Piszcie kiedykolwiek
Wszystko co napisałem na tym forum to prawda; opisywane sytuacje miały miejsce..
FGZ pisze: Jesli masz taką ochotę to masz prawo nagrywać przebieg całego przeszukania i nikt nie może Ci tego zabronić ponieważ gdyby zaistniały jakieś podejrzenia na to że przeszukanie/kontrola były nieprawidłowo wykonane jest to jedyny dowód z którym możesz isc do prokuratury by założyć sprawę.
Szanse na wygranie takiej sprawy z dowodem filmowym oczywiście wzrastają.
Jeśli materiał dowodowy będzie zawierał datę i godzinę nagrania. Jak wiadomo tel. komorkowe tego nie zapisują na "wizji"
Zwróćcie uwagę, że materiały dowodowe zawsze zawierają daty na wizji.
Jeśli ustawa tego nie reguluje jak w przypadku obiektów wojskowych, obiektów pkp i nie wiem jeszcze których to regulują to policjanci wedle uznania.
Policja ma prawo wydawać polecenia, ale jeśli są wydawane na podstawie prawa.
Jeśli mamy prawo filmować (robić zdjęcia itd) w miejscu publicznym (co nie jest zakazane, jest dozwolone) to policjant może nam tego zabronić tylko w przypadku gdy zagraża to bezpieczeństwu lub gdy łamie jakieś prawo.
Tak mi się przynajmniej wydaje. Także proszę rozwinąć temat bo jest on sprzeczny z moimi wiadomościami
Oddam ręce za dobre grzyby!!!!
Grzyby oddajcie moje ręce!!!
Psylocybinowa podróż z za szyby!!
JA i ja jako dwa odmienne stany!
Metoprololum 50mg, Ramiprilum 10mg, Valium 5mg, Mg 300mg /dobe
PrezesSkt pisze: A co jeśli zażądamy obecność osoby która akurat jest daleko od nas tzn. w innym mieście oddalonym np. o 200km co się wtedy dzieje?
osoba która ma być poddana kontroli osobistej, może żądać obecności przy tej czynności osoby wskazanej przez siebie oraz osoby przybranej przez prowadzącego czynności, jeżeli obecność tych osób nie utrudni lub nie uniemożliwi dokonania kontroli.
dns pisze:spójrz -PrezesSkt pisze: A co jeśli zażądamy obecność osoby która akurat jest daleko od nas tzn. w innym mieście oddalonym np. o 200km co się wtedy dzieje?
osoba która ma być poddana kontroli osobistej, może żądać obecności przy tej czynności osoby wskazanej przez siebie oraz osoby przybranej przez prowadzącego czynności, jeżeli obecność tych osób nie utrudni lub nie uniemożliwi dokonania kontroli.
Oddam ręce za dobre grzyby!!!!
Grzyby oddajcie moje ręce!!!
Psylocybinowa podróż z za szyby!!
JA i ja jako dwa odmienne stany!
Metoprololum 50mg, Ramiprilum 10mg, Valium 5mg, Mg 300mg /dobe
Kura pisze: O ile wiem, to nie można nagrywać materiałów filmowych w miejscach publicznych bez pozwolenia. Ze zdjęciami też może tak być. Wiem, że to niedorzeczne prawo i nikt go nie egzekwuje, no ale coś takiego istnieje. Trzeba się zgłosić na komendę o wydanie pozwolenia.
"Z kolei Mariusz Sokołowski z Komendy Głównej Policji powiedział, że "umundurowanego policjanta w miejscu publicznym można filmować, fotografować i nagrywać i nikt nie potrzebuje na to jakiekolwiek zgody"."
A tu link do artykułu z którego ww cytat pochodzi:
http://www.mmszczecin.pl/blog/entry/226 ... dy!!!.html
Rekordowe konsultacje: Polacy mają dość karania za roślinę.
Dlaczego legalizacja marihuany jest lepsza od depenalizacji czy dekryminalizacji?
Marihuana we Francji — mandat 200 euro, program medyczny i wojna o CBD
Francja ma jedno z surowszych praw narkotykowych w Europie Zachodniej i jednocześnie jeden z największych odsetków użytkowników. Od 2020 roku działa tam mandat 200 euro — który wcale nie oznacza dekryminalizacji.
Nastolatki po konopiach wolniej rozwijają pamięć. Wyniki z kohorty ABCD
Amerykańscy badacze śledzili ponad jedenaście tysięcy dzieci od dziewiątego roku życia aż do siedemnastego. Ci, którzy w międzyczasie zaczęli używać konopi, wolniej rozwijali pamięć, uwagę i szybkość przetwarzania. Różnice narastały z czasem, ale badanie nie dowodzi związku przyczynowego.
Przemycali dzieci przez granicę z Meksykiem. Podawano im narkotyki, by były spokojniejsze
33-letnia obywatelka Stanów Zjednoczonych Dianne Guadian przyznała się do udziału w siatce przemytniczej zajmującej się nielegalnym przewozem dzieci z Meksyku do USA. Według prokuratury dzieci były odurzane słodyczami zawierającymi THC, aby łatwiej przeprowadzić je przez granicę. Kobiecie grozi od pięciu do 15 lat pozbawienia wolności.