Dział poświęcony harm reduction – metodom mającym na celu złagodzenie negatywnych konsekwencji zażywania środków psychoaktywnych.
ODPOWIEDZ
  • 369 / 12 / 0
Nieprzeczytany post autor: timeless »
Ta tabletka jest wyjątkowo głupia. Rozpuszczalniki w połowie stawki, heroina na szczycie i to przed koką/amfą? Zastanówcie się. Opiaty mimo że uzależniają najbardziej, bo silnie psychofizycznie, to daleko im do sieczki, jaką w waszych głowach może zrobić koka albo amfa i analogi. Benzodiazepiny też są szkodliwe, ale chyba trochę za wysoko, jeśli za nimi jest feta. W jakim znaczeniu to słowo "harm". Bo dla mnie lista idzie jakoś tak:

rozpuszczalniki > wynalzki typu cipacz > DXM > stymulanty koka/amfa > alkohol > benzodiazepiny>>>> (długo, długo nic...) opiaty

Kwestię LSD, MDMA, w ogóle psychodelików pozostawię bez komentarza. DXM to akurat mózgojeb totalny i benzydamina, a nie psychodelik, więc musiał się tam znaleźć.

JEszcze jedno (tak nie po kolei, ale najadłem się lorek), tam na erowidzie chyba ich pojebało - alkohol przed heroiną?
Ostatnio zmieniony 25 czerwca 2007 przez timeless, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 750 / 10 / 0
Nieprzeczytany post autor: vart »
Widocznie pod uwagę brany był potencjał uzależniający, który w przypadku opioidów, benzodiazepin i barbituranów jest ogromny. Dziwi mnie tylko, że MDMA jest na tak dalekiej pozycji..

Btw, odwalcie się od DXM'u :-D

§h¶ôňgĽéĐ.
  • 88 / 2 / 0
alkohol przed heroiną?
Zważ na to, że alkohol jest o wiele bardziej dostępną substancją. Niby tego nie uwzględniali przy tej tabelce, ale pewnie o to chodziło - ciężko jest ci rzucić taki nałóg, bo przy heroinie możesz chociażby zerwać kontakty [yyy...no, powiedzmy że możesz ;]], a alkohol masz w każdym sklepie za rogiem.
Nie bój się plamy na swetrze.
  • 369 / 12 / 0
Nieprzeczytany post autor: timeless »
vart, na zdrowie, możesz jeszcze powiesz, że to zdrowe.
  • 750 / 10 / 0
Nieprzeczytany post autor: vart »
timeless pisze:
Żadna używka nie jest zdrowa.. ale chodzi mi o to, że DXM nie ryje nie wiadomo jak mózgu. Już chyba bardziej THC..

§h¶ôňgĽéĐ.
  • 762 / 32 / 0
Nieprzeczytany post autor: Magicien »
:moody:

skąd masz takie info?
„Na ulicy przed domem leżał kot z białym kołnierzykiem, ni to grzejąc się w słońcu, ni to raczej jednak nie żyjąc, wnosząc z faktu, że nie było słońca ani żadnych innych przyczyn, by leżeć wśród pędzących samochodów.”
  • 463 / 10 / 0
Nieprzeczytany post autor: supravires »
vart pisze:
timeless pisze:
Żadna używka nie jest zdrowa.. ale chodzi mi o to, że DXM nie ryje nie wiadomo jak mózgu. Już chyba bardziej THC..
hahahahaha
kurwa ale nawet jakmasz problemy z pamiecia i zamule ogolna od duzej ilosci palenie, to gdy zrobisz przerwe zauwazysz ze sa to zmiany odwracalne. niestety w przypadku dekstrometorchuja bańka zryta bedzie na dobre, do tego bromizm + jakies chÓjowe opcje
fizyka narkotyki i muzyka
wujek supra
  • 325 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: strunaman »
muszę te tabelki wydrukować i pokazać ojcu alkoholikowi...
' Miłość nie chce żebyście się martwili '
  • 1736 / 18 / 0
Nieprzeczytany post autor: Mr.LaTacha »
pojebana jest ta tabelka...

Nikotyna jest przed crackiem i kokainą? no ja pierdole :nuts: Jak bym wciągał 5 kresek dziennie koki przez pare lat to by mi było to łatwiej rzucić niż papierosy?

Paranoja...
Piotrek uczy, Piotrek radzi, Piotrek nigdy Cie nie zdradzi!
  • 329 / 2 / 0
Nieprzeczytany post autor: Guść »
[quote=""strunaman""]
muszę te tabelki wydrukować i pokazać ojcu alkoholikowi...
[/quote]
Nie pomoże. Chociaż kwestia człowieka... Ale jak na większość alkoholików nie działa utrata rodziny, to myślisz, że jakieś tabelki im przemówią do rozsądku?
Excellence.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
30% Polaków w wieku od 15 do 34 roku życia przyznaje, że miało kontakt z narkotykami

Krajowe Centrum Przeciwdziałania Uzależnieniom informuje, że dane dotyczące zażywania narkotyków w Polsce przez młodych ludzi są niepokojące. 30% Polaków w wieku od 15. do 34. roku życia przyznaje, że miało kontakt z narkotykami. Kolejne akcje policji pokazują, że problem jest. W dwa dni zatrzymano w sumie 13 osób mających związek z handlem narkotykami.

Wrocławianin hodował w domu grzybki halucynogenne. Policji tłumaczył, że to tylko pieczarki

Awantura domowa w jednym z mieszkań przy ulicy Popowickiej we Wrocławiu zakończyła się odkryciem nielegalnej hodowli i magazynu narkotyków. Policję wezwano z powodu kłótni między parą, jednak szybko okazało się, że 29-latek ukrywa w domu m.in. grzybki psychoaktywne. Policji mówił, że jest to "projekt" i że są to "pieczarki.

Dostęp do legalnych sklepów z marihuaną wiąże się ze spadkiem nadmiernego spożycia alkoholu

Nowe, finansowane ze środków federalnych badanie przeprowadzone w stanie Oregon wykazało, że dostęp do legalnych sklepów z marihuaną wiąże się z niższym poziomem nadmiernego spożycia alkoholu, zwłaszcza wśród osób dorosłych w wieku 21–24 lata oraz powyżej 65 roku życia.