Dekstrometorfan - nazwy generyczne: Acodin, Tussidex.
Więcej informacji: Dekstrometorfan w Narkopedii [H]yperreala
Książki, które czytam należą do gatunku:
naukowe
42
21%
reportaż
10
5%
historyczne
14
7%
literatura piękna
15
8%
poezja
13
7%
horror
18
9%
thriller
13
7%
kryminał
10
5%
obyczajowe/romans
4
2%
fantasy
25
13%
s-f
27
14%
cyberpunk
6
3%

Liczba głosów: 197

ODPOWIEDZ
  • 2310 / 11 / 0
... tez tak myslalem, jak lePkiem bylem. Jeno, jak sie deo knichy iadzie to ako modacja i suniesz po trzczcionce !
Dobra ksiazka na deksa - Cmetarz Zwierzat !
  • 578 / 8 / 0
Tolerancja robi cuda. Po kilku latach stosowania zapomniałem na przykład, czym jest robowalk, choć na początku nawet zrobienie jednego kroku było trudne.

Co do książek - naukowe, zwłaszcza o tematach związanych ze świadomością. Czytam ostatnio "Jeden Smak" Wilbera i jestem zachwycony - człowiek podaje odpowiedzi na prawie wszystkie pytania i wątpliwości w tym temacie(i pokrewnych), które miałem i od lat mozolnie rozpracowywałem, a robi to przystępnym językiem i w ciekawej oraz inspirującej formie. Polecam poszukującym.
Uwaga! Użytkownik Amaterasu nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 2372 / 56 / 0
Jak jeszcze czytałem zawzięcie, to jedna z ulubionych przed tripem - "Opowieści o pilocie Pirxie", podczas tripu sterowałem tym stateczkiem, co się uczył Pirx. :-D
Tylko hipisi mieli gnostyczny, poznawczy ideał, natomiast dopalacze kupują głównie młodzieńcy w kapturach, którzy robią to, bo jak mówią - dobrze ryje banie
  • 2235 / 5 / 0
Nie jestem może już jakimś wielkim dekstronautą, ćipię raz do roku, ale na deksie w pewnym sensie dobiłem do dorosłości,dorastałem.
Najwięcej czytałem s-f. Ciekawe, czy to zamiłowanie do fantastyki można jakoś wiązać z uległością wobec dysocjacji? Oczywiście s-f kochałem od maleńkości, a doznania deksowe same w sobie są jak dobre s-f.
Sam deks spowodował pewne odbicie od fascynacji nauką ku szerszej fascynacji samopoznawaniem, a więc filozofia, magia, dawne kultury, wiedza tajemna, parapsychologia, do tej ostatniej jak i do filozofii miałem pociąg od maleńkości.

-edit-

Aby nie bylło sucho, co do s-f którą zaznaczyłem w ankietce, mistrzem moim był Lem. Ejdetyczny "Eden", sentymentalny "Powrót z gwiazd", pełna dziwnolęku "Solaris", apokaliptyczny "Niezwyciężony", metafizyczna "Maska", przezabawne "Bajki robotów", "Dzienniki gwiazdowe", "Opowieści o pilocie Pirxie", futurologiczne "Summa Technologia", "Cyberiada". Lem robił mi w głowie miazge, ze względu na BOGACTWO FANTAZJI. Z filmów - Archiwum X, Seequest(pamięta ktoś? Jak to się pisało?), StarTrek, Obcy, hehe. I masa innych.
Ostatnio zmieniony 18 września 2012 przez ..::Abli::.., łącznie zmieniany 1 raz.
Uwaga! Użytkownik ..::Abli::.. jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 2372 / 56 / 0
Jednak nie. :D Coś prócz Mistrza Lema?
Ostatnio zmieniony 18 września 2012 przez hipollek, łącznie zmieniany 2 razy.
Tylko hipisi mieli gnostyczny, poznawczy ideał, natomiast dopalacze kupują głównie młodzieńcy w kapturach, którzy robią to, bo jak mówią - dobrze ryje banie
  • 1259 / 10 / 0
z całego :heart: polecam Accelerando - Charles Stross, na DXM po prostu idealne.
mogę się podzielić wersja elektroniczną audio lub pisaną.
opis na okładce:
"W Accelerando Stross przedstawił wizję przyszłości człowieka wygenerowaną w oparciu o ekstrapolację nie tylko poziomu nauki, ale przede wszystkim rozwoju ekonomii, co dotychczas pomijano w klasycznej fantastyce naukowej. Stross mocno opiera się na prawach ekonomii, czyniąc z głównego bohatera międzynarodowego przedsiębiorcę. Ewolucja ekonomiczna w ujęciu Strossa doprowadza w przyszłości do uzyskania świadomości przez korporacje. Accelerando Charlesa Strossa jest doskonałym przykładem poważnej spekulacji na temat przyszłości człowieka i cywilizacji, co dawno porzuciła polska fantastyka."
Uwaga! Użytkownik wintermute jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 2235 / 5 / 0
Dawaj na dropoxa czy chomika i link poprosze, jak rozumiem tłumaczenie polskie, więc też z chęcią poczytam polecane.
Uwaga! Użytkownik ..::Abli::.. jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1259 / 10 / 0
Uwaga! Użytkownik wintermute jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 4024 / 371 / 951
wintermute pisze:
"W Accelerando Stross przedstawił wizję przyszłości człowieka wygenerowaną w oparciu o ekstrapolację nie tylko poziomu nauki, ale przede wszystkim rozwoju ekonomii, co dotychczas pomijano w klasycznej fantastyce naukowej.
W Czarnych Oceanach Dukaja się sporo ekstrapoluje na ten temat (i nie tylko rzecz jasna).
  • 1587 / 11 / 0
Na fazie deksowej czytałam tylko artykuły psychodeliczno-ezoteryczne.

tak ogólnie to lubię książki ezoteryczne, romanse, realizm magiczny, dramaty.

do klimatu DXM pasuje przede wszystkim "hipetfizyka -między chaosem, a świadomością.
rchiro the best
ODPOWIEDZ
Newsy
THC i rozwój mózgu nastolatków – co pokazują najnowsze badania?

Używanie marihuany może prowadzić do ścieńczenia kory mózgowej u nastolatków – wynika z najnowszego badania prowadzonego przez Gracielę Piñeyro i Tomáša Pausa, naukowców z CHU Sainte-Justine oraz profesorów Wydziału Medycznego Uniwersytetu w Montrealu. Współpraca dwóch laboratoriów badawczych, korzystających z uzupełniających się podejść, wykazała, że THC – czyli tetrahydrokannabinol, substancja aktywna w konopiach – powoduje kurczenie się arborescencji dendrytycznej, czyli „sieci anten” neuronów, które odgrywają kluczową rolę w komunikacji między nimi. Skutkuje to zanikiem (atrofią) pewnych obszarów kory mózgowej – co jest szczególnie niepokojące w wieku, w którym mózg się rozwija.

Kurier Uber Eats myślał, że wiezie burrito. W środku była marihuana

Wyobraź sobie, że realizujesz zwykłe zamówienie jako kurier. Odbierasz paczkę z jedzeniem i ruszasz w drogę. Nagle czujesz dziwny, bardzo intensywny zapach marihuany. Dokładnie to spotkało kuriera Uber Eats w New Jersey, który zamiast meksykańskiego przysmaku, nieświadomie transportował zioło.

W miesiąc zarabiają milion złotych. Gangi porzucają narkotyki dla papierosów

Gangi znowu wchodzą w papierosy, znowu jest to żyła złota, a ryzyko dużo mniejsze niż przy handlu narkotykami - donosi we wtorek "Gazeta Wyborcza". W miesiąc bez żadnego problemu zarabiają milion złotych.