Luźne dyskusje na tematy związane z substancjami psychoaktywnymi.
ODPOWIEDZ
  • 54 / / 0
Idea wielce zacna, cały szkopuł tkwi jednak w kryteriach, jakimi należałoby się kierować przy tworzeniu obiektywnego(!) podziału. Samo pojęcie szkodliwości jest niełatwe do sprecyzowania, co dopiero porównanie stopnia szkodliwości poszczególnych substancji... Po mojemu, szkodliwość danej zabawki wynika bezpośrednio ze sposóbu, w jaki się nią bawimy - częstotliwości zażywania, dawek, połączeń, działań mających na celu redukcję spustoszeń w organizmie i generalnie, odpowiedniego doboru substancji do naszych konkretnych potrzeb i oczekiwań. Ameryki nie odkryłam, wiem...

Warto o tym mówić, podkreślać to na każdym kroku i jeżeli ma to do kogoś dotrzeć, to dotrze. Prawda jest jednak taka, że w rękach debila każda substancja jest niebezpieczna i można o tym trąbić na wszystkie możliwe sposoby, a on i tak zrobi swoje. Natomiast jeżeli komuś zależy, to spokojnie odnajdzie potrzebne info w ogromie hyperrealowych wątków.
  • 1037 / 10 / 0
Podkreślę to jeszcze raz, bo w poprzednim poście nie napisałem tego zbyt wyraźnie - nie ma (a przynajmniej ja nie widzę) najmniejszego sensu w tworzeniu jakiegokolwiek porównania, skalowania stopnia szkodliwości pod względem różnych substancji. Tu nie chodzi o stworzenie listy substancji "bezpiecznych" i "niebezpiecznych" (a raczej niebezpiecznych i bardziej niebezpiecznych), ale o wypisanie możliwych zagrożeń płynących z użytkowania każdej z tych substancji, bez zbędnego pieprzenia o tym, która jest lepsza, a która gorsza.
  • 451 / 14 / 0
Jeżeli zdecydujemy się na faq to byłoby dobrze najpierw żeby ktoś stworzył taki szkic jakby . faqu wersja beta a potem byśmy to dorobili i byłoby jako wzór dla całej reszty faq .
Kontakt: cardomar15@tutanota.com
%-D
  • 54 / / 0
Pandaeb, nie odnosiłam się do Twojej wypowiedzi, gdyż w momencie kiedy pisałam swój post Twojego jeszcze nie było :).
Koncepcję masz fajną, szczególnie istotny w kontekście założeń tego wątku wydaje się poniższy podpunkt:
Pandaeb pisze:
c) pod tabelką (lub w tabelce - trzeba byłoby pomyśleć nad tym, jak to zrobić najbardziej optymalnie) rozdział "Harm reduction", w którym na początku byłyby opisane ogólne zasady "bezpiecznego" użytkowania tej grupy substancji jako ogółu, a poniżej wyszczegółowione opisy użytkowania każdej z wymienionej w tabelce substancji
To jest imo sedno harm reduction. Bez tego rzucanie zagrożeniami da mniej więcej tyle, co umieszczenie na opakowaniu papierosów ostrzeżenia "palenie powoduje impotencję, raka płuc, choroby serca i wszystko co najgorsze".
  • 4807 / 270 / 0
Pandaeb pisze:
Nie do końca rozumiem, co złego jest w pisaniu FAQ dla każdej z substancji
Nie ma nic złego, zauważyłem że takowych FAQ w ogóle nie ma. Przydałyby się rozbudowane informatory, może nie jak do DXM, ale też nie zbyt zwięzłe.

Spoko, że pojawiają się nowe pomysły, coś się z tego powinno urodzić.
Ja otchłań tęcz, a płakałbym nad sobą
jak zimny wiatr na zwiędłych stawu trzcinach
jam błysk wulkanów, a w błotnych nizinach
idę jak pogrzeb z nudą i żałobą.
Na harfach morze gra, kłębi się rajów pożoga
i słońce, mój wróg słońce! wschodzi wielbiąc Boga.
  • 170 / / 0
Ja z checia dolacze z pomoca klasyfikowania rc, dosc sporo juz ich przerobilem wiec chetnie pomoge w tworzeniu czegos na ksztalt mini-rc-encyklopedii. Trzeba tylko ustalic od jakiej grupy substancji (bk trypty fenki) zaczynamy i robimy ladne przejrzyste FAQ
  • 438 / 6 / 0
OK zacznijmy jak mortis mówi, faktycznie stworzenie zwięzłego FAQ'a zaowocuje zbiorem prac, które koniec końców, po wypierdoleniu chłamu , będą stanowić zgrabną encyklopedię, a czy ktoś będzie się skupiał na szkodliwości czy na dawkowaniu to już prywatna sprawa usera, fakt czy inaczej zbliżymy się do wydanie e-narkobooka ! ^^
We were young souls
on the junk-yard
now we are stunned minds
full of junk-goods

. Primum non nocere
  • 451 / 14 / 0
dobra to może najpierw zanim ktoś zacznie robic coś niech tu napisze że będzie robił o substancji X żeby sie potem nie okazało że nagle dwie osoby robia o tym samym , druga sprawa to gdzie chcecie zamieszczać te faq ? robimy osobny poddział w RC poświęcony temu , czy wrzucamy te faq do istniejacych działów tam gdzie toczą się wątki ogólne itp , ja osobiście jestem bardziej za tym żeby to było w jednym miejscu a nie rozpieprzone po całym forum , i trzecia sprawa jak myślicie warto wrzucać tutaj te faq zeby skonsultować to z innymi czy odrazu do odpowiedniego działu i modyfikujemy na bieżąco ?
%-D
  • 811 / 5 / 6
Szkoda tylko, że funkcjonuje teraz tyle stacjonarnych sklepów z RC. Tam niestety nikt nie przestrzega przed substancjami ani nie informuje o dawkowaniu...
Uwaga! Użytkownik szpak123 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 451 / 14 / 0
to są stacjonarki z RC ?! ja pierdole a myślałem że się ludzie czegoś nauczyli po dopalaczach , znowu będzie delegalizacja , poprostu kurwa pięknie
%-D
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Zanieczyszczenie wody kokainą zmienia zachowanie łososi na wolności

Pod wpływem zawartej w ściekach kokainy, a zwłaszcza jej metabolitu, młode łososie atlantyckie pływają dalej i rozprzestrzeniają się na większą odległość – informuje pismo „Current Biology”.

CBZC uderza w narkobiznes. Zatrzymano 27 osób

Funkcjonariusze Centralnego Biura Zwalczania Cyberprzestępczości zatrzymali 27 osób podejrzanych m.in. o wprowadzanie na terenie województwa opolskiego znacznych ilości środków odurzających i substancji psychotropowych. Z ustaleń śledczych wynika, że grupa zajmowała się dystrybucją marihuany oraz mefedronu, czerpiąc z tego procederu stałe korzyści majątkowe.

Koniec ery alkomatów. W polskich firmach zaczyna się era narkotestów

Kilkanaście lat temu problem używek w miejscu pracy kojarzył się niemal wyłącznie z alkoholem. Kontrola trzeźwości, alkomaty, procedury odsuwania pracownika od obowiązków – to wszystko zamieniło się w standard w wielu branżach. Dziś jednak punkt ciężkości wyraźnie się przesunął. Coraz częściej mówi się nie o alkoholu, lecz o narkotykach i innych substancjach psychoaktywnych. Wydaje się, że ta zmiana nie jest przypadkowa, ale wpisuje się w szerszy trend społeczny, szczególnie widoczny w młodszym pokoleniu.