Po chyba 48h mózg sam nas odcina robiąc kilkusekundowe drzemki co zapobiega "przegrzaniu" mózgu, on się tak chroni.
"halucynacje" wywołane są tym, że mózg śpi i produkuje marzenia senne, ale ciało jest jako tako aktywne. Czyli dochodzi do świadomego śnienia, lub snu na jawie, obbe, nie wiem jak to nazwać.
po dwuch nocach nie spania człowiek nie jest w stanie utrzymac świadomości. Niby będzie funkcjonował i odbierał bodźce, ale chwila monotonii wprowadzi mózg w stan czuwania. Po prostu nie jesteśmy w stanie utrzymać mózgu w statusie gotowości przez tak długi czas bez wypoczynkowy.
A co do szkodliwości dla organizmu:
Na przełomie lat 80. i 90. Amerykanie prowadzili badania, którym przewodził Alan Rechtschaffen. Badaniom zostały poddane szczury, które za przy pomocy specjalnych technik były pozbawione snu. Po około 3 tygodniach wszystkie szczury eksperymentalne umierały na skutek wyniszczenia organizmu, spowodowanego długotrwałym stresem. Szczury miały podwyższoną temperaturę, były wychudzone i nadmiernie pobudzone.
Podsumowaniem badań było stwierdzenie, że szczur bez snu umiera szybciej, niż bez jedzenia. To świadczy o tym, jak duża jest potrzeba snu.
I podczas gdy sie nudzi kopie stawy w wiosce xD Dwa duże stawy wykopał ręcznie w 3 miesiące. Tak wiem niewiarygodnie istotny fakt i zmieniam tym wasze życie.
Z tą godziną wilka też jest jakiś motyw, że muszą być dwie noce nie przespane, lub trzy dokładnie nie pamiętam i wtedy ta mistyczna godzina nabiera sensu.
Może nie mają znaczenia strefy czasowe bo jest to na podstawie tego ile nie spałeś więc każda strefa ma swoją godzine wilka.
Niech sam wybiera co ważne.
Aha, zdarza mi się to tylko w czasie bardzo wysokiej gorączki i po nieprzespanej nocy + męczący dzień przeżyty w stresie, czasem dochodzi fizyczne przemęczenie.
Myślę, nie, jestem pewien, że to jednak to : http://en.wikipedia.org/wiki/Night_terror
Szczególnie zwracam uwagę na to, że brak snu, lub po prostu jego mała ilość mogą wywołać epizody lęków nocnych ( night terror ). Znalazłem to czytając o delirium na angielskiej wiki, o ile wcześniej myślałem, że to zwykłe delirium, tak teraz myślę, że jednak miałem ten terror :retarded: .
Efekty terapii wspomaganej psychodelikami są zachwycające
Magiczne grzybki działają na mózg dłużej. Odkrycie pomoże w leczeniu depresji
Historyczna zmiana w globalnej polityce narkotykowej
Konopie i tytoń: niebezpieczne połączenie dla mózgu
Naukowcy z McGill University w Kanadzie odkryli, że używanie zarówno marihuany, jak i tytoniu, prowadzi do wyraźnych zmian w mózgu. Badania wskazują, że osoby korzystające z obu tych substancji częściej doświadczają depresji i lęku. Wyniki badań opublikowano w magazynie „Drug and Alcohol Dependence Reports”.
Korea Południowa: Torebki wyglądające jak herbata wypływają na plaży. W środku narkotyki
Ketamina w torebkach przypominających herbatę - takie pakunki znajdują na plaży mieszkańcy południowokoreańskiej wyspy Jeju. Władze ostrzegają, aby ich nie dotykać i nie otwierać, a także informować policję.
"Zielone kliniki" w Polsce do likwidacji. Chcą zmian przepisów ws. marihuany
Do Ministerstwa Zdrowia skierowano pismo z prośbą o niezbędne działania dotyczące zasad ordynacji produktów leczniczych z konopi innych niż włókniste. - Projektowane przepisy stanowią odpowiedź na obserwowany w praktyce proceder komercjalizacji procederu ordynacji produktów konopnych poprzez masowe powstawanie tzw. zielonych klinik - wskazał petytor.