Alkohol etylowy pod każdą postacią.
Więcej informacji: Etanol w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 3 / / 0
Nieprzeczytany post autor: Zasztyletowana »
do browarka najlepsze ' Gripex noc ' %-D
  • 202 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: alkem »
Jak ktos chce sie truc to niech to robi w samotnosci i po cichu .... i nie pakuje swoich urojen do glowy innych , szczegolnie jesli jest dyletantem w dziedzinie farmacji i fizjologi. Paracetamol i alkohol to fatalne połączenie nie ma dzialania psychotropowego a rozwala watrobe. A watroby nie da sie przeszczepic i podobno nie boli jak sie psuje.
Dawka smiertelna paracetamolu to ok. 200mg na kg masy ciala ale ostre zatrucia wystepuja juz przy podaniu 5g . Paracetamol solo jest bardzo szkodliwy nawet dla zdrowej watroby . Przewlekle zatrucia paracetamolem uszkadzaja tez nerki. Czesto stosowane sa w farmacji mieszanki paracetamolu i kodeiny albo paracetamolu i efedryny ale praktycznie we wszystkich lekach stosunek "ciekawego" skladnika do paracetamolu jest taki ze zawsze wystepuje niebezpieczenstwo powaznego przedawkowana paracetamolu.
Mieszanie paracetamolu zwieksza jeszcze jego toksycznosc no i jeszcze w porach nocnych watroba jest bardziej podatna na uszkodzenie!
Takie miksy to prosta droga do nieodwracalnych zmian w watrobie i nerkach !!!
  • 21 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: rodowity1908 »
oj naprawde, co niektórzy będą płakać nie na stare lata lecz za kilka lat.
:nuts: :nuts: :nuts: :nuts:
Uwaga! Użytkownik rodowity1908 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 44 / / 0
Nieprzeczytany post autor: fidolip »
nie zgodzę się. po przyjęciu 7 apapów noc (po 4 piwach) czułem wyraźny ból po lewej stronie podbrzusza na wysokości ok. pępka. zakłądam, że to wątroba się odzywała? dodam, że ból ten najpierw nie dawał mi zasnąć, a potem czułem go cały następny dzień (może nie ból, ale silny dyskomfort, czy inne 'coś').
  • 645 / 7 / 0
Nieprzeczytany post autor: dobson »
watroba jest po prawej.
hehe
"Nie należy mylić prawdy z opinią większości"
                                Jean Cocteau
  • 44 / / 0
hehe.. ale mnie bolało po lewej (tj. z tej strony gdzie mam serce). Pierwszej nocy (tj. po wzięciu 7 apapów noc, gdy wypiłem już danego wieczoru 4 piwa) nie mogłem spać z powodu takiego tępego bólu z lewej strony podbrzusza (na wysokości miej więcej pępka), a następnego dnia czułem mocno tę stronę siebie.
Ostatnio zmieniony 18 listopada 2007 przez fidolip, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 612 / 3 / 0
Nieprzeczytany post autor: Bill »
fidolip pisze:
hehe.. ale mnie bolało po lewej (tj. z tej strony gdzie mam serce)
Nie gadaj.
Uwaga! Użytkownik Bill nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 44 / / 0
kurde, przecież wiem, gdzie mnie bolało.:/ Nie twierdzę, że to wątroba - nie będę się sprzeczał z nieźle udokumentowaną dziedziną nauki jaką jest anatomia, ale wiem, że bolało mnie podbrzusze z lewej strony, ok. wysokości pępka. Tyle.
  • 612 / 3 / 0
Nieprzeczytany post autor: Bill »
Nie zrozumiałeś ironii ;)
Uwaga! Użytkownik Bill nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 202 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: alkem »
Bez wzgledu na to po ktorej stronie jest wtroba to i tak nie boli jak sie " psuje" a jak boli to jest juz za pózno. Boli woreczek zółciowy , a watroba umiera po cichu , pewnego dnia robisz sie żółty biora Cie na stół otwieraja i zaszywaja zaraz byle jak bo i tak nie oplaca sie porządnie bo to koncóweczka i tanczyc juz nie bedziesz. No moze jeszcze tylko krotka rekracja w hospicjum....
Niestety wszystkie substancje chemiczne wprowadzone do organizmu musza przejsc przez watrobe i tam ulegaja roznym przemianom , niektore metabolity sa toksyczne dla komorek i tak jest z paracetamolem , czesciowo ulega on przeksztalceniu w N-acetylobenzochinoainy ktory jest silnie toksyczny dla komorek watroby .
APAP NOC to Paracetamol 500 mg i Chlorowodorek difenhydraminy 25 mg . Paracetamol nie posiada wlasciwosci psychotropowych a Chlorowodorek difenhydraminy to prawie to samo co Aviomarin. ( w Aviomarinie jako anion jest stosowany 8-chloroteofilina a tu chlorowodorek) Zeby wykorzystac dzialanie
chlorowodorku difenhydraminy trzeba zaplikowac sobie moze z 250mg co znacznie przekracza toksyczna dawke paracetamolu a jeszcze dodatek alkoholu!!!!
NIe widze zadnego celu w laczeniu apapu i alkoholu, a niebezpieczenstwo jest spore.
Oczywiscie laczenie Aviomarinu i alkoholu tez jest niebezpieczne ale nie ma tam paracetamolu.
ODPOWIEDZ
Newsy
Do 3 gramów marihuany bez recepty? Poszło pismo z Sejmu do rządu

Legalizacja posiadania marihuany na własny użytek w ilości do 3 gramów - taka propozycja wpłynęła do sejmowej Komisji do spraw petycji. - Obowiązujące przepisy penalizują za posiadanie nawet niewielkiej ilości marihuany. Nie odpowiadają one współczesnym realiom społecznym i ustaleniom naukowym - argumentuje autor.

Legalizacja marihuany ogranicza problematyczne używanie i poprawia kondycję psychiczną

Badacze analizują, jak legalny dostęp do marihuany wpływa na konsumpcję i zdrowie psychiczne uczestników. W pierwszej akademickiej publikacji zespół badawczy przedstawił bezpośrednie porównanie legalnego i nielegalnego pozyskiwania tej substancji. Badanie rozpoczęto w styczniu 2023 r. jako wspólne przedsięwzięcie Departamentu Uzależnień w Bazylei, Uniwersytetu w Bazylei, Uniwersyteckiej Kliniki Psychiatrycznej w Bazylei (UPK) oraz Służb Psychiatrycznych Aargau.

Powracająca moda na dopalacze. RPD apeluje o sprawną interwencję

W sprawie edukacji dzieci i młodzieży na temat substancji psychoaktywnych zwróciła się Rzeczniczka Praw Dziecka do Ministry Edukacji. – Z rosnącym niepokojem odnotowuję kolejne doniesienia medialne alarmujące o powracającej wśród dzieci i młodzieży modzie na dopalacze. Prawdopodobnie szeroka dostępność tych nielegalnych substancji – sprzedawanych m.in. poprzez Internet – oraz ich relatywnie niska cena sprawiają, że środki zastępcze oraz nowe substancje psychoaktywne zyskują coraz większą popularność, także wśród młodych ludzi – wskazała Monika Horna-Cieślak w piśmie do MEN z 2 czerwca.