ODPOWIEDZ
  • 385 / 5 / 0
Z psychodelikami to zostawiam sobie je na specjalne okazje, a i tak nie zawsze gdy potrzebuje, to są. W życiu prawdziwe psychodeliki brałem ze cztery razy (2x MXE i jakieś ziółka które przynosili znajomi co po nich były haluny) więc ta opcja odpada. Właśnie dlatego chodzi mi o zastrzyki, żeby nie łykać tabletek, które zaraz mogę wyrzygać. Czopki to kiepska sprawa, jak np. złapie mnie w szkole, a u nas w budzie zazwyczaj mydła nie ma :D No cóż.... trudno... będzie trzeba połazić po innych lekarzach. No bo generalnie ci to zawsze tłumaczą się, że wszystkie tryptany (używałem Suma- i Riza-) są łatwo wchłanialne, ale mi haftowanie zdarza się nad wyraz często...
Ph’nglui mglw’nafh Cthulhu R’lyeh wgah’nagl fhtagn :D
  • 144 / 21 / 0
Pisząc psychodeliki mieliśmy na myśli konkretnie serotoninergiki. MXE, czy maczanki "prawdziwymi" psychodelikami nie są
"(...)kto jest zniewolony przez potrzeby fizyczne: Hindus harujący od świtu do zmroku przy zręcznym pługu za miskę ryżu czy Amerykanin jadący na traktorze?"
  • 281 / 26 / 0
prometazyna wchłania się też przez błony śluzowe(pod język), ale jest to dosyć obrzydliwe %-D. Jak już się jej trochę wchłonie nie dasz rady niczego zwymiotować, a wystarczy jakieś 2,5 mg (przy tabletce 10 mg) w ten sposób, w żadnym razie całą tabletkę. Potem możesz połknąć całą resztę.
  • 39 / / 0
Możesz o Torecan zapytać - dostępny na recke w tabl,w czopkach i ampułkach - tylko jego mało kto zeche przepisać. Ewentualnie Metoclopramid - też recka -(tabl i ampułki) 10 min przed paracetamolem - ograniczy wymioty i zwiększy i przyszpieszy wchłanienie paracetamolu.
Aviomarin też działa przeciwwymiotnie - tabl i gumy do żucia.

Leki przeciwwymiotne podawaj przed lekami przeciwbólowymi popijając tylko niezbędną ilością wody.
Przeciwbólowych bez recki nie dostaniesz.
Jeśli dostajesz ataku migreny w domu, możesz zadzwonić na pogotowie - jeśli będą oskarżali Ciebie o to że niepotrzebnie ich wzywałeś, powiedz, że nie jesteś lekarzem, żeby stwierdzić, że to nie jest udar mózgu itp. Wtedy masz bankowo dożylnie ketonal/tramadol/inne.

Mi nie o to chodzi, żeby na byle ból głowy dzwonić po karetkę. W czasie ataku migreny ból staje sie niedowytrzymania, oprócz rzygania może dołączyć dźwięko i światłowstręt oraz silne zawroty głowy.
Nie mam na celu straszenie Ciebie (choć objawy migreny pewnie doskonale znasz), tylko informowanie o przysługujących Tobie prawach i możliwościach, z których możesz skorzystać.

Zamiast wzywania karetki, jeśli masz taka możliwość to udać się do dyżurnego lekarza (jeśli sytuacja dzieje się w nocy), wtedy tez zazwyczaj dożylnie coś dostaniesz.

Nie jesteś sam, też mam migrenę raz na jakiś czas (czasem częściej, czasem rzadziej). Długo zajęło mi znalezienie idealnego sposobu na powstrzymanie ataku migreny.
Z własnego doświadczenia mogę dodać, że wzięcie metoclopramidu (od razu po wyczuciu, że rozpoczyna się atak), po ok 10min 2tabl panadolu extra (paracetamol + kofeina) i mocna kawa - taka mieszanka likwiduje u mnie nudności i ból - trzeba uważać też, by z kofeiną nie przedobrzyć.

Podsumowując:
Jeśli nie masz dostępu do leków w ampułkach, to najważniejsze jest wzięcie leku przeciwwymiotnego (antyhistaminowe I generacji, metoclopramid, torecan i inne), a dopiero potem łyknięcie leku przeciwbólowego. Lek przeciwwymiotny ograniczy prawdopodobieństwo wyrzygania leku przeciwbólowego.
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Artykuły
Newsy
policjanci zabezpieczyli ponad 100 kg kokainy ukrytej w naczepie ciężarówki

Policjanci z Wałcza przejęli ponad 100 kilogramów narkotyków. Nielegalny towar przemycany był w ładunku, w którym były części samochodowe. W związku ze sprawą zatrzymane zostały dwie osoby. Są już po zarzutach i może grozić im nawet 20 lat pozbawienia wolności.

Do 3 gramów marihuany bez recepty? Poszło pismo z Sejmu do rządu

Legalizacja posiadania marihuany na własny użytek w ilości do 3 gramów - taka propozycja wpłynęła do sejmowej Komisji do spraw petycji. - Obowiązujące przepisy penalizują za posiadanie nawet niewielkiej ilości marihuany. Nie odpowiadają one współczesnym realiom społecznym i ustaleniom naukowym - argumentuje autor.

Fabryka narkotyków zlikwidowana

Policjanci Zarządu w Poznaniu Centralnego Biura Zwalczania Cyberprzestępczości wspólnie z Zarządem w Łodzi Centralnego Biura Śledczego Policji, przy współpracy z prokuratorami wielkopolskiego pionu Przestępczości Zorganizowanej Prokuratury Krajowej, rozbili zorganizowaną grupę przestępczą, której członkowie wytwarzali środki psychotropowe. W działaniach polegających na likwidacji laboratorium narkotykowego udział brali także funkcjonariusze KAS i pracownicy Wydziału Zwalczania Przestępczości Środowiskowej WIOŚ w Olsztynie.