Dowiedz się tego co napisałem i napisz wtedy bo teraz to ja mogę ci co najwyżej powróżyć z fusów. Albo możesz zawsze czekać cierpliwie aż łaskawie sąd zajmie się twoją sprawą. Ale tej opcji nie polecam.
Wiec moglby mi ktos pomoc gdzie mam isc sie dowiedziec sad czy prokuratura??
Jeśli natomiast chcesz uzyskać wgląd do akt żeby zobaczyć co na Ciebie mają na etapie przygotowawczym może być on udzielony tylko za zgodą prokuratora. Natomiast po zakończeniu postępowania przygotowawczego gdy sprawa będzie kierowana do sądu będziesz mógł zapoznać się z całym materiałem
dowodowym i nie będzie do tego Tobie potrzebna zgoda prokuratora.
I odrazu bym zaniosl to podanie o umorzenie tylko nie wiem jak to napisac .
Domniemany zakup 50 gram marihuany to jednak dużo i może być z tym ciężko. Chociaż nie mówię,
że to niemożliwe.
Ale mają zeznania. Zeznania to też dowody a sąd ma prawo do swobodnej oceny dowodów. Jeśli jesteś niewinny to wykaż to na rozprawie sądowej. Powody umorzenia mogą być różne, ale to, że jako podejrzany twierdzisz, że jesteś niewinny nim nie jest. Poza tym umorzenie nie oznacza, że przestępstwo nie miało miejsca.
Odpowiedziałem już kilkakrotnie co musisz zrobić jeśli oczekujesz konkretnej pomocy. Nikt z nas nie jest wróżbitą i nie odpowie ci na jakim etapie jest twoja sprawa a od tego zależy jakie kroki możesz podjąć. Spytałeś tam gdzie masz dozór na jakim etapie jest twoja sprawa? O numer swojej sprawy? Dzwoniłeś do prokuratury w której jest prowadzone postępowanie? To jest twoja sprawa i ty musisz się zainteresować. Ja w tej chwili nie widzę podstaw do umorzenia które ty mógłbyś podnieść. Być może w końcu policja umorzy z braku dowodów. Być może będzie rozprawa.
Możesz śmiało napisać skargę na przewlekłość postępowania. Bo póki co oczekujesz, że ktoś rozwiąże to za ciebie. Taka możliwość też jest. Tylko adwokaci zwykle trochę kosztują.
Mundur nie izoluje od rzeczywistości. O hipokryzji, która pęka na komisariatach
Rekordowe konsultacje: Polacy mają dość karania za roślinę.
Raport: w Europie pojawiają się nowe narkotyki o większej sile działania
Produkcja metamfetaminy dla meksykańskiego kartelu? Są kolejne zatrzymania
Czterech Polaków podejrzanych jest o współdziałanie z Meksykanami, nieprawomocnie skazanymi w maju na 10-11 lat więzienia za wytwarzanie na dużą skalę metamfetaminy - poinformowała prokuratura. Możliwości produkcyjne zlikwidowanego przez CBŚP w Podlaskiem laboratorium sięgały 800 kg narkotyków.
Rok po częściowej legalizacji w Niemczech: młodzież nie sięga po marihuanę częściej
Federalny Instytut Zdrowia Publicznego przebadał ponad 7 tysięcy Niemców w wieku 12–25 lat rok po wejściu w życie ustawy konopnej. Wśród nastolatek, nastolatków i młodych kobiet nic się nie zmieniło. Jedyny istotny wzrost odnotowano u młodych mężczyzn — ale ten trend trwa nieprzerwanie od 2008 roku, czyli od szesnastu lat przed legalizacją.
CBŚP rozbiło „rodzinny” gang przemytników narkotyków. 12 osób z zarzutami
Funkcjonariusze Centralnego Biura Śledczego Policji, działając wspólnie z Prokuraturą Okręgową w Krakowie, rozbili zorganizowaną grupę przestępczą podejrzaną o przemyt znacznych ilości narkotyków z Hiszpanii do Polski oraz ich dalszą dystrybucję. W wyniku skoordynowanej akcji przeprowadzonej na terenie województwa śląskiego i małopolskiego zatrzymano 11 osób, a łącznie zarzuty usłyszało 12 podejrzanych.