- nie jest się karnym
- okoliczności popełnienia przestępstwa nie budzą wątpliwości [konieczne w tym wypadku jest przyznanie się do winy]
- grożąca kara nie przekracza 3 lat odsiadki
- istnieje domniemanie, że sprawca będzie już dobry
to można wnioskować o warunkowe umorzenia postępowania - w takiej sytuacji należy liczyć się z karą w pełnym wymiarze, czyli zapewne około 2 lat zakazu kierowania rowerami + grzywna [najczęściej nie większa niż 500zeta]
Pozytywem jest w tym fakt, że nie ma się nawalone w papierach i figuruje się jako osoba niekarana
dawids0208 pisze:słyszałem z pewnego źrodła o typie, który dostał roboty społeczne za jazde po pijaku na rowerze, nie odrobił ich i poszedł siedzieć na 3 miesiące, wiec możliwa jest odsiadka za rower
http://tvp.info/informacje/polska/pijan ... go/9461058
ciekawe, że często w tych krajach nie jest przestępcą posiadacz kilku gramów marihuany, kurwa ja wyemigruję do Francji, Kanady albo Szwajcarii z powodów prześladowań za moje poglądy na życie. Żyć w strachu, bo zapaliłem dżojnta czy wypiłem dwa piwa na grillu i wracam do domu rowerem 5 km...
sam miałem kilka lat temu sprawę za jazdę po pijaku rowerem ( o.8 promila) to sędzia na moją prośbę i wyrażenie skruchy :) umorzył mi postępowanie,(nazywa się to "warunkowe umorzenie postępowania, warto wiedzieć że coś takiego jest, żeby za głupi rower po piwie czy przysłowiowego skręta nie dostać wyroku w zawiasach, na pewno wiele osób na forum wykonuje lub ma zamiar wykonywać tzw. zawody zaufania publicznego...) nie byłem karany i nie straciłem prawka. Miałem zakaz na 2 lata na jednoślady, który przestrzegałem ;-) b. dokładnie.
toshiro mifune pisze:fajnie by było gdyby np na rowerze było do promila wykroczenia, a powyżej promila dopiero przestępstwo, można by sobie na wycieczce rowerowej wypić 2-3 piwa na legalu...
Z punktu widzenia nauki prawa karnego zdania są raczej jednoznaczne, że karanie za przestępstwo bezskutkowe jakim jest jazda pod wpływem alkoholu jest nieprawidłowe, ponieważ szkodliwość społeczna jest znikoma. Zamiast tego powinno się stosować art. 177 czyli spowodowanie wypadku w ruchu lądowym, gdy do faktu dojdzie.
Mundur nie izoluje od rzeczywistości. O hipokryzji, która pęka na komisariatach
Raport: w Europie pojawiają się nowe narkotyki o większej sile działania
Legalizacja marihuany w Polsce: 15 g suszu i jedna roślina. Sejm zdecyduje
Gang opioidowy rozbity. Cztery młode kobiety nie żyją, 17 zatrzymanych
Policja rozbiła grupę przestępczą handlującą opioidami w całej Polsce. Śledczy łączą jej działalność ze śmiercią co najmniej czterech młodych kobiet w Krakowie. W sprawie zatrzymano 17 osób, w tym lekarza anestezjologa, który wystawiał recepty za pieniądze.
Jad ropuch i grzyby halucynogenne. Big Pharma stawia na nowe preparaty
>Giganci rynku farmaceutycznego ruszają z inwestycjami w opracowanie leków bazujących na substancjach halucynogennych. Zielone światło dla nowych medykamentów daje administracja Donalda Trumpa - przekazała stacja CNBC.
Polacy stworzyli olbrzymią bazę danych oddziaływania leków psychotropowych na EEG
Leki psychotropowe od dekad stanowią podstawę leczenia zaburzeń psychicznych, jednak sposób, w jaki dokładnie wpływają na aktywność elektryczną mózgu, nigdy wcześniej nie został zbadany na tak dużą skalę. Zespół naukowców przeanalizował ponad 24 tysiące zapisów EEG pochodzących z dwóch warszawskich szpitali psychiatrycznych. Wyniki tej pracy, opublikowane w czasopiśmie eBioMedicine, tworzą największy jak dotąd atlas neurofizjologicznych „podpisów" głównych klas leków psychotropowych.